Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 11. november 2021

Skal corona-krigskassen bruges på sygeplejerskeløn? Noget kan tyde på det

En professor har fået en god idé, der nu bliver grebet af politikerne: Find de ekstra lønkroner til sygeplejerskerne i corona-krigskassen. Spørgsmålet er, om det er nok til at vende stemningen - og udviklingen - i et hårdt presset sundhedsvæsen?

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er din Helikopter. Den handler om sundhedsvæsnet.

Dagens citat

“Det kan jeg ikke helt konkret huske”

Mogens Jensen blev i dag afhørt i Minkkommissionen. Han var fødevareminister, da det sidste år blev meldt ud, at alle danske mink skulle aflives – og gik også af netop af den grund. Men i dag kneb det med hukommelsen, og de svar, Minkkommissionen måske havde håbet på at få, kom ikke (Jyllands-Posten).


Dagens store historie

Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Mere i løn til sygeplejerskerne

  • Sygeplejerskerne vil have mere i løn. Det har vi hørt før. Men nu har formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen sat konkrete tal på. Sygeplejerskerne vil have 5.000 kroner mere i løn (Jyllands-Posten).
  • Beløbet er kommet frem, efter at statsminister Mette Frederiksen i mandags på et pressemøde bad sundhedspersonalet om at yde en ekstra indsats i de kommende måneder. Danmark har brug for jer, sagde hun. Men den opfordring tog sygeplejerskerne ikke godt imod. Tværtimod. I stedet begyndte snakken at falde på kollektive opsigelser og yderligere arbejdsnedlæggelser (Kristeligt Dagblad).
  • Det fik professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve til at komme med et nyt forslag onsdag. At regeringen som følge af den særlig kritiske situation, sundhedsvæsenet er i lige nu, kunne tage penge fra den såkaldte krigskasse – en pulje penge, som skal bruges på uforudsete coronaomkostninger i regionerne – og give dem til sygeplejerskerne som ekstra løn i en periode (A4).
  • Det forslag møder opbakning fra begge sider af Folketingssalen, ligesom Dansk Sygeplejeråd og regionerne også er positive over for idéen. Både Region Hovedstaden og Region Midtjylland lægger desuden selv op til et lønløft til sygeplejerskerne. Det bliver en del af en større pakke, der skal forsøge at rette op på de mest presserende problemer i sundhedsvæsenet. Det er nemlig ikke kun sygeplejerskerne, der oplever et øget pres, det gør hele sundhedsvæsnet (Berlingske).
  • I dagens Helikopter har vi sygeplejerske Luca Pristed med. Han er talsmand for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser, der siden regeringsindgrebet i sygeplejerskernes strejke har arrangeret ulovlige arbejdsnedlæggelser – og så er han på vej væk fra hospitalsgangene (Helikopter).

Det skal du også vide

Evakuerede afghanere kan blive i Danmark i to år. Det har Folketinget i dag vedtaget ved lov. Det betyder konkret, at de afghanere, der har hjulpet Danmark under krigen i Afghanistan, får midlertidig opholdstilladelse i to år. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges, men undervejs kan de søge asyl. Får de tildelt asyl, vil de kunne blive i Danmark, men det giver den nye lov ingen garanti for (Politiken).

I dag er sidste dag med PCR-test uden tidsbestilling. Fra i morgen fredag skal man nemlig igen bestille tid. Det sker, fordi flere den seneste tid har valgt at lade sig teste, hvilket har ført til lange køer ved testcentrene. Og det vil man altså undgå ved igen at indføre tidsbestilling. Derudover fjernes også muligheden for at tage en lyntest ved PCR-testcentrene. Lyntestcentrene er nemlig også flere steder genåbnet, så man i stedet kan få taget sin lyntest der (TV 2).

Huspriserne falder i København. Og det er første gang efter 18 måneder med god gang i boligmarkedet. Selv om priserne faktisk på landsplan fortsat er steget lidt i oktober, kan faldet i København være en indikator for, hvordan priserne i hele landet udvikler sig fremadrettet. Tidligere har flere økonomer været bekymret for, at de hurtigt stigende priser ville føre til et brat fald, men som det ser ud nu, ligner det en blød landing (TV 2).

Foto: Lea Meilandt for Zetland

Dagens Zetland-historie

Et lille familielandbrug blev sidste år i november revet itu, da alle mink i Danmark blev beordret aflivet. Familiens levebrød var måske allerede på vej i den retning, men virkeligheden indhentede dem langt hurtigere end forventet.


Merian Garde Gräs

Luca Pristed har sagt ja til at være med i bidragssporet, så har du noget på hjerte, er du velkommen til at skrive herunder.

Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært