Helikopter_

Onsdag 2. oktober 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver dyrt.

Politikerne har pludselig fået 12 milliarder ekstra at lave finanslov for. Hvor kom de fra?

Nu begynder efterårets politiske slagsmål om finansloven, og hvordan den danske stat skal bruge sine penge. I dag kigger vi på den bunke penge, de har at slås om – der på magisk vis lige er blevet 12 milliarder kroner større. Vært: Mads Olrik. Gæst: Henrik Bang, Danmarks Statistik.

15 min

Dagens citat

“Det er af almindelig høflighed. Man må ikke sige ‘neger’ mere, så jeg har taget det ud”

Det siger entertainer Jacob Haugaard om, at han har ændret teksten til sin sang Haveje. Nu har hans kone en skønhedsklinik i et “fattigt distrikt” i stedet (TV 2).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Den store bunke penge

  • Hvis politik er kampen om, hvordan ressourcerne i et samfund skal fordeles, så var i dag en af årets vigtigste politiske dage. Den nye regering har præsenteret sit bud på en finanslov.

  • I dagens nyhedspodcast kigger vi på, hvordan det står til med den bunke penge, der er at fordele. Statens samlede budget er årligt på 1.100 milliarder (Danmarks Statistik).

  • ... Men det er under én procent af dem, som politikerne rent faktisk kæmper om at omfordele under finanslovsforhandlingerne.

  • Den nye regering foreslår at gøre bunken af penge lidt større ved at hæve arveafgiften og ved at indføre afgifter på for eksempel plasticposer og cigaretter (DR).

  • ... Men halvdelen af de ekstra penge, regeringen gerne vil bruge, kommer fra, at statens budgetter pludselig blev meget lysere i sidste uge (Mandag Morgen).

  • Danmarks Statistik er kommet frem til, at der er blevet født færre børn, og at flere ældre er døde end forventet det seneste år. Samtidig er der kommet flere indvandrere på arbejdsmarkedet, og tilsammen betyder det, at politikerne får 12 milliarder ekstra at lege med inden for et par år (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

... Og hvad pengene skal bruges til

Denne her bunke penge har regeringen virkelig mange planer med. Hvis du læser det her torsdag morgen, så kan jeg anbefale at finde den artikel, hvor Zetlands skribenter gennemgår hvert område. Ellers kommer her et lynhurtigt og ufuldstændigt overblik:

Det handlede først og fremmest om velfærdssamfundet. Regeringen vil bruge næsten en milliard på at ansætte 1.000 nye sygeplejersker. Der var 500 millioner til et tilskud til fattige børnefamilier. Og så er der lidt over en milliard til politi og retsvæsen (Berlingske).

Så handlede det om klima. Det største klimatiltag er forslaget om at afsætte en milliard kroner til grøn forskning. Og ... det var faktisk det (Politiken).

Og så var der en god slat til alt muligt andet. Regeringen har afsat 2,1 milliarder kroner på en blankocheck. Den kan bruges under de forhandlinger om finansloven, der går i gang nu, hvor støttepartierne har en række krav. De penge kan gå til minimumsnormeringer i daginstitutionerne eller til nye grønne tiltag. Og der er (som altid) lagt op til et lille drama, fordi 2,1 milliarder helt sikkert ikke er nok til støttepartiernes ønsker.

Det skal du også vide

Boris Johnson er kommet med sit “sidste tilbud”. Hans idé går ud på at lave toldcentre rundt om grænsen mellem Irland og Nordirland og så lade Nordirland blive i dele af EU-samarbejdet indtil 2025. Det er denne plan eller et no-deal-Brexit, sagde den britiske premierminister i dag (The Telegraph).

Store protester er bare den nye normal i Mellemøsten. Senest er Irak blevet ramt af uroligheder. Der har været store demonstrationer mod den vestligt støttede regering og dens måde at håndtere økonomien på (Al Jazeera).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Dyr idé. It-systemet Sundhedsplatformen er ekstremt udskældt. Vi har mødt en af dem, der skrev under på aftalen – og som stadig synes, det var det helt rigtige at gøre.

Dyreidé. Der findes en sammenhæng mellem vores sprog for naturen og for vores evne til at passe på den. Det er derfor, denne flue er opkaldt efter Beyoncé.

Hyggelig idé. Den 13. oktober forsøger vi at samle alle de Zetland-medlemmer, vi kan, til naturarrangementer i hele landet. Hvis du vil være med, måske endda til at arrangere, så læs med her.


Således onsdag. De seneste to dage har det handlet virkelig meget om dansk politik. Hvis der er nogle historier, du synes, der er fløjet under radaren i de dage, så tip mig på mads@zetland.dk.

Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: