Helikopter_

Mandag 11. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om forbrydelser i fjerne lande.

I et år har politikerne sagt nej til at modtage danske syrienskrigere. Nu bliver vi tvunget til det

Og vi mangler lidt en plan. For den eneste plan har været at holde syrienskrigere væk fra grænserne. Så hvad gør vi nu? Gæst: Maja Greenwood, DIIS.

19 min

Dagens citat

“Jeg faldt for en fristelse i systemet”

Det sagde Britta Nielsen i retten i dag. Hvis du skulle have glemt det: Det er hende, der er anklaget for – og delvist har indrømmet – at have svindlet sig til over 100 millioner kroner fra Socialstyrelsen (DR).

Dagens store historier

Foto: Fadel Senna / AFP / Ritzau Scanpix

IS-krigerne vender hjem

  • Tyrkiet har lige nu ansvaret for over tusind krigere fra terrororganisationen Islamisk Stat. Mandag begyndte den tyrkiske regering at sende de udenlandske af dem hjem til deres hjemlande – deriblandt Danmark.

  • Forfra: Sidste år blev Islamisk Stat slået helt tilbage i Syrien, og der blev oprettet fængselslejre til IS-krigerne. Lige siden dengang har debatten raset om, hvad der skulle ske med de krigere, der havde statsborgerskab i andre lande.

  • Svaret fra de europæiske politikere har over en bred kam været: De skal blive i Syrien. Det er for farligt at lade dem komme tilbage, og Danmark er begyndt at tage statsborgerskabet fra dem for at forhindre det (Berlingske).

  • Forskerne har sagt det totalt omvendte: Det er sikrere at tage IS-krigerne hjem, for så kan vi enten retsforfølge dem, og det er nemmere for efterretningstjenesterne at holde øje med dem herhjemme i stedet for i kaosset i Mellemøsten (Ræson).

  • Nu er Tyrkiet så begyndt at tage beslutningen for os. Den første statsborger, der er på vej tilbage til Danmark, er tilsyneladende Ahmed Salem el-Haj, der i et år har ønsket at komme “hjem og blive et normalt menneske” (Weekendavisen/$).

  • ... Og på samme måde som Islamisk Stat var en helt ny udfordring, så er disse krigere også en helt ny udfordring for vores afradikaliseringsprogrammer. Og lige nu er der ikke en plan (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Benoit Tessier / Reuters / Ritzau Scanpix

Davidsstjernen

  • Hen over weekenden har der været flere aktioner mod jøder i hele Skandinavien. Også danske jøder blev ramt, og det hele virker koordineret (DR).

  • Flere steder har ukendte gerningsmænd sat gule stjerner på postkasser og døre. Det var det symbol, Nazityskland tvang jøder til at gå med.

  • Den jødiske kirkegård i Randers blev vandaliseret, gravstene blev overmalet og flere af dem væltet. Det skete alt sammen på årsdagen for Krystalnatten i 1938, hvor nazisterne angreb jøder og deres huse og forretninger i hele Tyskland.

  • De seneste år har flere organisationer advaret om, at hadet mod jøder virker til at være stigende i især Frankrig og Tyskland (Jyllands-Posten).

Det skal du også vide

Bolivias præsident går af. Og der er en mærkelig debat om, hvad der egentlig er sket. I ugevis har Bolivia været præget af store demonstrationer på grund af mistanke om valgsvindel. Domstolene har afvist det, men i sidste ende tvang militæret i landet præsident Morales til at gå af i det, mange kalder et kup (BBC).

Ny mistanke om vennetjenester i Forsvaret. Chefen for Frømandskorpset brugte sine medarbejderes arbejdstid på at give en nær ven og hans arbejdsplads en sjov dag på en lukket base. En professor i forvaltning kalder det magtmisbrug (Olfi).

Spanien er (stadig) fastlåst. I weekenden holdt Spanien sit fjerde valg på lige så mange år. Igen vandt socialisterne, men partiets håb om at øge sin tilslutning gik i vasken, og situationen i parlamentet er om muligt endnu mere fastlåst, end den var før valget (Politico).

Foto: Jerzyworks / Masterfile / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Bagudskuende. “Okay, boomer” lyder det over hele internettet for tiden. Vi forsøger her at forklare, hvad der foregår.

Fremadskuende. Politikere i hele verden sætter deres lid til teknologi, der kan suge CO2 ud af atmosfæren. Vi har besøgt den mest lovende udgave.

Store planer. En stor bunke Zetland-medlemmer vil gerne arrangere samtalegrupper med andre medlemmer. Her kan du se, hvilke planer der er i kalenderen.


Således mandag.

Noget helt andet: For noget tid siden lavede vi en historie om huslejeparagraffer, internationale kapitalfonde og boligmarkedet i de store byer. Jeg ville bare lige sige, at der er kommet nogle virkelig fine kommentarer, som nuancerer historien og sætter den i nogle lidt andre proportioner. Du kan finde dem i bidragssporet under den udgave af Helikopteren her.

Det var det. Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: