Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 15. november 2021

Det bliver kaldt “det oversete valg”. Men i år bliver regionsvalget virkelig vigtigt

Det er regionerne, der har ansvaret for dit sundhedsvæsen. Alligevel er det igen de saftige, kommunale borgmesteropgør, der løber med opmærksomheden. I dag guider Helikopteren dig gennem det vigtige, oversete regionsrådsvalg sammen med en erfaren embedsmand.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

I dag har vi mandag. Dagens Helikopter handler om regionsrådsvalg.

Dagens citat

“Jeg gik til valg på et slogan, der hed ‘ingen slinger i valsen’. Men der var masser af slinger i valsen”

Sådan siger Ritt Bjerregaard om sin tid som overborgmester i København. Den erfarne politiker sad på posten fra 2005 til 2009, men genopstillede ikke, fordi hun ikke kunne lide “systemet”. Heldigvis for valget i morgen er der andre, der har det anderledes (DR).


Dagens store historie

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dit regionsråd

  • Mange danske vælgere går op i sundhedsvæsnet. Men det er nok de færreste, der har indgående kendskab til de 1.300 kandidater, der stiller op til de fem regionsråd ved valget tirsdag. Det er ellers dem, der kommer til at blive ansvarlige for sundhedsområdet (Information).
  • Regionsrådsvalget bliver ofte beskrevet som “det oversete valg”. Men det er en skam. For særligt i år bliver regionsvalget vigtigt. Det handler om de helt store dagsordner – hvordan får vi flere sundhedsmedarbejdere? Hvordan sikrer vi læger i yderområder? Og hvordan kommer sygeplejerskernes arbejdsglæde tilbage?
  • Det er også regionspolitikerne, der har ansvaret for psykiatrien, en stor del af den kollektive trafik, bekæmpelse af forurening – og så skal de finde ud af, hvordan man bedst fordeler gymnasieelever.
  • Der er ikke så meget drama i regionsrådene – de har for travlt med at få hospitalerne og busserne til at køre. Og måske netop derfor har regionsrådsvalget det med at blive overskygget af de saftige kommunale borgmesteropgør. Så i dag giver vi regionerne vores fulde opmærksomhed i Helikopteren sammen med den erfarne embedsmand Leif Vestergaard Pedersen, der er tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland (Helikopter).

Det skal du også vide

Hjælp til varmeregningen er på vej. Den ser nemlig ud til at blive en del højere denne vinter, hvilket økonomisk trængte hjem kan have svært ved at betale. Derfor har regeringen afsat 100 millioner kroner til kommunerne, som skal forvalte pengene og hjælpe borgerne, der står i en økonomisk svær situation. Det gælder blandt andet for ældre og kontanthjælpsmodtagere (TV 2). Vi har tidligere lavet en Helikopter om de stigende priser på energi, og har du lyst til at høre mere, kan du finde den her.

Aleksandr Lukasjenko vil sende migranter hjem – hvis de vil. Det siger Belarus’ diktator i dag, hvor EU’s udenrigsministre samtidig drøfter, om EU skal indføre nye sanktioner mod landet. Lukasjenko er blevet beskyldt for at opfordre de mange migranter, der lige nu står ved Polens grænse, til at søge mod Europa gennem Belarus. Og selv om Lukasjenko tager afstand fra kritikken og ser ud til at forsøge at udglatte situationen, ser det ud, som om nye sanktioner er på vej fra EU (Politiken).

Det er trygt at stemme til kommunal- og regionsvalget i morgen. Det slog indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek fast i dag på et pressemøde. Han sagde også, at utrygheden omkring coronasituationen kan få flere til at vælge ikke at stemme. Men ifølge ministeren er der altså ikke grund til bekymring, fordi de nødvendige forbehold er taget. Det betyder blandt andet, at man kan vælge at stemme udenfor, så man ikke behøver at gå ind på selve valgstedet (Berlingske).

Illustration: Alex William for Zetland

Dagens Zetland-historie

Et mæthedspunkt. Det har den demokratiske ligestilling nået i Danmark. Og det skete faktisk for mere end 20 år siden. Dengang var blot hvert tredje byrådsmedlem kvinde, og sådan er det stadig. Mathias Mencke undersøger hvorfor.

Klimadiplomati. En kompliceret størrelse, som Thomas Hebsgaard har været helt tæt på efter en uge i Glasgow. Måske har FN’s klimatopmøde ikke reddet klimaet, men måske det har været en klimadiplomatisk succes?


Merian Garde Gräs

I dag valgte vi at sætte fokus på regionsrådsvalget. I morgen tidlig får du en stor, lækker kommunalvalgsartikel, som du kan lytte til, mens du stemmer. Godt valg!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært