Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 19. juli 2018

Hvorfor en bøde til Google i virkeligheden handler om din ret til privatliv

I dagens nyhedspodcast taler vi om EU's kamp mod Google. Og vi taler med én der, hver gang hun går på nettet forsøger at modarbejde det overherredømme, som blandt andet Google har fået over vores digitale infrastruktur.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om dine grundlæggende behov.

Dagens citat

"Det her er vores land. Det er vores sprog. Det er vores hymne, og det er vores flag."

Sådan sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu efter det israelske parlament havde vedtaget en kontroversiel ny lov. Den fjerner arabisk som et af landets officielle sprog, den giver utvetydig støtte til jødiske bosættelser og gør – symbolsk, men officielt – Israel til en stat for jøder (ABC).


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

EU vs. Google

  • EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udskrevet en bøde på 32 milliarder til Google. EU mener, Google misbruger sin dominante position i det digitale marked (Politico).

  • EU mener, at Google tvinger telefonproducenter til at favorisere Googles søgemaskine eller Google Maps. Det er ulovligt (Version2).

  • Om bøden er stor eller ej kommer an på, hvordan man ser det. Det er den største EU-bøde nogensinde – men svarer til bare 16 dages indtjening for Google (Computerworld).

  • Vigtigere: Det her er et opgør med hele den måde, Google har bygget sin forretning op på. EU håber, at der kan komme flere konkurrenter til Google, så forbrugerne får flere valgmuligheder (Business.dk).

  • Google tjener sine penge på at høste dine data og bruge dem til at sælge reklamer. Og fordi firmaet sidder på så meget af vores digitale infrastruktur, er det svært for forbrugerne at undgå Google (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Tørstig

Klimaforandringerne, overforbrug og den intensiverende tørke skaber vandpanik. Verden er bange for at løbe tør for vand og flere og flere steder lider allerede af vandmangel. Her er tre spørgsmål og tre svar:

Hvordan er status lige nu?
Situationen koster menneskeliv. Lige nu er 2,5 mia. mennesker globalt set ramt af såkaldt vandstress, og 37 af verdens lande lider af ekstrem høj vandmangel (Politiken).

Hvor står det værst til?
Vandpanikken og vandbelastningen stiger år for år ifølge det globale analyseinstitut World Resources Institut (WRI). Især områder i Nordafrika, Mellemøsten og Centralasien er ramt af ekstrem vandmangel, men også i lande som Mexico, Australien, Chile, Indonesien, Iran og Irak lider befolkningerne af vandstress (Information).

Hvad er udsigterne?
I Cape Town, for eksempel, som er et af de værst ramte områder i verden, tæller de ned til 'day zero'. Dagen hvor vandet slipper op. Som situationen er nu, vil vandreservoirene her i Sydafrikas næststørste by være tørlagt i 2020 (Politiken).

Eksperter peger på, at løsningen på størstedelen af vandpanikken er en større viden om landenes grundvand og udvindingen heraf, som en garanti mod tørsten.

Det skal du også vide

Vildsvinehegn får huller i vildsvinestørrelser. Den danske regering har besluttet at bygge et hegn ved den tyske grænse, der skal holde vildsvin og deres sygdomme ude. Men hegnet får huller til for eksempel rådyr. Og dem kan vildsvinene også komme igennem (DR).

Puidgmont kan blive i Tyskand. Den spanske højesteret har trukket den internationale arrestordre på ham tilbage. Puidgmont var leder af det catalanske selvstyre og udskrev en ulovlig folkeafstemning om catalonsk selvstændighed. Spanien har forsøgt at få ham udleveret fra Tyskland, men det er mislykkedes (Jyllands-Posten).

Tyrkiets undtagelsestilstand bliver – på en måde – permanent. Efter et kupforsøg mod præsident Erdogan i 2016, indførte hans regering en omfattende undtagelsestilstand. Dén er nu blevet afsluttet, men erstattet med nogle nye og meget strikse terrorlove, der giver præsidenten stor magt (EU Observer).

Dagens Zetland-historier

Foto: Jonas Pryner / Zetland

Forbehold. Da Danmark indførte sine forbehold mod visse dele af EU-samarbejdet, troede vi, at det ikke ville betyde det store. Men det gjorde det, og i dag har Danmark ingen indflydelse på EU's mest centrale områder. Så hvad nu?

Uforbeholden. Skyttegravene er dybe i debatten om medicinsk cannabis. Her er dit overblik over påstandene versus substansen.


Mads Olrik

Det var nyhederne. Vi ses i morgen.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært