Helikopter_

Fredag 1. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver rasende.

Hvor meget skal politikerne have i løn? Svaret på dét viser, hvordan vores demokrati har det

I flere år og især de seneste uger har den ene historie efter den anden fået debatten til at handle om politikernes favorable lønforhold. Diskussionen handler i virkeligheden om kløften mellem borgere og politikere – der er i gang med at blive større. Gæst: Lene Holm Pedersen, professor i statskundskab.

18 min

Dagens citat

“Det er ikke interessant at diskutere, hvordan de lyder i overmorgen eller i næste uge. Det er kun interessant at diskutere, hvordan de lyder om fem år”

Det skriver Mikael Bertelsen og Mads Brügger i en kronik (Berlingske) om dels slutningen på Radio24syv, dels begyndelsen på Radio4.

Dagens store historier

Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix

Lønsomt

 • Torsdag besluttede regeringen at droppe planlagte lønstigninger til landets ministre. Det er seneste slag i en årelang kamp om politikernes løn. En kamp, der i virkeligheden handler om demokratiets tilstand.

 • For øjeblikket får et gennemsnitligt folketingsmedlem godt 64.000 kroner om måneden før skat. Men oven i det kommer tillæg, mulige eftervederlag og en meget fordelagtig pension. Ministre får betydeligt mere (TV 2).

 • I årevis har debatten handlet om, hvorvidt det er for meget. Det er politisk ømtåleligt, og derfor nedsatte en række partier i 2014 en kommission, og politikerne lovede at følge kommissionens forslag.

 • Men, men, men: da forslagene blev præsenteret i 2016 – de handlede basalt set om at forenkle systemet – sprang politikerne i målet. Det endte med lønforhøjelser til lokalpolitikerne og småændringer i reglerne om pension.

 • I denne uge meldte Socialdemokratiet og Venstre så ud, at de var klar til at kigge på spørgsmålet igen. Og der er gode rationelle argumenter for, at politikere skal have en høj løn og eftervederlag. For eksempel at det kan værne mod korruption (DR).

 • Men diskussionen er ramt af, at tilliden mellem borgere og politikere har det virkelig svært i de her år (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Claudio Reyes / AFP / Ritzau Scanpix

Rigsretten er sat

 • Torsdag stemte Repræsentanternes Hus i USA for at lade rigsretssagen mod præsident Trump gå ind i næste fase.

 • Forhistorien kort: Tilbage i juli måned talte Trump i telefon med Ukraines nyvalgte præsident. Efterfølgende har flere whistleblowere og embedsmænd vidnet om, at opkaldet var mildt sagt problematisk (AP).

 • Flere vidneudsagn har givet indtryk af, at Trump forsøgte at presse den ukrainske præsident til at indlede en undersøgelse, der handlede om Trumps mulige modkandidat til næste præsidentvalg, demokraten Joe Biden.

 • Trump har afvist anklagerne. Opkaldet gik perfekt, plejer han sådan cirka at sige (BBC).

 • I den næste fase af processen begynder Repræsentanternes Hus at afhøre vidner offentligt og med tv-kameraer til stede, ligesom det skete med Nixon og Clinton (Politiken).

 • Det er stadig usandsynligt, at Trump ender med at blive dømt. Det er nemlig Senatet, der skal lave den endelige dom, og her har Republikanerne stadig flertal.

Det skal du også vide

Kampen om klimaloven går i gang. I dag blev der lækket et forhandlingsnotat fra regeringen. Ifølge støttepartierne viser notatet, at regeringen prøver at lave smuthuller i ambitionen om at reducere CO2-udslippet med 70 procent (Altinget).

Valget i Storbritannien er allerede dramatisk. Landet skal først til stemmeurnerne i december, men valgkampen er i gang. Nigel Farage fra det populære Brexit Party truer med at udfordre Boris Johnsons konservative parti, hvis ikke Johnson lover store ændringer i skilsmisseaftalen med EU (The Guardian).

Screenshots: Oscar Rosenstrøm / TikTok

Dagens Zetland-historier


Således ugen, der gik. Vi ses på mandag.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: