Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Søndag 15. marts 2020

På et ellers lukket universitet knokler forskerne for at finde en vaccine mod corona

I dag prøver vi at finde ud af, hvad det egentlig er for en biologisk fjende, vi er oppe imod – og hvorfor kampen kunne være begyndt langt tidligere.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens første nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler især om jagten på en corona-vaccine.

Dagens citat

"Grænselukninger er først effektive, hvis der er en meget høj grad af implementering og først og fremmest i forhold til øer."

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm gjorde det lørdag klart, at beslutningen om at lukke Danmarks grænser ikke er noget, han har fundet på. Han sagde dog samtidig, at det er en "politisk beslutning, som vi respekterer."


Dagens store historier

Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Sygdomsupdate

  • En 81-årig svækket borger, som var indlagt på Herlev Hospital for andre alvorlige sygdomme, er lørdag død af coronavirus.

  • Statens Serum Institut betragter nu også den 80-årige, der døde torsdag, som et corona-dødsfald. Dermed er antallet af døde af sygdommen altså oppe på to (DR).

  • 827 personer i Danmark er nu konstateret smittede med coronavirus, ud af de 4.446 der er blevet testet (Coronasmitte.dk).

  • USA’s præsident Donald Trump er blevet testet for coronavirus. Testen var negativ (Politiken).

  • Mens verdens lande kæmper for at begrænse antallet af smittede med coronavirus, så arbejder forskerne på højtryk for at finde en vaccine, der kan sætte en mere endelig stopper for virusset (Zetlands nyhedshelikopter).

Foto: Ritzau Scanpix

Samfundsupdate

  • På trods af beskeden fra myndighederne om at begrænse kontakten med andre mennesker, så er de sociale medier fyldt med billeder af mennesker, der trodser advarslerne og blandt andet går i Zoologisk Have i København (Twitter).

  • Der er dog også flere steder i Danmark, hvor motorvejene ligger nærmest øde hen. Jeg oplevede selv at jage store flokke af fugle væk, som sad på vejbanen på motorvej E47 lørdag formiddag, hvor der ellers plejer at være masser af trafik.

  • På Rigshospitalet i København har de oplevet flere tyverier af ansigtsmasker og håndsprit, blandt andet fra Infektionsmedicinsk afdeling, hvor flere alvorligt syge coronapatienter er indlagt. (Tv2 Lorry).

  • Regionerne søger frivillige. Hvis man er pædagog eller social- og sundhedshjælper eller portør, kan man melde sig som frivillig til den kommende tid, hvor i dette tilfælde Region Hovedstaden forventer at skulle bruge flere hænder til alle typer praktiske opgaver (Region Hovedstaden).


Jakob Skaaning

Det var dagens første Helikopter. Vi er tilbage med perspektiv og seneste nyt kl. 16. Tak for nu.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært