Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Lørdag 14. marts 2020

Den danske regering er angst for, at Danmark kan ende som Italien. Kom med og se, hvad frygten bunder i

Her kan du høre vores nyhedspodcast, som var hård at lave i dag. Vi ringede til Maria Cuculiza, der lige nu er på Sicilien i Italien, og hun fortalte om, hvordan det er at leve i et land, hvor dele af sundhedsvæsnet reelt er brudt sammen, hvor læger må tage det sværeste valg, og hvordan dét har bragt hele samfundet i total undtagelsestilstand. Lyt med.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver desværre en lille smule skræmmende.

Dagens citat

“I de seneste døgn er danmarkshistorien rullet baglæns. Det frie, decentrale og tillidsbaserede Danmark er blevet rullet tilbage, til fordel for en mere statsstyret, centraliseret og ja, kinesisk samfundsmodel”

Det skriver politisk kommentator Lars Trier Mogensen hos Føljeton. Det handler om, hvorvidt Mette Frederiksen og hendes regering er gået for langt i forsøget på at inddæmme coronasmitten.


Dagens store historier

Foto: Foto: Matteo Biatta, Avalon. Red / Ritzau Scanpix

Italien eller Sydkorea?

  • I dagens Nyhedshelikopter kigger vi ud i verden for at se, hvad vi kan lære af andre lande om, hvordan denne her coronakrise kan udvikle sig. Det er et bredt spektrum, men Sydkorea og Italien repræsenterer hver sin ekstrem.

  • Sydkorea har en slags verdensrekord i at styre epidemien. Landet fik sit første tilfælde den 20. januar og satte derefter en heftig indsats i gang. Landet har kapacitet til at teste 20.000 mennesker om dagen (Dagens Nyheter).

  • Det betyder, de kan fange tilfælde tidligt, behandle, inden det bliver kritisk, og stoppe smittespredning. Landet har per fredag fundet 8.000 tilfælde COVID-19, “kun” 67 er døde. Det giver en dødsrate på 0,7 procent.

  • I den anden ende af spektret har vi Italien. Coronavirusset er reelt ude af kontrol, og der er ikke noget, der minder om overblik over antallet af smittede. Per fredag er 1.266 døde af virusset i Italien (Reuters).

  • ... Og i dele af landet er sundhedsvæsnet reelt brudt sammen. På hospitaler i Norditalien fortæller læger, at de er nødt til at vælge, hvem der skal have chancen for at leve, og hvem der skal overlades til skæbnen. På ét hospital vil de ikke bruge respiratorer til nogen over 60 år (VG).

  • I dagens lydudgave talte vi med en dansk journalist, der lige nu er i den sydlige del af Italien. Hun fortæller om kollapset og om, hvordan regeringens forsøg på at få kontrollen tilbage har skabt en total undtagelsestilstand over hele landet (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Hvad skal vi andre gøre?

  • Situationen i Italien er lige nu det, alle i Nordeuropa taler om. Statsminister Mette Frederiksen nævnte specifikt Italien som det scenarie, hun gerne vil undgå, og derfor som årsagen til de drastiske tiltag, for eksempel at lukke grænserne. Det skete her lørdag middag (Berlingske).

  • ... Men vores nabolande er ikke helt enige i, at de drastiske tiltag er den rigtige vej at gå. I Storbritannien vurderer regeringen lige nu, at situationen ikke er så kritisk. Landet har derfor lige nu som mål at lade epidemien glide gennem befolkningen og dermed opbygge naturlig immunitet (Fortune).

  • I Sverige kigger de undrende mod Danmark. Den svenske udgave af Sundhedsstyrelsen mener, at beslutningen om at lukke de danske grænser er en unødvendig panikhandling. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener heller ikke, grænselukninger hjælper (Information).

  • Det forfærdelige ved situationen er, at vi ikke kan vide, hvem der har ret og har fundet den rigtige balance mellem at være på den sikre side og så skåne samfundet for alt for store bivirkninger. Svaret kan vi få i næste uge. Eller først om flere år.

Det skal du også vide

Færgeselskaber forsøger at skåne de danske øer. For eksempel indfører Lolland Færgefart begrænsninger på, hvem der kan sejle til øer som Femø, Fejø og Askø. Øerne har ret mange ældre beboere (A4Nu.dk).

Hvis man var i tvivl om, hvem der bestemmer: Lørdag eftermiddag understregede den danske sundhedsstyrelse, at lukningen af de danske grænser var en politisk beslutning, som ikke nødvendigvis havde sundhedsfaglige årsager (DR).


Mads Olrik

Således denne udgave af Zetland Helikopter. I øvrigt: Vi fandt det ret vigtigt, at det Maria fortalte os i nyhedspodcasten står helt klart. Derfor har vi undtagelsesvist lavet en udskrift af interviewet og lydudgaven. Du kan finde udskriften her.

Og det var det. Pas på jer selv. Vi ses.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært