Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Signe Wenneberg har fundet en måde at bekæmpe geografisk ulighed på. Det handler om fede huse

En jagt på den perfekte lade har udviklet sig til en hverdags-aktivistisk kamp for den danske provins.

Foto: Louise Herrche Serup, Ritzau Scanpix

Vores medlemmer foretrækker at lytte


Du skal lige høre om et hus. Det er en rød bindingsværksgård på 236 kvadratmeter med stråtag, smukke, gamle døre med almueblå paneler og 1.012 kvadratmeter grund. Indenfor er der en dejlig stue med højt til loftet og fritlagte bjælker, og plankegulvene er sådan nogle, man har lyst til at gå med bare fødder på. Pris? Den røde gård koster lige under en halv million. Det prisniveau ville knap nok kunne få én i nærheden af en etværelses lejlighed i de eftertragtede dele af landets største byer.

Men fordi gården ligger mellem Rynkeby og Ringe på Fyn, ser virkeligheden helt anderledes ud.

Gabet mellem ejendomspriser i henholdsvis land og by er både velkendt og velbeskrevet. Over de seneste 30 år er boligmarkedet brækket midtover”, for at bruge et udtryk, som boligøkonomer gerne benytter om det enorme skel. Byerne er kort sagt stukket helt af fra landdistrikterne.

I 1995 lå de dyreste kvadratmeter i Danmark i Hørsholm nord for København, og de var godt tre gange så bekostelige som de billigste, der lå på Lolland, ifølge tal fra det Realdania-ejede videncenter Bolius. I 2020 var de fineste huse på Frederiksberg – til en kvadratmeterpris på 49.058 kroner – hele 12 gange så dyre som dem på Lolland. Det er et tal, der godt kan virke lidt abstrakt. Men at det dækker over et ret heftigt misforhold mellem pris og det, man får for pengene, bliver meget klart, hvis man lytter til forfatteren og iværksætteren Signe Wenneberg.

Signe Wenneberg er kendt som klimaaktivist, foredragsholder, gin-producent og forfatter til en række bøger om blandt andet grøn livsstil, haveliv og bæredygtigt byggeri. Siden december 2020 har hun lagt næsten al sin energi i at finde fantastiske huse i provinsen og dele billeder af dem på sin populære Instagram-profil.

Med stor grundighed gennemgår hun hus for hus, hvor vanvittigt meget mere, ens surt sammensparede kroner og ører kan udrette på boligmarkedet, hvis man flytter sig bare en time væk fra landets største byer. Hendes 55.000 følgere har blandt andet kunnet se den røde gård på Fyn, en klitgård ved Lemvig med verdens måske flotteste lade (1,5 millioner), en kæmpe sognegård ved Vordingborg (1,1 millioner) og et væld af andre regulære perler af huse over hele landet.

Det er absurd”, mener Signe Wenneberg, at de huse står tomme og forfalder som symboler på en demografisk udvikling, hvor landdistrikterne langsomt tømmes for liv. Det øger ikke alene uligheden i samfundet, det er også et ressourcespild, som gør ondt i et klimaperspektiv. Den udvikling skal disruptes”, siger hun – og måske har hun faktisk fundet en måde at rykke lidt ved det hele på.

Det begynder med at sætte ord og billeder på en anden og langt mere positiv historie end den, der handler om stakkels, udpinte udkantsområder. Vi skal fortælle hinanden om de her steder,” siger Signe Wenneberg. Vi skal begynde at dele billeder af de dejlige, bevaringsværdige huse, der er derude, og få folk til at flytte til provinsen. Det er den fedeste hverdagsaktivisme at åbne landet for hinanden på den her måde.”

Meget tyder på, at Signe Wenneberg har fat i noget. Hendes smukke huse på Instagram taler ind i en ulmende frustration over det urbane boligmarked. Men også i noget, der ligner begyndelsen på en ny tendens i kølvandet på corona: I 2020 havde København ifølge Danmarks Statistik det største antal fraflytninger nogensinde.

Signe Wenneberg er på vej til Lolland. Den 1. april overtager hun en gammel købmandsgård med gamle vinduer, højt til loftet og originale gulve. Og en stald omme bagved, hvor der har stået en gris og en ko,” som hun siger. Hun har fået købmandsgården for en pris, der svarer til en kvart lille lejlighed i København”.

Det var dér, hendes Instagram-projekt begyndte: med hendes egen jagt på et nyt sted at bo med masser af plads til hende og hendes to store drenge og til lager for den spiritusvirksomhed, hun og sønnerne har bygget op gennem de seneste par år. Hun har en lejlighed nær København, som hun beholder. Men det, hun har taget afsked med, er det sommerhus, hun selv byggede efter alle bæredygtighedsprincipper i 2014 på en grund nær Gribskov i et af de mest eftertragtede områder af Nordsjælland.

TV 2 fulgte byggeprocessen i serien Sommerdrømmehuset, et væld af medier har skrevet artikler om det, og Signe Wenneberg har holdt foredrag og skrevet bøger om det bæredygtige hus. Så det var ikke så lidt at give slip på. Jeg havde aldrig nogensinde troet, jeg ville skille mig af med det hus,” fortæller hun. Faktisk – og her må man gerne grine – havde jeg fået det skrevet ind i mit testamente, at mine drenge ikke måtte sælge det.”

Men af og til gør livet mærkelige krumspring, som kan ændre, hvad man synes er vigtigt. I august 2018 fik Signe Wenneberg konstateret kræft i skjoldbruskkirtlen. I dag, efter adskillige operationer, er hun rask, men i sygdomsperioden var hun flere gange i tvivl, om hun ville overleve.

Sådan en periode sætter jo nogle tanker i gang,” siger hun. Man får sådan nogle flashbacks, hvor man husker alt muligt om sin barndom, om sin familie, den slags. Jeg kommer fra Sydsjælland, fra et helt andet landskab end det, mit hus lå i. Og i de dage, hvor jeg lidt følte, at jeg svævede mellem liv og død, kom jeg sådan til at savne det landskab, jeg kom fra.” Det var jorden, det var digerne, det bakkede landskab og skovene. Det, som havde formet hende. Jeg tror, det er noget helt urmenneskeligt,” siger hun. Og så lovede jeg mig selv, at hvis jeg klarede det her, så skulle jeg lytte til det savn. Til min intuition.”

Det er derfor, hun nu skal til Lolland. Fordi hun klarede den. Og fordi tanken om at søge en ny udsigt, selv om den gamle var virkelig fin, ikke slap hende, efter at hun var kommet sig.

Hun gik i gang med at lede efter det, hun på sin Instagram kaldte #denperfektelade. Eftersøgningen begyndte på søgemaskinen Google Earth. Fra sin skærm finkæmmede Signe Wenneberg hele kysten rundt om Sjælland – med undtagelse af de allerede overbookede områder i Nordsjælland. Hun gik fra Stevns og Jungshoved i syd til Kalundborg og Asnæs i nordvest. Hun spottede de steder og de huse, der så interessante ud, og så begyndte hun at undersøge dem, deres historie, detaljer om beplantning, fredningssager – alt hvad hun med sin baggrund som journalist kunne grave frem.

Hun kiggede også på Fyn og i Jylland, og mens hun ledte, delte hun sine fund på Instagram. Hun delte både de huse, hun selv havde kig på, og dem, hun ikke skulle have, men som hun syntes, andre burde kende til.

Og hver gang jeg delte, så var der nogen, der skrev: Det er det her, vi skal!’ eller taggede andre og skrev: Se her, det er det, I leder efter’ eller Lad os lave et kollektiv her!’” fortæller hun. Jeg kan enormt godt lide at sidde og følge med i, hvordan folk kalder på hinanden på den måde.”

Billederne fik hundredvis af kommentarer. Eller rettere får’, for selv om Signe Wenneberg nu har fundet sin købmandsgård (uden lade dog), fortsætter hun med at finde huse og dele dem. Og hendes følgere fortsætter med at lade sig inspirere og selv byde ind i projektet.

For det er ikke, som man måske skulle tro, et projekt, der kun taler til stenbro-fødte byboere med udlængsel. Hashtagget #denperfektelade er blevet en måde at forbinde viden, erfaringer og boligdrømme på kryds og tværs mellem mennesker over hele landet, fortæller Signe Wenneberg. Ofte er der nogen fra en af de her byer, hvor jeg deler et hus, som skriver og kan fortælle en historie om huset eller egnen. Eller nogen, som genkender det, og som får lyst til at flytte tilbage. Jeg synes, det er så dejligt at kunne åbne landet på den måde.”

Det er der, hvor boligjagt forvandler sig til det, Signe Wenneberg kalder hverdagsaktivisme. Hvor et Instagram-billede kan blive en brik i en større bevægelse, som der er brug for, hvis land og by ikke skal forsætte en udvikling i to forskellige tempi med social og økonomisk ulighed som direkte følgevirkninger. Vi skal alle sammen i gang med at dele billeder af huse i provinsen, siger hun, så det kan tænde drømmene og trække opmærksomheden og ressourcerne ud i landet.

For det, der ligger i bunden af projektet, handler om andet og mere end dejlige huse. Det drejer sig om at trække i en anden retning end den rivende urbanisering, som har vist sig at være så stor en udfordring for det danske samfunds sammenhængskraft.

Måske er der et momentum for det netop nu. For selv om Signe Wenneberg ikke har ret meget godt at sige om corona, har de ændrede livsvilkår under pandemien muligvis haft en positiv effekt lige her. Vi og vores arbejdsgivere har opdaget, at man godt kan arbejde seriøst hjemmefra,” siger hun. Og måske var den erkendelse et skub i ryggen for en større og dybereliggende tendens, som Signe Wenneberg også ser i tiden.

De unge generationer gider ikke være så meget væk fra deres børn, som de har oplevet, at deres egne forældre har været,” siger hun. De vil arbejde mindre og bedre. De vil nedbringe de faste udgifter. Og når de så ser, at man kan få et dejligt hus i et skønt lokalområde til under en million – så er det klart, at de tænker lidt over, hvad de skal bringe af ofre for at købe en helt almindelig mindre lejlighed i byen til fem millioner. Der er ved at ske et nybrud her.”

Og sådan er det med aktivisme, siger Signe Wenneberg. Det kommer jo nedenfra og op.” Hun har set det ske med miljø, med dyreetik og med klimaet – sager, som først har samlet folk på græsrodsniveau og siden skabt store forandringer i den måde, vi tænker og handler på. Der kommer en summen af, at der er noget på vej,” siger hun. Vi synes, der er noget, der er mærkeligt, der er en eller anden stemning af noget i samfundet, af at der er et skifte på vej. Og så ændrer vi tingene nedefra.”