Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 21. oktober 2021

Hvad er egentlig meningen med EU? Det lægger Polen og Bruxelles arm om lige nu

Domstolenes uafhængighed står højt på dagsordenen, når EU’s regeringsledere mødes i dag, torsdag, og fredag. For Polens og EU’s uenigheder har i den her uge nået nye højder, og spørgsmålet om uafhængige domstole er begyndt at udfordre de grundlæggende principper i unionen. Det handler helt grundlæggende om, hvad man tillægger EU af betydning nu og i fremtiden – og hvilken rolle EU skal spille.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her får du dagens Helikopter. Den handler om de fælles regler i EU.

Dagens citat

“Det er hjerteskærende for alle os, som støttede Afghanistan i så mange år”

I dag mødes Natos forsvarsministre for at evaluere missionen i Afghanistan. Forud for mødet sagde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, at de mange års indsats ikke er spildt, men at det er hjerteskærende at se Taleban overtage landet (Berlingske).


Dagens store historie

Foto: Mateusz Slodkowski / AFP / Ritzau Scanpix

Polens strid med EU-lov

  • En årelang og giftig konflikt mellem Polen og EU er brudt ud i lys lue i denne uge. Eller faktisk startede det for to uger siden, da Polens forfatningsdomstol besluttede, at landet ikke altid behøver at følge EU-retten.
  • Det er ellers en helt grundlæggende betingelse for EU-samarbejdet, at alle medlemslande skal følge de fælles EU-love og efterleve EU-Domstolens afgørelser. Men Polen står fast, og konflikten udviklede sig i tirsdags til et fire timer langt skænderi i Europa-Parlamentet mellem blandt andet kommissionsformand Ursula von der Leyen og den polske regeringsleder Mateusz Morawiecki. I dag, torsdag, er bruddet på EU-topmødets dagsorden (Morgenoverblikket).
  • Konflikten er ikke opstået ud af ingenting. Polens nationalkonservative regering har i de seneste år gennemført en række omstridte reformer af landets retsvæsen, som ifølge EU har indskrænket dommernes uafhængighed i landet. Derfor får Polen også lige for tiden dagbøder af EU, og samtidig tilbageholder EU 36 milliarder euro fra den genopretningsfond, der skal hjælpe medlemslande tilbage på sporet efter coronakrisen (DR).
  • Konflikten har fået analytikere til at tale om risikoen for et Polexit – altså et polsk exit fra EU – selv om det langtfra virker som et muligt udfald af konflikten endnu (BBC).
  • Men måske er det modsatte scenarie lige så bekymrende, i hvert fald for EU: For hvad sker der egentlig, hvis Polen bliver og samtidig får lov til at ignorere EU’s love og bestemmelser? Vil andre lande på sigt følge efter? Og hvor stiller det i så fald EU-samarbejdets fremtid? Det er dét spørgsmål, som formentlig kommer til at fylde en hel del på det topmøde torsdag og fredag, hvor EU’s 27 regeringschefer skal mødes (Berlingske).
  • Der er flere ting, man er nødt til at vide, hvis man skal forstå, hvorfor Polen reagerer, som de gør, og hvilke konsekvenser det har. Det forklarer historiker Vibe Termansen i dagens Helikopter (Helikopter).

Det skal du også vide

Flere corona-bøder kan være på vej. I dag er fire personer blevet dømt og har fået bøder for at overtræde et forsamlingsforbud sidste sommer. Sagerne er blevet behandlet som prøvesager i både byretten og i dag i landsretten. Det betyder, at afgørelsen er principiel og dermed ligger til grund for ny lovgivning. Det er derfor nu blevet klargjort, hvad der skal til, for at man kan dømmes yderligere i forbindelse med corona. Politiet har ventet på dommen og går nu i gang med at behandle de sager, der har samme karakter. Derfor kan der være flere bøder på vej (Berlingske).

Produktion af fossile brændsler står i vejen for klimamål. Målet fra Paris-aftalen i 2015 er at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Det ser dog ikke ud til at ske, hvis produktionen af fossile brændsler fortsætter som planlagt. Det slår FN’s Miljøprogram, UNEP, fast i en ny rapport. I rapporten gennemgår forskerne den planlagte produktion af fossile brændsler i 15 af de største energiproducerende lande. Og som det ser ud lige nu, vil produktionen stige mere end dobbelt så meget, som det er muligt, hvis verdens lande skal begrænse temperaturstigningen (Information).

Tidligere departementschef afhøres af Minkkommissionen. Henrik Studsgaard var departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, da beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev truffet. Tidligere har han fået stor kritik for ikke at advare om, at der ikke var lovhjemmel til aflivningen, selv om han godt vidste, at det var tilfældet. I dag har han vidnet i Minkkommissionen. Og her blev det tydeligt, at der forud for det afgørende møde den 3. november havde været en meget direkte sms-korrespondance mellem Henrik Studsgaard og Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, hvor der blev presset på for handling (TV 2).

Illustration: Myriam Wares for Zetland

Dagens Zetland-historier

Et ukendt kontor i Jamaica. Her kan det afgøres, om minedrift i dybhavet bliver en realitet. I fjerde og sidste afsnit af serien om dybhavet undersøger Hakon Mosbech og Clara Grunnet, hvad udsigterne er for et ja til minedrift i dybhavet.

Hospitalerne bløder. Der er travlt, og hospitalerne er underbemandede. Det har vi hørt utrolig mange gange før. Men måske der nu kommer et mere konkret billede af, hvor slemt det faktisk står til.


Fie Dandanell

Der er ikke mere for i dag. Vi ses igen i morgen!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært