Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Morgenoverblik

Onsdag 20. oktober 2021

Polen og EU råbte af hinanden i fire timer. Er EU-samarbejdets fremtid på spil?


Vores medlemmer foretrækker at lytte


20. oktober 2021
5 min.

Hej,

 • Et fire timer langt skænderi mellem EU og Polen fandt sted i Europa-Parlamentet i går.
 • Coronavacciner til 5-11-årige kan måske snart blive godkendt, men spørgsmålet er, om Danmark vil have dem?
 • Donald Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon kan blive retsforfulgt denne uge.
 • Og så er praktisk talt alle forskere endelig enige: Klimaforandringerne ér menneskeskabte.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Polen og EU råbte af hinanden i timevis. Er EU-samarbejdets fremtid på spil?

 • Tirsdag formiddag gik det rimelig vildt for sig i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Polens premierminister, ham, der hedder Mateusz Morawiecki, var nemlig mødt op for at forklare og forsvare en rimeligt kontroversiel afgørelse fra den polske forfatningsdomstol, som vi også tidligere har talt om her i morgenoverblikket. For to uger siden slog den polske forfatningsdomstol nemlig fast, at polsk lov har forrang over dele af EUs grundlæggende traktater. Det vil i praksis betyde, at Polen selv har afgjort, at landet ikke altid behøver at følge EU-retten.
 • Dét er en afgørelse, som har vakt en del forargelse i EU, fordi det egentlig er en betingelse for EU-samarbejdet, at alle medlemslande skal følge de fælles EU-love og efterleve EU-domstolens afgørelser. Hvis de altså vil være med i EU. Derfor må medlemslandene også acceptere, at EUs regler og love trumfer medlemslandenes egen lovgivning, hvis der skulle opstå en konflikt (DR).
 • Og konflikt kan man vist roligt tale om, når man skal beskrive forholdet mellem EU og Polen lige nu. Polens nationalkonservative regering har i de seneste år nemlig gennemført en række omstridte reformer af landets retsvæsen, som ifølge EU har indskrænket dommernes uafhængighed i Polen. Det er også derfor, at Polen lige for tiden får dagbøder af EU. Derudover tilbageholder EU også 36 milliarder euro fra den genopretningsfond, der skal hjælpe medlemslande tilbage på sporet efter coronakrisen.
 • Men det er uretfærdigt, og Mateusz Morawiecki vil ikke længere at finde sig i det, sagde han i går i Europa-Parlamentet. Polen er et stolt og gammelt demokrati, som ikke længere vil lade sig afpresse af EU, sagde han. EU er ikke en stat. Vi er 27 selvstændige medlemslande, som selv bestemmer, hvilke kompetencer vi vil overlade til EU,” sagde han (Politiken).
 • Debatten fortsatte i timevis i går. Mens Morawiecki beskyldte EU for at afpresse Polen, føg beskyldningerne også den anden vej: Han blev anklaget for i årevis at have inficeret polakkerne med løgn og manipulation om EUs regler og værdier,” og for at skabe splid internt i Europa.
 • Spørgsmålet er, hvad der egentlig kan komme ud af debatten. Ifølge Ursula von der Leyen, som er formand for Europa-Kommissionen, så er det hele EU-samarbejdet, der er truet, når Polens regering beslutter sig for ikke længere at ville følge EU-domstolens afgørelser. Og derfor kan den polske regering også godt regne med, at der kommer kontante modsvar fra Europa-Kommissionens side, hvis den ikke snart begynder at overholde reglerne igen, sagde hun tirsdag (Twitter).
Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu kan en vaccine til 5-11-årige snart være på vej. Men vil vi overhovedet have den i Danmark?

 • Millioner af danskere har allerede fået ét stik i skulderen med en coronavaccine. Og næsten lige så mange har fået to. Ja, der er endda dem, der begyndt at få stik nummer tre. Men det gælder endnu kun folk, som er over 12 år. Dét kan dog ændre sig snart.
 • For Pfizers coronavaccine er lige nu ved at blive vurderet af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) igen. Denne gang skal agenturet nemlig tage stilling til, om vaccinen kan godkendes til yngre børn. Helt specifikt de 5-11-årige. Og om få måneder kan der måske være en godkendelse på plads. Derefter skal Europa-Kommissionen træffe en endelig beslutning om, hvorvidt vaccinen kan bruges - og kommissionen plejer at følge anbefalingen (EMA).
 • Det behøver ikke betyde, at de 5-11-årige også skal vaccineres eller bør blive vaccineret i Danmark. Det skal Sundhedsstyrelsen først give grønt lys til, og Søren Brostrøm, som er Sundhedsstyrelsens direktør, har allerede udtalt, at han forventer en debat om vaccinerne, før der bliver taget en beslutning. For på den ene side, så er corona forholdsvist under kontrol i Danmark, og derfor virker det ikke top-nødvendigt at vaccinere børnene, som alligevel ikke bliver lige så syge som voksne. På den anden side så er der dem, der mener, at et land ikke rigtigt kan opnå flokimmunitet, før børnene også er vaccinerede (Berlingske).
 • Hele den diskussion om vacciner til børn lavede vi faktisk en Helikopter om, da Sundhedsstyrelsen tidligere anbefalede, at småbørn bør få en influenza-vaccine i år (Helikopter).

Det skal du også vide

Donald Trumps højre hånd kan ende i retten. Den tidligere præsidents gamle chefstrateg, ham, der hedder Steve Bannon, har nemlig nægtet at møde op til en høring i den amerikanske Kongres - selv efter, at han blev stævnet. Det var det udvalg, som gransker forløbet forud, under og efter stormløbet mod Kongressen sidste år, som havde stævnet Steve Bannon. Og nu har udvalget altså anbefalet, at han bliver retsforfulgt for foragt for retten, og det bliver Repræsentanternes Hus, der senere i denne uge skal tage stilling til, om sagen bør tages op i Justitsministeriet. Det kan ende med at blive en potentielt vigtig sag, for udvalget ville i første omgang høre fra Bannon, fordi han dagen inden stormløbet i et radioprogram kom med noget, der i dag kunne lyde som en dyster forudsigelse til sine lyttere: I morgen angriber vi,” sagde han 5. januar sidste år, og det bliver meget dramatisk.” Spørgsmålet er, om den forudsigelse var en indirekte indrømmelse af, at Bannon selv havde spillet en rolle i planlægningen af angrebet mod Kongressen. Og hvis ja, hvor meget vidste Donald Trump så? (The New York Times)

Klimaforandringerne er menneskeskabte. Det kommer formentlig ikke som noget chok for jer. Det har langt det meste forskning vist i årtier. Men nu er det ikke længere bare det meste forskning, der viser det. Det er praktisk talt AL forskning. Helt specifikt 99,9 procent af alle forskere er nu enige om, at klimaforandringer ér menneskeskabte. Det viser et nyt studie fra Cornell University i USA, og det betyder, at klimaskepsissen i forskermiljøet er så godt som forstummet. Sagen er lukket. Der er ingen af betydning i det videnskabelige samfund, der tvivler på menneskeskabte klimaforandringer,” siger hovedforfatteren bag studiet. Og han mener derfor, at dét bør give anledning til ændringer i reglerne på sociale medier, hvor klimabenægtere stadig nemt kan sprede falske teorier om klimaforandringerne (The Guardian).Thomas Aagaard

Med venlig hilsen

Thomas Aagaard

Vært på Morgenoverblikket