Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Mari-Louise Pedersen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 25. november 2021

Hej,

Det er torsdag, og det skal handle om alliancer i svensk politik.


Sveriges nye statsminister holdt i syv timer. Faste principper og borgerlig pragmatisme volder problemer

Siden det svenske valg i 2018 har ideologiske forskelle – og principper om, hvem man absolut ikke vil samarbejde med – spændt ben i den svenske Riksdag. Det samme skete onsdag, da Sveriges første kvindelige statsminister, Magdalena Andersson, kun fik lov at sidde på posten i syv timer. En ny alliance, der måske bryder med principperne, har nemlig formet sig hos de borgerlige.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Nu ser vi, hvilke kandidater der melder sig. Men det tror jeg godt, hun kan, hvis hun har lyst”

Pia Kjærsgaard mener, at Inger Støjberg kan blive en god formand for Dansk Folkeparti, hvis hun har lyst. Det sagde hun i dag, før hun ankom til dagens møde i rigsretten. I morgen er sidste dag for proceduren, og herefter skal dommerne finde frem til en afgørelse (Politiken).


Foto: Pontus Lundahl / AFP / Ritzau Scanpix

Sveriges statsminister

  • Onsdag fik Sverige sin første kvindelige statsminister, men hun blev kun siddende på magten i syv timer. I løbet af dagen trak regeringspartiet Miljöpartiet sig nemlig fra regeringen. Det skete, efter at oppositionens – og altså ikke regeringens eget – statsbudget blev vedtaget i Riksdagen (TV 2).
  • For at forstå, hvorfor det overhovedet kan ske, skal vi se på de lidt kringlede alliancer i svensk politik. Dem blev der nemlig vendt op og ned på ved det seneste svenske valg i 2018.
  • Dengang blev Socialdemokraterna det største parti. Det næststørste parti var oppositionspartiet Moderaterna, og på tredjepladsen kom så det indvandringskritiske Sverigedemokraterna. Og det var den rangliste, som endte med at skabe enormt kaos i svensk politik. Efter valget gik der 131 dage, inden en regering blev vedtaget. Og undervejs blev to forskellige regeringsbud nedstemt (DR).
  • Sådan gik det, fordi de fire borgerlige partier, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet, pludselig gik hver til sit. De kunne nemlig ikke blive enige om, hvorvidt man skulle samarbejde med det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna. I sidste ende gav Liberalerna og Centerpartiet i stedet deres støtte til en socialdemokratisk regering (Zetland).
  • Og det har længe spøgt hos Socialdemokraternas andre allierede, regeringspartneren Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet. De har nemlig længe ment, at de borgerlige støttepartier fik for meget indflydelse på regeringens politik. I sommer kulminerede det, da regeringens støtteparti Vänsterpartiet gav den daværende statsminister Stefan Löfven en mistillidserklæring. Det endte med en mistillidsafstemning, som Löfven godt nok overlevede, men to måneder senere meldte han alligevel sin afgang (TV 2).
  • Det var dét, der banede vejen for Magdalena Andersson, og det er altså det indbyrdes drama mellem partierne, som hun trådte direkte ind i onsdag. I dag, torsdag, forventes det, at Magdalena Andersson bliver indsat én gang til. Men denne gang som overhoved i en socialdemokratisk et-parti-regering, som så skal forsøge at styre Sverige indtil næste valg i september. I dagens Helikopter deltager Drude Dahlerup, professor emerita fra Stockholms Universitet, med en forklaring om, at ideologiske principper splitter den svenske Riksdag, men måske er nye toner på vej (Helikopter).

Det skal du også vide

Pirater varetægtsfængslet i Københavns Byret. Fregatten Esbern Snare er udsendt til Guineabugten ud for Vestafrika for at sikre handelsskibe mod pirateri. I går modtog besætningen meldinger om, at der var pirater i området, og sendte derfor Frømandskorpset af sted for at standse dem. Efter et forsøg på at forhandle endte det med, at piraterne skød mod de danske soldater, som forsvarede sig. Fire pirater omkom i kampen, og fire kom med ombord på fregatten. De er i dag torsdag blevet fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret og er blevet varetægtsfængslet i 13 dage (Jyllands-Posten).

Vi følger sagen her på Zetland, og du kan godt forvente at høre mere fra vores side. Har du spørgsmål eller kender nogen, der kender nogen, er du altid velkommen til at skrive på [email protected] .

Coronavaccine anbefales nu til børn. Det er Det Europæiske Lægemiddelagentur, der anbefaler, at Pfizer/BioNTechs coronavaccine godkendes til børn mellem fem og 11 år. Og det er nu op til Europa-Kommissionen at give den endelige godkendelse, hvilket de højst sandsynligt vælger at gøre. Allerede nu kan børn ned til fem år i Israel og USA vaccineres og med anbefalingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur ser det ud til, at vi også snart kan i Europa (Berlingske).

Og vi bliver i corona-nyhederne, for tredje stik anbefales nu til alle over 18 år. Det har ellers indtil nu primært været personer over 65 år, sundhedspersonale og personer i særlig øget risiko, der har fået tilbuddet. Men nu anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle over 18 år får tredje vaccinestik efter seks måneder, fordi immuniteten falder markant herefter (TV 2).

Illustration: Matheus Costa for Zetland

Dagens Zetland-historie

Bonusforældre. De kan blive en gave i mange børns liv, selv om de har et dårligt ry. Men det er ikke helt fair, og historien om den onde stedmor fortjener en omskrivning. Det vigtigste i den proces er at huske, at kærlighed tager tid.


Fie Dandanell

Så har vi ikke mere til dig. Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært