Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Kenneth Nørgaard er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter_

Torsdag 22. august 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver ærlig talt lidt tungt.

Borgerkrigen i Syrien er i gang med et langsomt, brutalt slutspil. Og Vesten er kørt ud på et sidespor

Syrien er forsvundet lidt fra overskrifterne. Men de seneste uger er kampene taget til i en af de sidste oprørsdominerede provinser. Og de civile betaler – som altid – prisen. Vært: Mads Olrik. Gæst: Mikkel Storm Jensen, Forsvarsakademiet.

18 min

Dagens citat

“Det er ikke længere nok at sige, at den frie verden er uden leder. Trump er gået over på autokraternes side.”

Sådan lyder en kommentar i The Atlantic. Flere amerikanske kommentatorer ser Trumps skænderi med Danmark over Grønland som et lavpunkt i USA’s forhold til sine allierede.

Dagens store historier

Foto: Omar Haj Kadour/AFP/Ritzau Scanpix

Idlib

  • Borgerkrigen i Syrien er i gang med et af sine sidste kapitler. Men det er et langt og blodigt kapitel. Det handler om provinsen Idlib.

  • Over de seneste år har Syriens præsident Assad igen taget kontrollen over næsten hele Syrien. Næsten hver gang oprørerne har mistet territorium, er de overlevende soldater og civile blevet kørt til Idlib (Deutsche Welle).

  • For cirka et år siden blev de stormagter, der har en finger med i spillet i borgerkrigen, enige om en våbenhvile for at skåne de civile i provinsen. Men de seneste måneder har Assad og hans allierede – Rusland og Iran – iværksat store angreb (Al Jazeera).

  • Mindst 500 civile er blevet dræbt siden april. I alt er der næsten tre millioner civile, mange af dem flygtninge, i provinsen. Den primære oprørsgruppe er den islamistiske Hayat Tahrir al-Sham (PBS).

  • Imens står Vesten og kigger på. Det virker til, at de vestlige magter har opgivet alle strategiske mål i Syrien og nu egentlig bare venter på, at det holder op (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

Amazonas

I flere uger har en af verdens vigtigste naturområder, Amazon-regnskoven, været ramt af en usædvanlig mængde skovbrande. Det er et problem for os alle sammen.

Amazon-skoven er generelt udfordret af Brasiliens præsident. Efter Jair Bolsonaro kom til magten i januar, har han kæmpet en brav kamp for, at skoven skulle udnyttes kommercielt. Eksperter og ngo’er råber op om skovens store betydning for hele klodens klima, men det bider ikke rigtig på præsidenten. Mildt sagt (TV 2).

Og lige nu er der over 70.000 brande i skoven. Det er relativt normalt, at landmænd eller firmaer brænder skov af for at give plads til kvæg eller minedrift, men i år er der næsten dobbelt så mange brande som sidste år. For hver hektar, der forsvinder, ryger der fire tons CO2 ud i atmosfæren (DR).

Det truer hele skovens overlevelse. For et par uger siden lavede vi et Helikopter-afsnit om netop det her, hvor pointen var: Efter årtiers intens afskovning i Amazonas frygter eksperter, at regnskoven er tæt på et tipping point. Regnskoven genbruger meget af sit vand, men hvis skovens areal bliver formindsket med yderligere et par procent, risikerer hele systemet at gå i stykker. Det er en klimabombe (Zetlands nyhedspodcast den 8. august).

Det skal du også vide

Mindst 15 personer er blevet løsladt på grund af teleskandalen. Det tæller blandt andet fire Bandidos-rockere tiltalt for grov vold. De har fået deres sag udsat, mens politiet forsøger at få styr på de fejlagtige telefondata, der skulle bruges som bevismateriale (SN.dk).

Danmarks største vindmøllepark åbner. Horns Rev 3 har 49 møller, der tilsammen kan producere strøm til næsten en halv million boliger (DR).

Afrika har måske udryddet Polio. Det er tre år siden, kontinentet sidst havde et tilfælde. Især Nigeria, der havde store problemer, er lykkedes med at vaccinere befolkningen. Sygdommen findes stadig i for eksempel Pakistan og Afghanistan (The Economist).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Marco Melgrati for Zetland

Prøv noget andet. Måske har du hørt, at det kræver 10.000 timers specialisering at blive ekspert og få succes. Hvad nu, hvis det forholder sig nærmest omvendt?

Prøv noget helt andet. Vores fødevaresystem sætter fart i klimaforandringerne. Her er, hvordan vi kan forvandle problemet til en løsning.


Tak, fordi du var med hele vejen i dag. Vi gør det igen i morgen. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

Vis mig Zetlands principper

I dag læser vores medlemmer: