Favoritlisten_

Hvorfor unge mennesker har mindre sex – og fire andre samtalestartere til weekenden

  • 23. november 2018
  • 3 min.

Hver uge anbefaler medlemmer af Zetlands redaktion den journalistik, der har optaget dem i den forløbne uge. I denne uge tilbyder vi et fad af samtalestartere til weekendens begivenheder. Blandt andet: Hvordan en sosu-medarbejder egenhændigt har fundet på en kur mod helvedesild, og hvordan man laver en rigtig, rigtig sjov vittighed.

Feature. Er sex blevet gammeldags?

Hvorfor har unge så meget mindre sex end tidligere generationer? En lang og grundig artikel undersøger sex-recessionen, som den kalder det. Faktisk er det ikke kun de unge, men helt generelt, at vi både globalt set og på tværs af generationerne har mindre sex i dag end tidligere. Hvorfor? Artiklen kommer med en række bud. Forklaringerne rækker fra et stigende singleliv til helikopterforældre, fra Tinder til et ændret pornolandskab.

Why Are Young People Having So Little Sex? – The Atlantic’

Eksperiment. Lisbeth fandt lige på en behandling

Lisbeth Marie Nielsen er social- og sundhedshjælper på et sygehus. En dag blev hun ramt af helvedesild, en smertefuld hudsygdom, som der ikke findes en behandling for. Men så en dag, mens hun gik rundt på sin afdeling på sygehuset – en plastikkirurgiafdeling – fik hun en idé til en eksperimentel behandling. Hun spurgte en læge, om han ikke ville afprøve idéen på hende. Han sagde ja. Hun blev opereret. Og det virkede. Go, Lisbeth.

Sosu finder kur mod sygdom: Lægger selv krop til forsøg” – FOA

Video. Hvordan russerne fører krig online

Her er en god indgang til at forstå fake news, misinformation og russiske trolde (måske en god forberedelse til folketingsvalget?). På YouTube kører The New York Times en serie, de kalder Operation InfeKtion. Tredje afsnit (den kan godt ses adskilt) kom denne uge og forklarer bedre end noget, jeg nogensinde har set/læst/hørt, hvordan russiske trolde på Facebook lykkedes med at arrangere en demonstration og den demonstrations moddemonstration i Houston, Texas, under præsidentvalget. Her bragede antiislamiske amerikanere og muslimske amerikanere sammen foran en moské. Ingen vidste på det tidspunkt, at begge parter var blevet spillet ud mod hinanden af Putins Rusland. Det forstår vi først i dag.

  • The Seven Commandments of Fake News’ – The New York Times*
Radio. Vejen ud af bandemiljøet

Mandag aften blev tidligere bandeleder Nedim Yasar skudt på åben gade i København, da han var på vej hjem fra en reception for sin nye bog Rødder – en gangsters udvej. Han døde senere af sine kvæstelser. Tidligere samme dag var han på besøg i Radio24syvs program 55 minutter. Han blev interviewet om sin fortid – og ikke mindst om, hvordan han kom ud af det bandemiljø, han var dybt infiltreret i en stor del af sin ungdom. Selv om det er særligt tragisk at høre Yasars fortælling med viden om, at det bliver et af hans allersidste interviews, så gør det bestemt ikke hans historie mindre relevant.

Bandelederens vej ud – Radio24syv’

Krampegrin. Hvordan en joke fungerer

En af mine yndlingskomikere hedder Mike Birbiglia, han er amerikaner, og han gør noget, som jeg aldrig har set andre gøre så godt som ham: Han fortæller én lang anekdote fra sit liv på scenen. Manden er en mester i at bruge sit usandsynligt uheldige livsforløb til krampagtigt sjove historier med virkeligt storladne, meningsfulde, nærmest filosofiske pointer (seriøst, se, hvad man kan se af ham på Netflix i aften). Her vil jeg dog anbefale den nyeste udgave af en podcast, jeg hører, hvor han er med, og hvor han forklarer, hvordan han laver sine jokes. Good One, hedder podcasten, som ganske enkelt analyserer vittigheder sammen med deres ophavsmænd.

Mike Birbiglia’s Celebrity Golf’ – Good One

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: