Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Kenneth Nørgaard er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter_

Mandag 25. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver småuhyggeligt.

Et stor læk viser ind i Kinas uhyggelige interneringslejre. Og i, hvad Xi Jinping er mest bange for

En bunke dokumenter, lækket fra højeste sted, løfter lidt af sløret for den kampagne, Kinas regering har i gang mod en muslimsk minoritet – og for de lejre, hvor der sidder en million muslimer interneret. Gæst: Rune Steenberg, antropolog.

22 min

Dagens citat

“Kereby”

Kapitalfonden Blackstones danske afdeling har skiftet navn. Det nye navn skal vise, at de “kerer” sig om deres lejere. Firmaet står i centrum for en heftig debat om lejeres rettigheder (Politiken).

Dagens store historier

Foto: Greg Baker / AFP / Ritzau Scanpix

Lejrene i Kina

  • I årevis har det internationale samfund vidst, at der foregik en eller anden form for kampagne mod en muslimsk minoritet i Xinjiang-provinsen i Kina. Lækkede dokumenter gav i weekenden ny vigtig viden.

  • Xinjiang ligger i det nordvestlige Kina, tættere på Baghdad end Beijing. Provinsen er blandt andet befolket af en muslimsk befolkningsgruppe ved navn uighurer (Süddeutsche Zeitung).

  • Den kinesiske regering har ad flere omgange været bekymret for uighurernes loyalitet over for Kina. Det har blandt andet udmøntet sig i diskrimination, der så førte til store optøjer ad flere omgange (The Guardian).

  • Samtidig har der været en islamisk vækkelse og flere terrorangreb. Og den kinesiske regering besluttede i 2014 at tage hårde midler i brug for at få situationen under kontrol. Uighurerne bliver heftigt overvåget (The New York Times).

  • ... Og de seneste år har Kina oprettet internerings- og genopdragelseslejre, hvor op mod en million uighurer sidder bag lås og slå. De kan kun slippe ud, hvis de kan overbevise myndighederne om deres loyalitet (Human Rights Watch).

  • I dagens lydudgave af Helikopteren talte vi med en stille og rolig dansk forsker, der ved et tilfælde blev blandet ind i historien. Og som har taget efterforskningen af sagen i egen hånd (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Sheng Li / Reuters / Ritzau Scanpix

To klimanyheder

1) Mængden af CO2 i atmosfæren bliver ved med at stige. Kun ét land i verden har fremlagt en plan for at overholde Paris-aftalen: Marokko. Håbet er, at flere lande fremlægger lignende planer, når årets klimatopmøde COP25 begynder på mandag. (DR).

Og 2) Vi udfaser kulkraft i rekordtempo. Lige nu ser det ud til, at mængden af el produceret med kul falder tre procent i år. Det er det største fald nogensinde (CarbonBrief).

Det skal du også vide

Apropos Kinas frygt: Valget i Hongkong var ret entydigt. Ved weekendens valg var der rekordhøjt fremmøde. Tidligere havde pro-Beijing-politikere klart flertal i byens regering. Det er vendt på hovedet, efter at de prodemokratiske lister vandt overvældende (South China Morning Post).

Regeringen tredobler kvælstofkrav til landbruget. En smal aftale betyder, at landmænd skal skære tre gange så meget i deres forbrug af kvælstof næste år, end det ellers var meldt ud. Landmændenes organisation kritiserer beslutningen for at være forhastet, blandt andet fordi mange landmænd allerede har lagt planer for næste år (Jyllands-Posten).

Rumænien genvælger sin EU-ekstatiske præsident: Mens især Polen og Ungarn er en sten i skoen for EU-toppen i de her år, er rumænske Klaus Iohannis totalt med ombord. I weekenden blev han klart genvalgt (Politico).

Illustration: Louise Rosenkrands for Zetland

Dagens Zetland-historier

Håbefuldt. På Zetland tror vi på den håbefulde journalistik. For nogle er det et fyord – chefredaktør Lea Korsgaard skriver her det ultimative forsvar.

Rodet. Vi har lavet en ny quiz! Den handler om, hvordan verden har det. Intet mindre. Gæt, hvor godt det går.

Snakkeklub. Der er flere Zetland Samtaler i denne uge. Læs her, hvor det foregår (og, hvis du er ny, så kan du også læse, hvad Zetland Samtaler overhovedet er).


Således dagens udgave af Helikopteren, der var meget mandagsagtig. Og i morgen? spørger du. Jo, der bliver det tirsdagsagtigt. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: