Helikopter_

Mandag 20. januar 2020

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver glamourøst.

Caroline Wozniacki er i gang med sin sidste turnering. Her er, hvad hun fortæller om den danske folkesjæl

Hun er på mange parametre det største sportsnavn, vi nogensinde har haft. Men af en eller anden grund har hun aldrig rigtig været folkekær herhjemme. Og når man kigger på hvorfor, så siger det måske mere om danskerne, end det siger om Wozniacki. Gæst: tennisskribent Anders Haahr Rasmussen.

26 min

Dagens citat

“Kommer du aldrig til at sige et eller andet overdrevet? Skal det alt sammen være så skrabet i sin form, så der overhovedet ikke er plads til noget? Skal alting tages bogstaveligt, spørger jeg”

DR-programmet Detektor har faktatjekket en af skuespilleren Ghita Nørbys gamle (måske usande) røverhistorier. Hendes svar et af højdepunkterne i dagens nyhedsstrøm.

Dagens store historier

Foto: Michael Bradley / AFP / Ritzau Scanpix

Farvel, Wozzy

  • I nat vandt Caroline Wozniacki sin første kamp ved dette års Australian Open. Turneringen bliver den sidste i hendes karriere.

  • ... Og den karriere kommer til at få en af de helt prominente pladser i dansk sportshistorie. Wozniacki kom med i verdenseliten i midten af sine teenageår, og i 2010 nåede hun nummer 1 på verdensranglisten (Zetland).

  • Samtidig har hendes markedsværdi været enorm. Hun har reklameret for store, globale brands, har spillet tennis med USA’s præsident og har efter sigende tjent op mod en halv milliard kroner i løbet af sin karriere (DR).

  • Men: I Danmark har hun aldrig rigtig været den største stjerne. Ét bud er, at hendes spillestil ikke er specielt “dansk”. Hun er god til at være mekanisk og grundig, ikke så god til at lege og udvikle spillet (Zetland).

  • Og, lige så vigtigt: Caroline Wozniacki er (meget) mere verdensborger, end hun er dansker – og det gør det tilsyneladende svært for os at føle store følelser for hende (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Kattegatbroen

  • ... er stadig på tegnebrættet. Den nye regering arbejder videre med drømmen om at lave en forbindelse fra Aarhus, over Samsø og til Sjælland.

  • Fordelene ville være rimelig klare: Det ville halvere rejsetiden mellem Danmarks to største byer til halvanden time. Det er sådan noget, der “binder landet sammen”, som nogle politikere ville udtrykke det (DR).

  • ... Men diskussionen handler også ret meget om ulemperne. For det første er der prisen. Der er langt over Kattegat, og hvis man både vil bygge en bane til biler og tog, koster det et godt stykke over 100 milliarder kroner (Ingeniøren).

  • Hvis man kun bygger til biler, bliver prisen cirka halveret. Men det stiller så spørgsmålet om, hvorvidt projektet ville give klimamæssig mening (TV 2 Østjylland).

  • I øvrigt: Danmark har allerede sine fingre dybt nede i et andet stort infrastrukturprojekt, nemlig Femern-forbindelsen til Tyskland. Som, allerede inden det første cement er blevet støbt, ser ud til at gå over budget (Ingeniøren).

Det skal du også vide

Norges regering er tæt på et sammenbrud. Fremskrittspartiet har forladt regeringen i protest mod beslutning om en kvinde fra Islamisk Stat. Kvinden har siddet i flygtningelejr med sine to børn, og nu har myndighederne givet hende lov til at komme hjem til Norge (TV 2).

Gæt, hvorfor danskerne ikke gider købe elbiler. Danmark halter langt efter vores nabolande i salget af elbiler. Et nyt forskningsprojekt giver et rimelig simpelt svar på hvorfor: Elbiler er (stadig) omkring 100.000 kroner dyrere end sammenlignelige benzin- og dieselbiler. Og selv om der er planer om at ændre det, så er der for meget politisk usikkerhed til, at folk tør prøve den nye teknologi (Videnskab.dk).

Illustration: Jørgen Stamp for Zetland

Dagens Zetland-historier

Dybt. I den danske undergrund er der både bunker af vedvarende energikilder og plads til at gemme vores CO2-udledning sikkert af vejen. Og lige nu sker der ting, som gør, at vi måske snart kan udnytte dét potentiale.

Grænseløst. De 54 lande i Afrika har lige lavet en stor frihandelsaftale og taget endnu et skridt i retning mod at samle kontinentet til et slags afrikansk EU. Det kan være et skridt ind i en ny tid – og Europa ser håbefuldt med.


Således ugens første nyhedsoverblik. Vi og nogle af vores kolleger kigger lidt på topmødet World Economic Forum i Davos, der løber af stablen i de her dage. Hvis du har et spørgsmål, du godt kunne tænke dig at få besvaret om det, så skriv til mig på mads@zetland.dk.

Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: