Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 29. oktober 2021

Smitten stiger, og Heunicke truer med restriktioner. Hvordan skal vi forholde os til det?

Kan du huske dengang under corona, når den røde kurve steg, og vi automatisk begyndte at holde mere afstand? Nu stiger smitten så igen, men noget tyder på, at vi ikke rigtig bekymrer os om det. I dag tager jeg en snak med professor Andreas Roepstorff om vores coronaadfærd. Og om den hetz, han mener, at vestegnskommunerne er udsat for.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Ugens sidste Helikopter er klar, og den handler om vores adfærd.

Dagens citat

“De politiske beslutningstagere, der mødes ved COP26 i Glasgow, har et ansvar for at komme med et effektivt svar på den nuværende miljømæssige krise”

Pave Frans opfordrer forud for COP26 – den store klimakonference, der begynder søndag – til at finde nogle holdbare løsninger, der kan “give et mærkbart håb for fremtidige generationer” (BBC).


Dagens store historie

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Hvad sker der med corona?

  • I dag mødes sundhedsordførerne til første coronabriefing i Sundhedsministeriet siden september. Det kommer efter en uge, hvor smittetallene er steget til over 1.000 nye tilfælde dagligt, og hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har truet med restriktioner, hvis ikke flere bliver vaccineret (TV 2).
  • Magnus Heunicke har både luftet idéen om at genindføre mundbind og coronapas. Men reelt kan det blive svært at få gennemført. Siden september har corona nemlig ikke været kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og det er forudsætningen, hvis større restriktioner skal tages i brug. Det kræver et politisk flertal, men hverken Enhedslisten eller Venstre mener, at pandemien er tæt på at være samfundskritisk igen (Berlingske).
  • På den anden side står to eksperter fra myndighedernes egen coronaekspertgruppe. De efterlyser en helt klar køreplan for den fremtidige coronahåndtering, nu hvor alle restriktioner er udfaset. Og generelt en mere klar kommunikation fra regeringens side (Jyllands-Posten).
  • Men hvordan skal vi som borgere forholde os til de stigende smittetal? Hvordan går vi vinteren i møde? Ifølge HOPE-projektet, der har forsket i danskernes adfærd under corona, er danskernes bekymring for corona på sit laveste hidtil. I dagens Helikopter kommer professor Andreas Roepstorff med en opmuntrende melding (Helikopter).

Det skal du også vide

Nu skal børn testes i skolerne på en ny måde. Tidligere har skoleelever skullet gennemføre nationale tests i fire fag, som har været tilpasset efter sværhedsgrad. Tests, der har været kritiseret for at være ubrugelige og skade elevernes trivsel. Men det er slut nu. Fremover skal elever fra 2. klasse og op testes i dansk og matematik i starten af hvert skoleår. Argumentet for at beholde tests i netop de to fag er, at dansk og matematik er grundlaget for at klare sig bedst muligt i alle andre fag (Politiken).

Kina har endelig fremlagt sin færdige klimaplan ... Men den har ikke høstet mange roser. For selv om planen indeholder en lidt mere ambitiøs plan for at nedbringe drivhusgasudledningerne, vil Kina først toppe sine udledninger i 2030. Og først tre årtier senere forventer de at være CO2-neutrale (The Guardian).

Politiet skal hjælpe med at genskabe sms’er. Som Helikopteren beskrev torsdag, er centrale sms’er fra fire af de højest placerede personer i Statsministeriet blevet slettet. Og derfor kan de ikke bruges til at komme til bunds i, hvem der vidste hvad hvornår i novemberdagene sidste år, hvor mink blev beordret aflivet uden lovgrundlag. Men nu har Justitsministeriet bedt politiets teknikere om hjælp til at prøve at genskabe de slettede sms’er. Så må vi se, om det kan lykkes (DR).

Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Toppen af isbjerget. Hvad er det for et system – både konkret og i overført betydning – der danner grobund for diskussionen om statsminister Mette Frederiksens slettede sms’er?

Toppen af kriminalitet. Det svenske rapmiljø mistede i sidste uge et meget ungt medlem. 19-årige Nils Grönberg (under kunstnernavnet Einár) er blevet dræbt bare få dage før, at han skulle vidne i sin egen kidnapningssag.


Merian Garde Gräs

Så blev det weekend.

Som sagt er det i den her weekend, COP26 i Glasgow starter. Nu skal verdenslederne prøve at blive enige om en retning for den grønne omstilling. Og det er med fuldt overlæg, at vi ikke har lavet Helikopter om netop det i dag, for klimaskribent Thomas Hebsgaard har lavet en god forberedende historie, der klæder dig på med alt, du behøver vide. Den kommer lørdag, så alt er klar inden startskuddet.

Vi ses igen på mandag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært