Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 6. december 2022

Verdens klogeste chatbot er født. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan vi tør bruge den ...

Hele internettet koger over en ny chatbot. ChatGPT, hedder den. Og den kan alle mulige ting – for eksempel skrive et Helikopter-manuskript. Spørgsmålet er, hvordan den vil forandre verden, og hvordan vi skal kontrollere dens kunstige intelligens.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Foto: Alfred Pasieka/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Hej ChatGPT

  • Der er sket noget vildt. Noget, der vil få konsekvenser for dig og mig — ja, potentielt for hele vores samfund. I onsdags lancerede det californiske selskab Open AI en ny chatbot. Altså et program, som man kan skrive til, hvorefter det svarer. I et meget menneskeligt sprog. Chatbotten hedder ChatGPT, og hele internettet er oppe at køre over, hvor god den er (Berlingske).
  • Chatbots er selvfølgelig ikke en ny ting. Men meget tyder på, at denne er bedre — og langt mere brugervenlig end andre på markedet. Med denne her teknologi tager vi et kæmpe skridt ind i fremtiden og bevæger os ind på ukendt territorium. Og hvad skal vi med det? Man kan for eksempel bede ChatGPT om at skrive en sang, og den gør det. Den kan skrive din universitetsopgave og svare på svære spørgsmål. Men den genåbner også en svær etisk diskussion om, hvad vi skal og ikke skal med kunstig intelligens (The Guardian).
  • Lige nu sidder lovgivere i EU og bryder deres hjerner med at få lavet en lovgivning, som kan sætte rammer for den kunstige intelligens. Den såkaldte AI Act har i halvandet år været på vej, og når den er færdig, så vil vi for første gang have retningslinjer for, hvordan vi må bruge kunstig intelligens — og hvordan vi ikke må bruge den (Version2).
  • I dag taler jeg med Therese Moreau. Hun er journalist på Version2, uddannet i datavidenskab — og så er hun en ægte technørd. Sammen med hende tester jeg den nye chatbot. Og lader den endda skrive en del af dagens Helikopter-manuskript. Lyt med her.

Det skal du også vide

Mette Frederiksen gøder jorden for løftebrud. Mens vi stadig venter på, at der falder en regering på plads, så forhandles der videre på Marienborg. Lige nu blæser vinden i retning af en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre — og vi skal forberede os på, at det kan komme til at koste på løfterne. Det varslede Mette Frederiksen i dag i et Facebook-opslag. I opslaget fortæller hun, at hun både er optimistisk og håbefuld for, at en bred regering vil falde på plads. Men hun forbereder også sine vælgere på, at der er løftebrud på vej. — Eller som hun formulerer det: “Ingen af os vil kunne levere det, vi sagde før valget, 1:1.” (TV 2).

Ukrainske ambassader modtager blodig pakke med øjne fra grise og køer. De seneste dage har mange ukrainske ambassader fået blodige pakker ind ad døren. Og nu har ambassaden i Danmark så også modtaget makaber post. Andre ukrainske ambassader har modtaget brevbomber. Afsenderen af pakkerne er endnu ikke fundet, men Ukraines ambassadør i Danmark spekulerer i, at det er Rusland, som står bag den morbide pakkekalender (TV 2).

Russisk flyveplads står i flammer efter droneangreb. Angrebet fandt sted i Kursk-regionen, som grænser op til det nordlige Ukraine. Guvernøren i Kursk-regionen bekræfter angrebet, men siger ikke noget om, hvor dronen kom fra. Han siger også, at der ikke er kommet nogen til skade. Angrebet kommer dagen efter to andre angreb dybt inde på russisk territorium (Politiken).

Dagens Zetland-historier

I sidste uge kom serien Gratis penge, hvor man både kunne høre om en ostetyv og en bankrøver, der stjal sine egne penge. I dag kommer der så et bonusafsnit. Det handler om, hvordan tre gymnasievenner fra Fyn forvandlede billeder af mursten til millioner af dollars, og hvordan de så tabte dem alle sammen igen. Lyt eller læs Hakon Mosbechs og Clara Grunnets nye afsnit lige her.

Yevgeny Prigozhin er både blevet kaldt Putins kok og hofnar og har tilbragt sit politiske liv i skyggerne. Men nu er den magtfulde hofnar trådt frem fra skyggerne og begyndt at veksle sin magt til indflydelse. Andreas Thorsen kigger i den her artikel på, hvad hofnarrens dagsorden er.


Merian Garde Gräs

Hvis du selv har lyst til at lege med ChatGPT, så kan du oprette en profil på www.openai.com. Men hvis du har mere lyst til at samtale med ægte mennesker – ja, så er bidragssporet som altid åbent. Hav en dejlig tirsdag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært