En onlineafstemning blev kuppet af Stram Kurs-tilhængere. Velkommen til en ny politisk kultur

TROLDE#FV19’s seneste politiske bevægelse er højreradikale Paludan-internettrolde. Illustration: Kasper Løftgaard for Zetland

Da over en halv million danskere så valgkampens første to partilederrunder, først på DR1 og senere på TV2, så netforummet 4Chan også med.

Politically Incorrect -forummet, som bedst kan beskrives som internettets kloak for højreekstremt indhold, diskuterede nogle brugere, hovedsageligt danskere og alle skjult bag anonyme brugernavne, hvordan partilederne klarede sig. Rasmus Paludan, Stram Kurs’ 37-årige leder, var bedst. Det var der enighed om. Han var mest based, et ord, der bruges om personer, der eksempelvis taler kritisk om indvandring. En dansker skrev – her oversat til dansk:

mfw når de taler om folkemord på hvide på nationalt tv o.o”

MFW er en forkortelse for my face when – og o.o er så det ansigt, der henvises til: udspilede øjne og munden lukket. Brugerne udvekslede også memes. Heriblandt en, der forestiller Rasmus Paludan som meme-figuren Pepe the Frog, en fedladen frø, som bruges til at illustrere en taber-person, der godt ved, han er en taber i samfundets øjne, men som er ligeglad. Pepe the Frog er en yndlingsfigur blandt højreorienterede meme-magere, og Pepe the Frog findes også i en Donald Trump-udgave.

I memen står Pepe-Paludan foran en ståltrådshegn og ser selvtilfreds ud, som Pepe-figurer ofte gør. Pepe-Paludan laver også et V med sine fingre. Det er kendt som Victory-tegnet, som blandt andre Winston Churchill brugte under Anden Verdenskrig.

Hvis man vil høre Lea Korsgaard, Zetlands chefredaktør, og jeg selv, Zetlands teknologiskribent, diskutere Paludan-troldenes indflydelse på valgkampen, skal man høre fjerde afsnit af vores podcast Frederik forklarer internettet. Tryk play’ øverst i denne artikel for at lytte med.

Ukendt / Skærmbillede fra 4Chan

Men der var også én, der delte et link til Ekstra Bladet.dk’s valgside i tråden på 4Chan.

Den aften på Ekstra Bladets valgside tjekkede tusindvis af danskere ind for at læse seneste nyt, og nogle deltog også i en ganske almindelig onlineafstemning ude i højre side, hvor man stemte på det parti, man nu synes bedst om, og hvor man også kunne se, hvad andre havde stemt. Ekstra Bladet er landets mest besøgte netavis, så det kan være interessant at følge, hvordan stemmerne fordeler sig.

Brugeren, der delte linket til Ekstra Bladets onlineafstemning, opfordrede 4Chans brugere til at stemme Stram Kurs, for, skrev han, at slå Socialdemokratiet og komme øverst i afstemningen. Ved halv ni-tiden havde Stram Kurs 18 procent af stemmerne, Socialdemokratiet havde 26 procent. Ved midnatstid havde Stram Kurs 24 procent og havde slået Socialdemokratiet med to procentpoint. Da begge partilederrunder var færdige og valgets første dag overstået, var Stram Kurs tilsyneladende danskernes yndlingsparti – i hvert fald ifølge denne onlineafstemning på Ekstra Bladet.

Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup erklærede Paludan for vinder af begge partilederrunde – og 4Chan var i ekstase. En skrev:

Paludan var så overlegen i TV2 debatten, at selv en hund som Qvortrup måtte indrømme, at han vandt debatten, haha. Siger alligevel noget.”

Det, som ingen vidste, var, at Henrik Qvortup og andre, der tjekkede Ekstra Bladets valgside denne tirsdag aften, var blevet godt og grundigt snydt, trollet, som man ville sige det på 4Chan.

Udover at 4Chan-brugere fra hele verden havde stemt Stram Kurs et ukendt antal gange, havde en techsavyy 4Chan-bruger hacket online-afstemningen. Med lidt simpel kode havde han stemte for hundredvis af danskere fra den samme computer. Koden blev også delt i tråden på 4Chan, så andre kunne gøre ham efter, og der skulle først gå to døgn, før det blev opdaget.

Meget er blev sagt om Rasmus Paludans popularitet på Youtube. Her er den højreradikale politikeres videoer blevet set over 20 millioner gange – godt hjulpet af Youtubes videoanbefalingsalgoritme.

Men Ramus Paludans indflydelse stikker langt dybere. I anonyme netfora som 4Chan har Paludans politik og mildest talt utraditionelle facon mobiliseret en ny generation af mænd, mange af dem unge, som ikke nødvendigvis følger en traditionel nyhedsdiæt med tv-avis og dagbladenes debatindlæg, men i høj grad er formet af politisk mere ekstreme miljøer på Youtube, Reddit og 4Chan.

For disse unge er YouTube – og kommentarspor under videoerne – den vigtigste kampplads for politisk debat.

Det, der ledte mig ind på YouTube, var, at jeg ville have mere – og når du har set alle dokumentarer på DR, går du på YouTube,” sagde Anders Storgaard, Konservativ Ungdoms landsformand, da jeg i vinter talte med topungdomspolitikere om, hvordan videoplatformen former næste generation af folkevalgte.

Vi har nogle få medlemmer, der følger alt-right-bevægelsen og ser meget YouTube, men de er dog en meget lille minoritet i KU.”

Alt-right – kort for alternative right, det alternative højre – er en internet-født løst sammenhængende politisk bevægelse, der spænder fra meme-delende internettrolde til hvide nationalister, som i mere eller mindre perifere internetfora dyrker et fælles had til især feminisme, politisk korrekthed og indvandring fra muslimske lande, som begge fløje oplever truer hvid, kristen identitet.

Det er DRs journalister, der tre dage inde i valgkampen opdager, at nogle brugere på 4Chan har manipuleret Ekstra Bladets onlineafstemning. Det bekræfter Ekstra Bladet. Flere tusinde stemmer kommer fra én enkelt IP-adresse,” skrev man, og afstemningen blev fjernet fra siden. Til DR sagde avisens chefredaktør Poul Madsen:

Vi må bare erkende, at vi har været en tand for naive i tilgangen til de her data. Jeg påtager mig fuldt og helt ansvaret. Det er også derfor, vi stopper det og laver et nyt system.”

Det, 4Chan havde gjort, har faktisk et navn. Man kalder det astroturfing. Det er, når man forfalsker græsrodsaktivitet for at få en politisk sag til at se mere populær ud, end den i virkeligheden er. Navnet kommer af AstroTurf, et amerikansk brand af kunstgræs, altså kunstig græsrodsaktivitet.

Internettet, og i særdeleshed 4Chan, har en lang historie med at manipulere onlineafstemninger, som regel bare for lol.

Da sangerinden Taylor Swift udlovede at komme ud på en amerikansk skole og holde koncert, sørgede 4Chan for, at den skole, der fik flest stemmer, var for døve elever. Og i 2016 skulle det britiske Natur- og Miljøforskningsråd navngive et polarforskningsskib, og da afstemningen var slut, lå navnet Boaty McBoatFace nummer ét. Justin Bieber var i 2010 ved at blive sendt til Nordkorea, da landet blev stemt op som nummer et på en hvor-skal-jeg-tage-hen-på-min-World-Tour-afstemning, og da sodavandsmærket Mountain Dew skulle finde på et navn til en ny sodavandssmag, blandede 4Chan sig, og sørgede for, vindernavnet var Hitler did nothing wrong. Mountain Dew droppede navnet og skrev, man havde tabt til internettet”.

Tabt til internettet havde Ekstra Bladet i hvert fald, og det samme havde avisens besøgende den aften, der havde fået den opfattelse, at Stram Kurs var læsernes yndlings – og manden, der stod bag, i hvert ham, der tog æren, fandt jeg på et andet anonymt netforum, ét kun for Paludan-trolde.

I sidste uge fandt jeg et online-klubhus for Paludans internetkrigere, som, udover 4Chan, også hænger ud på Discord, en slags chatforum med private kanaler. Kanalen har nogle og 50 medlemmer og blev oprettet om onsdagen, dagen efter de første partilederrunder.

Går man tilbage i chatsamtalen kan man se, at en, der kalder sig Daner, torsdag aften delte historien fra DR med overskriften Internettrolde manipulerer med politisk afstemning hos Ekstra Bladet’.

Det var mig, der gjorde det lol,” kommenterede han til linket. Det var ikke meningen at det skulle være politisk manipulation”, nærmere bare for sjov, og for at se om det ville virke,” skrev han videre. Han skrev også, at han stemte HØJEST 1000, nærmere 500-600.”

Det morede Paludan-troldene sig over. Også selvom de syntes, DR-historien om 4Chans indblanding i valgdækningen var latterlig, fordi journalisterne bag var nogle normies, personer, der ikke forstår sig på 4Chan-kultur, og i øvrigt var ræverøde, et ord, de må have lært af Rasmus Paludan, så var de glad for opmærksomheden. Det gav nemlige nye trolde-rekrutter, i alt fald ifølge dem. En skrev, her om 4Chans Politically Incorrect-forum (som forkortes /pol/):

Fordelen ved /pol/ er så, at ingen slipper derfra med sjælen intakt. Vi river deres sjæle ud og tramper på dem, og smider resten tilbage i hovederne på dem. Hvis man opholder sig lang tid nok på /pol/, så vil man uundgåeligt blive redpilled. Det er sgu smukt. Det er derfor der umuligt kan findes nogen normie/msm 4chan eksperter, haha.”

Redpilled er en reference til The Matrix-filmene, hvor den røde pille får én til at se sandheden, selv om den ikke er køn. Det kunne oplagt være at se, at feminisme er roden til alt ondt. MSM er en forkortelse for mainstream media.

Skærmbillede fra Discord

Man kan altid diskutere, hvad konsekvenser det har, at en onlineafsteming på Ekstabladet.dk bliver manipuleret.

Men på Twitter var der nogen, der bemærkede Stram Kurs’ store tilslutning – og fejrede det. En bruger tweetede et skærmbillede fra afstemningen og skrev:

Sådan @RasmusPaludan (…) Du er vor tids Glistrup. Dengang forudsagde Glistrup PRÆCIS de problematikker vi ser i dagens Danmark. Tak fordi du forsvarer fædrelandet, hvor andre tier.”

Da Ekstra Bladet fjernede afstemningen, kom modreaktionen. En tweetede:

Rasmus Paludan stod til 25% af stemmerne ved en måling af @EkstraBladet som blev fjernet lige efter Stram Kurs overhalede Social demokraterne”. I tråden under skrev andre brugere:

Nu kører de en historie on deres imaginære russiske trolde”. Løgn og latin, medierne er nogle nazisvin.” En anden skrev:
Det viser den åbentlyse uærlighed. Propaganda er ikke journalistik. EB er blevet globalismens sygdomsramte skøge.”

Vedkommende bag det oprindelig tweet blandede sig også. Han skrev: Det viser bare at de ræve røde medier sletter alt de ikke kan lide!”

Ja, eller noget.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem