Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 29. juli 2020

Hej,

Her er onsdagens Helikopter. Det handler om 200 millioner varmegrader.


Et nyt fusionskraftværk kan vise vejen til nærmest ubegrænsede mængder af klimavenlig strøm. Hvis det altså virker

Tirsdag begyndte arbejdet med at samle verdens hidtil største fusionskraftværk. Det er en teknologi, som kan revolutionere vores energiforsyning fuldstændigt. Og være med til at redde klimaet. Gæst: Søren Korsholm, seniorforsker, DTU.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens tal

3 milliarder dyr

Forskere anslår, at knap tre milliarder dyr mistede livet under de omfattende skovbrande, der hærgede Australien sidste sommer. Dermed er det en af de værste katastrofer for vilde dyr.


Foto: Ritzau Scanpix

Fusionsenergi

  • Arbejdet med at udvikle en fusionsreaktor har taget et stort skridt fremad. I går begyndte arbejdet med at samle verdens hidtil største reaktor i Sydfrankrig (The Guardian).

  • Fusionsenergi er dybest set en kopi af den samme proces, der skaber varmen på Solen. Og teknologien kan potentielt levere nærmest ubegrænset klimavenlig energi (BBC).

  • Teknologien fungerer ved, at man får atomkerner til at smelte sammen. Og potentialet er kæmpestort: Man vil kunne lave al den energi, en dansker bruger i løbet af sit liv, af blot 25 gram brændstof (Videnskab.dk).

  • Der er dog lang vej endnu: Reaktoren i Frankrig er endnu blot en forsøgsreaktor, der skal bevise, om det kan lade sig gøre at udvikle fusionsenergi til kommerciel brug. Og der vil gå mange år, før vi har fusionsstrøm i stikkontakten (BBC Global News Podcast).

  • Selv om det endnu har lange udsigter, kan fusionsenergien potentielt set gøre det markant lettere at blive uafhængig af fossile brændstoffer (Zetlands Nyhedshelikopter).

Foto: Ritzau Scanpix

COVID-19

  • Antallet af smittede med COVID-19 er på verdensplan fordoblet i løbet af de sidste seks uger. Og det er dermed tydeligt, at pandemien ikke svækkes, men derimod vokser (Information).

  • I Europa er sygdommen i flere lande blusset op på ny. Det gælder særligt Spanien og Belgien, som i flere byer og regioner genindfører restriktioner (Politiken).

  • Og det er især de unge, som bliver smittet for øjeblikket. Det sagde Hans Kluge, regionsdirektør for WHO, til BBC.

  • Flere forskere har forventet en anden bølge af coronavirus til efteråret, men det, der nu bekymrer blandt andre WHO er, at vi tilsyneladende bare ser en første bølge, der bliver ved med at vokse (The Guardian).

Det skal du også vide

Flere flygtninge til Italien igen. I Italien er antallet af nytilkomne flygtninge begyndt at vokse voldsomt igen. 4.384 migranter kom i løbet af de første 24 dage af juli til Italien, hvilket er fire gange så mange som sidste år og mere end en fordobling i forhold til 2018 (Berlingske).

Sociale medier har fjernet video delt af Trumperne. Facebook, YouTube og Twitter har fjernet en video med et budskab om, at ansigtsmasker ikke virker mod coronavirus, og at malariamidlet hydroxyklorokin til gengæld virker godt. Videoen var forinden delt af både Donald Trump og hans ældste søn (The New York Times).

Illustration: Jørgen Stamp for Zetland

Dagens Zetland-historier

Kompleksitet. Hvorfor gik det så galt med Skats it-system, Volvo og udbyttesvindlerne? Og hvad har de til fælles med det usynlige tog og aktierne, der gik amok på Wall Street? Vi skal erkende, at vi lever i de komplekse systemers tid, skriver Hakon Mosbech.


Jakob Skaaning

Det var alt fra onsdagens Helikopter, hvor jeg sidder tilbage og synes, at det jo bare er basalt fascinerende, at vi på Jorden kan kopiere Solen. Og så vil jeg også lige nå at anbefale Nationalmuseets podcastserie om opdagelsesrejsende. Her kan man blandt andet møde Klavs Becker-Larsen, modstandsmand under Anden Verdenskrig og den første dansker, der gav sig i kast med at bestige Mount Everest.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært