DET SKER_
Chefredaktør, skriver om identitet & fællesskab

Ugens fnidder i mediebranchen endevendt

29. september 2017 | 6 min.

Kære medlemmer

Vi oplever her på Zetland noget paradoksalt for tiden: Det går bedre og bedre for vores avis, men alligevel har vi den seneste tid af en eller anden grund oplevet flere historier i pressen, der fremstiller virkeligheden lige modsat. Senest bragte Information en klumme af mediekommentator Lasse Jensen med titlen “Luften siver ud af Zetland”, som er baseret på flere fejl og misforståelser.

Muligvis har nogle af jer læst Lasse Jensens klumme, muligvis ikke – under alle omstændigheder kan mit svar til ham måske være interessant at læse, hvis man vil forstå, hvad en ung medievirksomhed som vores (også) bruger sin tid på at bøvle med.

Lad os tage det punktvist.

For det første: Markedet for kvalitetsjournalistik

Lasse Jensen skriver, at markedet for den slags journalistik, vi laver, skulle være “ubønhørligt og tilsyneladende mættet”, hvorfor luften altså ifølge Lasse Jensen skulle være ved at gå ud af vores avis. Det sidste er ikke i overensstemmelse med virkeligheden. Vist er markedet ubønhørligt, men Lasse Jensen tager fejl, hvis han tror, vi først og fremmest konkurrerer mod eksempelvis dagbladet Information. Vi er snarere oppe imod Netflix, Facebook, YouTube og alle de andre medier, som folk vælger til, når de vælger betalt journalistik fra.

Derfor kræver det megahårdt arbejde og masser af eksperimenter og blindgyder og fejlslagne forsøg at knække den nød, det er at få mange nok til at betale for kvalitetsjournalistik på nettet. Men det er ikke umuligt. Vi har fordoblet vores finansielle nøgletal på 12 måneder og har flere og flere medlemmer for hver dag – for tiden kommer der mellem 40 og 100 medlemmer til om dagen, hvilket så vidt vi er orienteret er temmelig godt gået i vores branche.

For det andet: Den økonomiske situation

Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke er break-even endnu, og at vi derfor bruger flere penge, end vi tjener, mens vi investerer i at vokse. At det er sådan, logikken ser ud i en start-up, er det ikke kun Lasse Jensen, der tilsyneladende er uvidende om, samme misforståelse er vi også stødt på hos flere erhvervsjournalister. Så lad mig forklare følgende: Det er ikke et sygdomstegn, at en start-up ikke har overskud i den periode, hvor man investerer massivt i vækst. Tværtimod kan det være et sygdomstegn at bruge for få penge. Det koster simpelthen kroner og ører at vokse. Vi har rejst kapital til vækstplanerne løbende og er også i færd med det nu. Dét er der ikke noget odiøst eller ildevarslende ved. Tværtimod er det et tegn på, at vores forretning ser så lovende ud, at folk faktisk har lyst til at investere i os.

For det tredje: Missionen

Lasse Jensen begræder, at det kun er “lidt af Zetlands indhold, der har skabt de store overskrifter, afdækket skandaler og afsløret magtmisbruget”, og bruger det som målestok for, at vi ikke er lykkedes med vores journalistiske ambition. Der er noget, Lasse Jensen må have misforstået: Vi har ikke sat Zetland i søen for først og fremmest at jagte skandaler. Vi har sat Zetland i søen for at tilbyde noget af den substans og de nuancer og perspektiver, som mange savner i den hektiske nyhedsmølle, ikke mindst i et digitalt univers.

Vi skriver lige så gerne om det, der virker, som om det, der ikke virker. Vi skriver gerne om konflikter, hvis de er væsentlige, men synes, det er lige så vigtigt at beskrive væsentlige løsninger på tidens store udfordringer. Jeg skrev en hel minibog i foråret – Den der råber lyver – der blandt andet udlægger vores syn på, at vel er der brug for den journalistik, der bider magten i haserne, det vil der altid være, men der er også brug for den journalistik, der ikke blindt beskæftiger sig alene med katastrofer, ulykker, konflikt og kaos. Fordi verden ikke kun er gjort af katastrofer, ulykker, konflikt og kaos.

For det fjerde: Troværdighed

Lasse Jensen skriver, at der er “rejst tvivl om Zetland troværdighed”, og hævder, at jeg blev fanget i at “fuske” med tallene om kriminalitet blandt indvandrere af DR’s Detektor i februar. Det er forkert. Sagen kort fortalt: Jeg var i februar i Presselogen på TV 2 for at tale om en artikel, vi havde bragt om, at kriminalitetsraterne blandt indvandrere er for nedadgående – modsat hvad man sommetider kan få indtryk af, hvis man shopper rundt i nyhedsstrømmen.

Vores artikel var der intet i vejen med, tallene var – selv ifølge Detektor – korrekte, men da jeg skulle gengive et af tallene i Presselogen, fik jeg sagt, at indvandrerkriminaliteten er faldet med “50 procent” i løbet af de seneste 15 år. Det var en sproglig bøf. Tidligere er tallet faldet med 50 procent, men for de seneste år er det rigtige tal formentlig 40 procent (helt nye tal foreligger faktisk ikke endnu).

Det var selvfølgelig vildt irriterende for mig at have bøvlet rundt med tallene, så jeg skulle ind i Detektor og beklage min klumsede fortalelse. Det var en fejl, men det var (selvfølgelig! har jeg lyst til at sige) ikke fusk.

For det femte: Fremtidens medier

Lasse Jensen skriver, at jeg fremstiller Zetland som svaret på “stort set alle journalistikkens problemer”. Det ved jeg ikke, hvor han har fra. Jeg har i hvert fald ikke sagt det. Tværtimod har jeg ved mange lejligheder understreget – senest i Presselogen søndag 24. september – at der jo selvfølgelig og heldigvis findes masser af fuldkommen fremragende journalistik derude. Listen er lang.

For det sjette: Respons

Lasse Jensen skriver, at Zetland i lang tid har “kørt på en bølge af velvillig sympati”, og her tror jeg, han henviser til modtagelsen af Zetland i den øvrige mediebranche. Vi modtager masser af positive reaktioner, vigtig feedback og nuanceret kritik fra gode folk i mediebranchen – og det tager vi imod med kyshånd. Men der er alligevel grund til at korrigere Lasse Jensens opfattelse en anelse: Vi må i stigende grad bruge vores tid på folk som lige præcis Lasse Jensen, der kaster “analyser” af vores arbejde af sig uden først lige at gøre sig besværet med at ringe til os for at få styr på eventuelle misforståelser. Kommunikationsmediet Kforum har eksempelvis gjort det til noget nær en kvartalssport at fyre en af den slags fejlbehæftede “analyser” af, det lille blogmedie Journalista har uden det, der bare lugter af ordentlig research, forsøgt at underminere vores troværdighed og lødigheden af vores finansiering, og journalisten Lars Fogt, som tidligere har tabt en injuriesag mod os, virker mere eller mindre fuldtidsbeskæftiget i forsøget på at finde hår i suppen hos os.

For det syvende: Ambitionen

I sit forsøg på at bevise sin pointe om, at “luften siver ud af Zetland” refererer Lasse Jensen en anden læsers kritik af vores journalistik, nemlig en kritik, som journalisten Bjarke Larsen bragte på Kforum for nylig. Bjarke Larsen nævner nogle konkrete eksempler på artikler, hvori han savnede nuancer, og synes derudover, at vi skriver for langt. Det sidste er vi helt enige i. Så sent som i mandags snakkede vi på redaktionsmødet om, at vi for tit lader længderne løbe af med os.

Hvad angår den øvrige kritik: Er alle vores artikler et journalistisk unikum? Nej. Kan man finde eksempler på artikler, hvor vi kunne have været bedre? 100 procent sikkert. Begår vi fejl? Ja. Selvfølgelig kan man pille artikler ud som eksempel på journalistik, der ikke til fulde lever op til vores ambitioner. Men det skal ikke afholde os fra hverken at have de ambitioner eller bestræbe os på at indfri dem.

Det er klart, at når man som os siger, at man synes, der er en hel del i dagens nyhedsmølle, der virker fordummende (Ned med tempoet! Ind med nuancerne! Ud med sensationsrytteriet!), så gør man sig sårbar for kritik fra nogle i den øvrige mediebranche – det er helt fair og helt okay, men hvor ville jeg ønske, at den kritik i højere grad blev baseret på research fremover.

Og således ugens fnidder i mediebranchen endevendt ...

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: