Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Mari-Louise Pedersen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Mandag 13. september 2021

Hej,

Ugen er skudt i gang med denne mandag, og her får du dagens Helikopter.


Kan nordmændenes sorte samvittighed bane vejen for en grøn regering? Det ser sådan ud

Norge går til valg mandag, og det altoverskyggende debatemne er olien. Noget tyder på et regeringsskifte, der baserer sig på et flertal af mindre, grønne partier, der ønsker et fundamentalt opgør med olie og gas. Dagens gæst har et ben i begge lejre, Björn Lindberg fra Norsk Oljemuseum.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Man må ikke lyve, men man behøver ikke at fortælle alt, og man kan godt vinkle sine budskaber i en pressemeddelelse”

Sådan sagde Inger Støjberg i dag i Rigsretten. Inger Støjberg er den første, der afhøres i sagen, og afhøringen af hende foregår over tre dage fra i dag mandag til onsdag (Jyllands-Posten).


Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / Ritzau Scanpix

Norsk olievalg

  • I dag er der valg i Norge. På papiret skal nordmændene tage stilling til, hvem der skal være landets næste statsminister. Men reelt handler det om Norges fremtid – med eller uden olie og gas.
  • I årtier har landet mod nord levet fedt på undergrunden – men nu lurer den sorte samvittighed, og det ser ud til at kunne bære de grønne partier frem på de afgørende mandater (DR).
  • Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, ser ud til at have gode chancer for at vippe den nuværende statsminister, Erna Solberg, af pinden. Men når han skal tælle mandater, bliver det svært at komme uden om de mindre partier på venstrefløjen, der kræver et fundamentalt opgør med olie og gas.
  • En stor del af Norges økonomi er bygget på indtægter fra olie og gas. Det anslås, at 175.000 norske arbejdspladser er tilknyttet olieindustrien, der udgør 14 procent af landets bruttonationalprodukt – og 42 procent af landets eksportindtægter. For Norge vil det derfor være “en langt tungere beslutning at bremse den fossile økonomi, end det eksempelvis har været for Danmark”, lyder det i en analyse (Information).
  • Dagens gæst i Helikopteren har selv været med til at udvinde oliemilliarderne – milliarder, som måske kan være med til at finansiere en grøn fremtid for Norge. I dag forsøger fagchef på Norsk Oljemuseum Björn Lindberg at oplyse debatten om netop det (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Nordkorea har affyret langtrækkende missiler. I et testprogram viser Nordkorea, at de er i stand til at udvikle nye våben på trods af de sanktioner, der er pålagt landet. Den type missil, som Nordkorea har affyret, er nemlig ikke underlagt FN's Sikkerhedsråds sanktioner, der skal bremse Nordkoreas atomprogram. Dog er det uklart, hvorvidt Nordkorea på sigt kan tilføje et atomsprænghoved på selve missilet. Og netop derfor ser USA, Japan og Sydkorea nu mod Nordkorea. Og for at forstå, hvad et langtrækkende missil er, betyder det, at de kan flyve 1.500 kilometer og altså ramme det meste af Japan (BBC).

Kina kan (måske) vaccinere resten af verden mod corona. I Danmark er corona ikke længere en samfundskritisk sygdom, og det skyldes især den store vaccinetilslutning. På verdensplan ser antallet af vaccinerede imidlertid anderledes ud. 58 procent af verdens befolkning mangler stadig at få første skud af vaccinen. Som det er lige nu, bliver det ikke USA eller de vestlige lande, der kommer til at vaccinere resten af verdens befolkning. I stedet har Kina meldt sig på banen og eksporterer nu deres vacciner Sinopharm, Sinovac og CanSino. Og det kan altså betyde, at Kina muligvis bliver landet, der får resten af verden vaccineret (AXIOS).

Virkelig mange har meldt sig som hjerteløbere. Christian Eriksens hjertestop i Parken den 12. juni satte tankerne i gang i hele Danmark. Og det har også fået flere til efterfølgende at handle. TrygFondens Hjerteløberordning, der består af frivillige, som kan kaldes ud til et hjertestop af vagtcentralen, er nemlig vokset med 6.000 nye medlemmer. Det svarer til 555 nye løbere hver eneste uge siden episoden i Parken. Her på Zetland skrev vi dengang en større artikel omkring det, der skete den aften. Den har vi lagt til dig her (Politiken).

Illustration: Beth Walrond for Zetland

Dagens Zetland-historier

Hvordan kommer vi ud af krisen? Måske er vi blevet stærkere, måske har vi ikke forandret os. Theis Ehler Molin undersøger, hvordan corona har påvirket os, her på den anden side, hvor corona ikke længere er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

Har Taleban forandret sig? Det lovede de, at de havde, da de generobrede magten den 15. august. Men her knap en måned efter tager Andreas Thorsen et kig på, hvordan det egentlig står til i Afghanistan.


Merian Garde Gräs

Så er ugen skudt i gang. Tak, fordi du var med os.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært