Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Tina Sparre er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Zetland Helikopter


Torsdag 3. januar 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om ulykker. Igen.

Et tog bragede ind i vores tillid til virkeligheden. Vi samler op

Dagens nyhedspodcast handler om togulykken på Storebæltsbroen, hvor otte mennesker onsdag mistede livet. Det er måske svært at være rationel lige nu, selvom det kan være netop det, der er brug for. Vært er Andreas Thorsen, og gæst er krisepsykolog Rikke Høgsted.

16 min

Dagens citat

"Jeg tror, jeg kunne have været en god general, men hvem ved"

Dagens Trump. Så er det også gjort. Præsidenten kastede sig onsdag ud i en halvanden time lang improviseret tale for pressen, og så måtte medlemmerne af hans kabinet sidde og vente (Business Insider).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Togulykken på Storebælt

Det er nu halvandet døgn siden, et lyntog ramte en tom lastvognstrailer fra et modkørende godstog på Storebæltsbroen. Her er det vigtigste af det, vi ved.

Torsdag morgen fortalte politiet, at otte mennesker har mistet livet. I går lød tallet på seks. Fem er kvinder, og tre er mænd (DR).

14 af de 16 tilskadekomne er udskrevet fra Odense Universitetshospital. Ingen er i livsfare.

De to tog er blevet bugseret til Nyborg, hvor Haverikomissionen nu undersøger, hvad der skete, og hvorfor det skete. Komissionen regner med at udgive en rapport inden for et år (Politiken).

Det er generelt sikkert at køre med tog i Danmark. Sidst, nogen mistede livet ved en togulykke herhjemme, var i 2002, da to S-tog stødte sammen på Holte Station. Dengang blev en ung kvinde dræbt, mens fem blev såret (DR).

Foto: Ritzau Scanpix

Fyringen af Peter Birch Sørensen

Klimaminister Lars Christian Lilleholt fortalte i december, at beslutningen om at udskifte den nu forhenværende formand for det uafhængige ekspertorgan Klimarådet, professor Peter Birch Sørensen, blev truffet, inden ministeriet modtog rådets seneste rapport. Den forklaring viser sig nu ikke at holde stik (Information).

Rapporten var kritisk over for regeringens klimapolitik, og fyringen er blevet mistænkt for at have været politisk (Weekendavisen).

Allerede 30. oktober 2018 blev klimaministeriet orienteret om centrale dele af rapporten. Beslutningen om at fyre Peter Birch Sørensen blev truffet 13. november (B.T.).

Lars Christian Lilleholt har ikke ønsket at udtale sig til Information, der har historien i dag.

Det skal du også vide

En ny rummagt er født. En kinesisk rumsonde foretog klokken 03.26 i nat en efter sigende ganske blød landing på månens mørke side, og der har mennesket aldrig før sendt noget op (AP).

Og hvad sker der ellers derude? Mere! Nasas New Horizons-sonde har netop sendt billeder tilbage til Jorden af det fjerneste objekt, der nogensinde er blevet udforsket i vores solsystem. Vi har at gøre med himmellegemet Ultima Thule, der ligger 6,5 milliarder kilometer fra vores planet. Det ligner lidt en snemand (BBC).

Flere ryger. Igen. De seneste to årtier er der blevet færre og færre rygere i Danmark, men nu stiger antallet. Mens 21,1 procent af befolkningen røg i 2016, var andelen sidste år steget til 23,1 procent (Politiken).

Dagens Zetland-historier

Collage: Kasper Løftgaard for Zetland

Hvad er sjovt? Kan man forlange af komikere, at de ikke skal støde nogen? I en artikelserie leger Torben Sangild skriftestol og spørger en række komikere, hvilke gamle jokes de fortryder, hvis overhovedet nogen. Her lægger han ud med at kridte banen op i debatten om, hvad der egentlig er sjovt.

Og er der måske grund til mere håb, end vi troede? FN’s overståede klimatopmøde ved udgangen af sidste år gav os ringe anledning til optimisme, men heldigvis er der masser af oversete teknologiske udviklingstendenser, som buldrer derudad. Klimaskribent Mads Nyvold har samlet tre af de mest bemærkelsesværdige.

Det var nyhederne, men vi ses jo i morgen til flere.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem