Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 2. november 2021

Verdens ledere er blevet enige om at redde regnskoven ... igen. Vil de holde ord denne gang?

Ah, endelig en god klimanyhed! 100 lande har skrevet under på, at de vil stoppe al skovrydning inden 2030 og desuden begynde at genoprette de skove, som allerede er blevet bulldozet. Det er den første store aftale under COP26, og en optimistisk skovmand er med fra Glasgow i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

I dag er det tirsdag. Det skal handle om skovrydning.

Dagens citat

“Nej, der er vi slet ikke. Vores sundhedsvæsen er ikke under pres”

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener ikke, at der er behov for nye restriktioner for at begrænse den øgede smitte. Og flere andre partier, herunder Venstre og Radikale, er enige. Epidemikommissionen, som er regeringens coronarådgivere, mødes dog i dag for netop at diskutere, hvordan stigningen håndteres bedst (DR).


Dagens store historie

Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Ritzau Scanpix

Slut med skovrydning

  • Tirsdag skrev 100 lande under på klimatopmødets første store aftale. Den skal standse skovrydning inden 2030 og samtidig påbegynde arbejdet med at genoprette verdens skove.
  • Det er stort. Aftalen kommer til at omfatte hele 85 procent af klodens samlede skovareal. Fra de nordlige skove i Canada og Rusland til de tropiske regnskove i Indonesien, Brasilien, Colombia og Den Demokratiske Republik Congo skal det inden 2030 være forbudt at rydde skovene (DR).
  • Der er også afsat enorme summer fra både statslige og private fonde til at nå i mål. I alt er der afsat cirka 76 milliarder kroner i statslige midler og yderligere cirka 46 milliarder kroner fra private fonde. Det svarer til i alt cirka 122 milliarder kroner. Pengene skal blandt andet bruges på at beskytte og genoprette skove og støtte oprindelige befolkninger.
  • Det er ikke første gang, at verden lægger en ambitiøs plan for skovenes fremtid. Tilbage i 2014 skrev 41 regeringsledere og over 20 regionale og lokale ledere fra hele verden under på at halvere tabet af tropisk skov inden 2020. På samme tid skulle omtrent 150 millioner hektar skov genopbygges, lød visionen (UNDP).
  • Men dét mål er langtfra indfriet. Tværtimod. I løbet af det seneste år har Brasilien for eksempel ryddet mere af Amazonas end i de foregående ti år (The Guardian).
  • Hvordan kan vi stole på, at det går anderledes denne gang? I dagens Helikopter er Jakob Kronik fra ngo’en Verdens Skove med fra COP26 i Glasgow (Helikopter).

Det skal du også vide

Frankrig udskyder handelssanktioner. Men striden om fiskene forsætter stadig med Storbritannien. Frankrig havde truet med at indføre handelssanktioner natten til i dag tirsdag, men dem har Frankrig valgt at udskyde. Det sker, efter at Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Storbritanniens premierminister Boris Johnson mødtes på sidelinjen ved FN’s klimatopmøde og blev enige om i stedet at fortsætte forhandlingerne (Politiken).
I Helikopteren i går fortalte vi om fiskeristriden mellem Storbritannien og Frankrig, og du kan gå i dybden med den her.

Facebook kan måske ikke skifte navn alligevel. For et mindre firma i Arizona hedder allerede Meta PCs. Og firmaet ansøgte allerede for et par måneder siden om at få navnet registreret som deres varemærke, hvilket forhindrer andre i at kopiere brandet. Det betyder ikke nødvendigvis, at Facebook ikke kommer til at skifte navn, men måske der skal mange penge på bordet eller mindre fine metoder i brug (The Guardian).

Rusland afviser militær ved grænsen til Ukraine. I mandags gjorde USA’s forsvarsministerium ellers opmærksom på, at de holder øje med Ruslands militær omkring den ukrainske grænse. Det gjorde de, fordi flere rapporter og billeder viser, at Rusland igen har soldater tæt på Ukraine, hvilket de også havde i foråret. Rusland afviser dog anklagerne og kalder rapporterne for fake news (Berlingske).

Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier

En kinesisk magtkamp. Forsvundne rigmænd, kæmpestore tab af penge og en stat, der får mere og mere magt. Det kendetegner situationen i Kina lige nu. Og det kan få betydning for hele verden.

Et kaos i Haiti. Endnu et jordskælv og drabet på landets præsident har skabt en situation i Haiti, hvor landets bander får mere og mere magt. Og faktisk er banderne lige nu mere bevæbnede end politiet.


Merian Garde Gräs

Jakob Kronik har sagt ja til at tjekke ind i bidragssporet. Har du nogle spørgsmål eller andre input, så skriv dem endelig herunder.

Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært