Favoritlisten_

Lad os lige tale om Trump og CNN – og fire andre samtalestartere til weekenden

  • 9. november 2018
  • 3 min.

Hver uge samler redaktionen den bedste journalistik, de har set, læst og lyttet til, og anbefaler den i en favoritliste. Denne uge har vi udvalgt en masse stof til debat: Virker dialogkaffe? Var CNN’s journalistik måske mindre end eksemplarisk, da tv-stationen for nylig udfrittede Trump? Og hvad ville Stauning egentlig sige til Mette Frederiksen, hvis de mødtes i dag? Blandt andet.

Interview. Lad os lige tale om CNN og Trump

Et intermezzo mellem CNN-journalisten Jim Acosta og præsident Donald Trump til et pressemøde er blevet genstand for en del virak, fordi præsident Trump har besluttet at forbyde Acosta adgang til Det Hvide Hus på baggrund af optrinnet, som jeg her vil anbefale at se. Man kan mene, hvad man vil om dét skridt, men lad os lige for en stund fokusere på selve interviewet: For dælen, hvor er Acosta og hans NBC-kollega bare lange i spyttet. Selv hvis ikke de var blevet afbrudt, sidder jeg med fornemmelsen af, at de ikke ville være nået frem til et skarpt spørgsmål i denne uge. Måske pressemødet for CNN handlede mere om tv-iscenesættelse end om at få et ordentligt svar?

Exchange between President Trump and CNNs Jim Acosta (C-SPAN)’ – YouTube

Læk. Fodboldverdenens beskidte undertøj luftes igen

En stribe medier med tyske Der Spiegel i spidsen har fået adgang til millioner af lækkede dokumenter fra international topfodbolds magtelite. De viser blandt andet, hvordan nuværende FIFA-præsident Gianni Infantino som formand for det europæiske fodboldforbund, UEFA, hjalp de rigmandsejede topklubber Manchester City og Paris Saint-Germain med at omgå regler om finansiel doping. Der skulle også være afsløringer om skatteunddragelse og doping på vej. Hvis man vil følge de danske historier fra lækken, så er Politikens sportssider stedet, men Der Spiegel leverer her et forbilledligt overblik over de nye afsløringer, og hvad det hele handler om.

A Guide to the New Football Leaks Revelations” – Der Spiegel

Podcast. Elon Musk taler Twitter-vanvid, Teslas fremtid og om at arbejde 120 timer om ugen

Det har været et vildt, vildt år for den farverige iværksætter Elon Musik, der ud over at ville revolutionere biltransport med Tesla-elbiler også bygger raketter for SpaceX, som han vil flyve os til Mars i. Op til frigivelsen af Teslas Model 3-bil tidligere i år var Musk presset af, at han arbejdede 120 timer om ugen, led af søvnmangel og desuden bekrigede amerikansk presse på Twitter og fik sig selv afsat som Teslas bestyrelsesformand. I interviewet her med min yndlings-tech-podcastvært Kara Swisher åbner Musk op for det hele for første gang.

Elon Musk on Tesla’s crazy year, dying on Mars and taking Saudi money’ – Recode Decode, hosted by Kara Swisher

Boganmeldelse. Stauning eller socialdemokratisk kampagne?

Socialdemokratiets Dan Jørgensen har skrevet en bog. Den handler om den socialdemokratiske kæmpe Thorvald Stauning. Og om partiet i dag. Dan Jørgensen er langtfra den eneste socialdemokrat, der skriver bøger i disse dage, og det er nærliggende at se dem som en slags kampagne. Det gør Atlas i denne kritiske anmeldelse, som er ganske underholdende. Især da anmelderen ser nærmere på Dan Jørgensens tanker om, hvad Stauning ville sige til Mette Frederiksen, hvis de mødtes i dag (“du skal samle Danmark igen,” ville Stauning sige). Hvilket tilfældigvis viser sig at være Socialdemokratiets nuværende kampagneslogan, som lyder: Lad os samle Danmark igen.”

Historieskrivning som politisk kampagneværktøj” – Atlas

TED Talk. Hvad dialogkaffe kan udrette

For et par måneder siden blev tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic hentet til USA for at holde en af de prestigefyldte TED Talks (altså et videoforedrag) om al den kaffe, hun de seneste otte år har drukket med folk, der har sendt hende hademails. I tirsdags blev hendes talk’ lagt på nettet, og den er allerede blevet set af næsten en halv million mennesker. Cekic er både sjov, karismatisk, fuld af selvindsigt (“er jeg en naiv idealist?”) og relevant, synes jeg – måske i særlig grad i USA, hvor befolkningen virker mere splittet end nogensinde.

Why I have coffee with people who send me hate mail’ – TED Talk

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: