HJÆLP OS_
Journalist

Jeg tager til Bruxelles. Hvad skal jeg skrive om?

27. februar 2020 | Europa | 2 min.

Hej medlemmer

I kender mig måske allerede – jeg plejer at skrive artikler om velfærdssamfundet og om sundhedspolitik her på Zetland. Nu har jeg fået en ny og spændende opgave: Jeg skal skrive om europæisk politik.

Og hvilket Europa! Efter år, hvor rigtig meget journalistik om europæisk politik (med rette) har handlet om det følelsesladede break-up mellem Storbritannien og EU, er Brexit nu officielt en realitet – og der kommer til at være luft til flere historier om, hvad EU egentlig bruger sine politiske kræfter på. I en tid, hvor magtpositionerne i verden virker til at være under konstant forandring, bliver det spændende at følge, hvilke valg EU vil træffe, og hvilken rolle Europa får i forhold til resten af verden.

Jeg er lige kommet hjem fra et stort topmøde i Bruxelles, hvor EU’s ledere forsøgte at blive enige om, hvor mange penge unionen skal bruge de næste syv år (fredag aften måtte lederne give op og aftale at mødes igen på et senere tidspunkt). Det blev tydeligt, at der findes meget forskellige syn på, hvordan EU skal bruge sine penge, og det handler om store spørgsmål: Hvordan gør EU noget alvorligt ved sine klimaplaner? Hvordan skal EU’s grænser beskyttes? Og ikke mindst: Hvordan samarbejder 27 meget forskellige lande? Der tegnede sig til topmødet en markant splittelse mellem især øst og vest.

Om tre uger tager jeg til Bruxelles og bliver der i en måneds tid for at følge beslutninger og forhandlinger fra magtens centrum. Mit mål er at fortælle om europæisk politik på en måde, der viser, hvor vigtigt og spændende det rent faktisk er. Men hvordan skal jeg fortælle om Europa, så I har lyst til at læse det? Vil I høre om kommissionsformand Ursula von der Leyens mål og planer for et moderne EU? Skal jeg tage til Bulgarien og finde ud af, hvordan EU’s støttekroner hjælper de lokale? Vil I med en grænsevagt på arbejde ved Europas ydre grænser? Vil I høre historien om, hvor godt rustet Europas banker egentlig er i dag, et årti efter finanskrisen? Eller noget helt andet?

Inden jeg får fyldt Zetlands spalter og jeres ører med historier om Europa og EU, håber jeg, at I vil hjælpe mig med at tænke over, hvordan jeg bedst gør det. Det kan I for eksempel gøre ved at sende mig ønsker, tanker og idéer. Enten her i bidragssporet eller på min mail sidsel@zetland.dk. På forhånd tusind tak.

Jeg glæder mig til for alvor at komme i gang.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: