På jagt efter bagmændene: Mysteriet om Dianas misbrugte billede spidser til

I KIKKERTEN Mange indicier, men intet afgørende bevis. Illustration: Kasper Løftgaard / Zetland

Derfor skal du læse denne artikel

Et netværk af datingsider i Danmark og udlandet udlover kærlighed og sex. Men kvinderne er ofte opdigtede og kan være udstyret med stjålne billeder fra Facebook med det formål at lokke penge ud af mænd. Vi forsøger, med hjælp fra medlemmerne, at finde frem til bagmændene.

Jeg var ved at opgive.

De seneste uger har jeg undersøgt, hvem der står bag MatchClub.dk. Det er en datingside, der har misbrugt 42-årige Diana Andresens billede fra Facebook på en falsk datingprofil. Uden hendes kendskab og senere mod hendes vilje. Diana Andresens falske profil er blot én blandt hundredvis – måske tusindvis – af falske profiler i et kæmpe netværk af datingsider i Europa og Nordamerika.

På forbrugeranmeldersiden Trustpilot fremgår det, at godt 70 danske mænd føler sig svindlet af MatchClub.dk. De har brugt hundredvis, ja nogle tusindvis af kroner på at skrive med kvinder’, de troede var ægte. En af mændene er 63-årige Per Thorup, en pensioneret sømand fra Frederikshavn, der har fortalt mig, at han sidste år brugte 38.000 kroner over tre måneder.

Jeg vidste allerede, at MatchClub.dk var et produkt af Pondering Geeks”. Det fremgik af MatchClub.dk’s egen hjemmeside. Det stod også klart for mig, at Pondering Geeks stod bag en række andre datingsider med falske profiler – flirtclub.dk, erfarenedatere.dk, erotikmatch.dk, flirtspot.dk, bangme.dk – i Danmark og flere steder i Europa. Flere af dem med meget kritiske anmeldelser på Trustpilot.

Jeg kunne se, at Pondering Geeks trak spor til mange dele af verden, men først og fremmest til Holland. Det var imidlertid umuligt at få kontakt til nogen fra firmaet. Ingen svarede på mine henvendelser. Alle eftersøgninger endte i blindgyder og et vidt forgrenet virvar af andre selskaber.

Jeg var således ved at opgive at finde bagmanden bag de kontroversielle datingsider. Men så fik jeg en besked.

Afsenderen, som jeg var stødt på i min research, viste sig at have indgående kendskab til et andet hollandsk selskab, Green8Group. (Kilden har ønsket at være anonym af en række årsager, men vi kender identiteten).

Green8Group deler adresse med Pondering Geeks i den samme rødbrune murstensbygning i et industrikvarter i Haarlem i Holland. Afsenderen af beskeden skrev, at Green8Group ejer en masse falske datingsider”. Datingsiderne benytter falske profiler”, som chatter med sidernes brugere. Brugerne betaler for hver besked, de skriver, og de falske profiler kan let kan opfattes som tilhørende rigtige kvinder (selvom siderne skriver med småt, at de benytter fiktive” profiler).

I kildens beskeder stod også navnene på ejerne af Green8Group: Rene Wolzak og Gaby Jonkman.

Navnene var et gennembrud. For da jeg opsporede deres mailadresser og henvendte mig direkte, fik jeg for første gang svar.

Jeg havde mange spørgsmål til Wolzak og Jonkman. Jeg ville gerne vide, om deres selskab Green8Group stod bag Pondering Geeks – og dermed alle de falske datingsider. Jeg ville også konfrontere dem med kritikken, dels fra Diana Andresen og andre, hvis billeder var blevet misbrugt, dels fra de mænd, der havde betalt tusindvis af kroner for at chatte med kvinder, hvis profiler var falske.

Rene Wolzak svarede, at Green8Group ejer otte virksomheder, der på forskellig vis gør sig i såkaldt voksenunderholdning. Et af de selskaber hedder Cactus Invest og investerer i en række startups. Og et af de startups var netop Pondering Geeks, som Wolzak og Jonkman investerede i tidligt. Der var altså etableret en forbindelse.

Men, skrev Wolzak så:

Pondering Geeks er en selvstændig virksomhed med en selvstændig ledelse og ikke en del af Green8Group.”

Wolzak sagde altså, af hans selskab Green8Group ikke stod bag Pondering Geeks og dermed de falske datingssider.

Jeg undersøgte den påstand i det hollandske erhvervsregister. Her står, at Cactus Invest, altså Wolzak og Jonkmans selskab, er såkaldt bestuurder – det vil cirka sige administrator – i Ponderings Geeks.

(Der er også et andet selskab opført som bestuurder, hollandske Gravitas Beheer, hvis adresse er en villa i den hollandske by Gouda bag en bøgehæk. I telefonen fik jeg fat i en forvirret hollænder, der ikke forstod engelsk).

I registeret stod der videre, at Pondering Geeks’ adresse rigtignok er den samme som Green8Groups i Haarlem. Der stod også, at selskabets domæne er ponderinggeeks.com, som er ejet af Cactus Invest. Endelig stod det klart, at Pondering Geeks’ telefonnummer også tilhører en anden af Wolzak og Jonkmans virksomheder.

Da jeg spurgte mere ind til de mange forbindelser, viste Wolzak sig også at have godt styr på detaljerne hos Pondering Geeks.

I mailkorrespondance kom det frem, at Wolzak ved, at Pondering Geeks tager sig af betaling og marketing for voksenunderholdningssider i Danmark, og det er i den rolle, at virksomheden er nævnt på sider som MatchClub.dk.”

Bonusinfo. I 2014 var antallet af ofre for alle former for identitetstyveri 150.000 personer – heraf også såkaldt datingbedrag. Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Han tog også Pondering Geeks i forsvar, da jeg spurgte til kvindernes stjålne billeder:

Pondering Geeks er ikke ansvarlig for indholdet på sider som MatchClub.dk eller selve konceptet,” skrev Wolzak og henviste til MatchClub.dk’s supportmail, som jeg forgæves har skrevet til i godt tre uger.

Jeg spurgte dem, hvordan de kan forsvare, at MatchClub.dk bruger billeder som Diana Andresens, og de svarede:

Vi vil undersøge udtalelserne i din artikel, og hvis vi finder dem sande, vil vi med det samme stoppe samarbejdet med vores leverandør.”

Hverken Wolzak eller Jonkman har villet uddybe, hvem deres leverandør er, eller hvad der leveres. I stedet skete der noget interessant:

Da jeg gentog spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for Pondering Geeks’ store netværk af fup-datingsider i Europa, hvis det hverken er Wolzak og Jonkman som investorer eller Pondering Geeks som selskab, skrev Wolzak:

Som jeg har forsøgt at forklare dig, er Pondering Geeks ikke ansvarlig for indholdet eller konceptet. Vi står bare for betalingerne og er ansvarlige for markedsføringen.”

Vi?

Wolzak havde tidligere skrevet, at Pondering Geeks var en selvstændig virksomhed. Men nu skrev han, at vi” står for betaling og markedsføring – ”vi” som i Pondering Geeks? Jeg pointerede selvmodsigelsen, og Wolzak vendte tilbage til sin første forklaring.

Pondering Geeks er en selvstændig virksomhed,” skrev han og tilføjede:

Dette er min sidste mail til dig.”

Samtidig fandt jeg et andet spor. Diana Andresens stjålne identitet florerede ikke bare på MatchClub.dk, men på samtlige af Pondering Geeks’ datingsider i Danmark.

Det opdagede it-sikkerhedseksperten Keld Norman, der er konsulent hos it-sikkerhedsfirmaet Dubex. Han havde hjulpet med mig eftersøgningen. Keld Norman fandt også ud af, at Diana Andresens billede og falske profilnavn, Dianden, optræder på hemmeligflirt.com, der er ejet af endnu en hollandsk virksomhed. Connective Development hedder den, og den har flere datingsider i England og Sverige, som er kopier af Pondering Geeks’ sider.

Den svenske flirtmatch.se er eksempelvis en præcis kopi af MatchClub.dk.

Dating Diana“Er alene med to børn, så hver anden weekend er det muligt at være alene,” står der i teksten til Diandens profil, der søger “en af de der venner med fordele”. For god ordens skyld skal det siges, at den rigtige Diana Andresen er lykkeligt gift. Keld Norman / Skærmbillede

Jeg kunne ligeledes se på Internet Archives Wayback Machine, at flere af Connective Developments datingsider i England og Sverige stod som ejet af Pondering Geeks så sent som i oktober sidste år. Jeg har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Connective Development.

Keld Normans research viste, at MatchClub.dk kører på samme mailserver som mange af Connective Developments datingsider, der altså i flere tilfælde er tro kopier af Pondering Geeks’ sider.

Det indikerer, at hvis man lukker en side, så åbner man blot en ny datingside med samme indhold og designskabelon kort tid efter – bare med et nyt navn,” skrev Norman til mig.

Normans mistanke om, at der bag datingsiderne gemmer sig én database, som de falske profiler og design bliver genbrugt fra, blev forstærket, da jeg nærlæste datingsidernes firma’-afsnit. De er, ligesom så meget andet på siderne, identiske.

Det førte til en sidste opdagelse.

Under firma-afsnittet markedsføring’ – den del, som Wolzak og Jonkman havde skrevet, at vi” er ansvarlige for, stod der noget interessant: Pondering Geeks samarbejder med flere affiliate marketing systemer, som betyder, at din profil vil blive tilbudt på flere webadresser.”

Affiliate marketing går, groft sagt, ud på, at et firma udbyder et andets firmas indhold/annoncer på sin hjemmeside mod en lille provision, hvis det medvirker til et salg. Jeg havde kun én gang før stødt på affiliate marketing: Da jeg læste om en anden af Wolzak og Jonkmans mange gesjæfter, VPSCash.

VPSCash udbyder gratis skabeloner til datingsider, der benytter sig af falske profiler – såkaldte underholdningsprofiler”. På den måde kan enhver lynhurtigt komme i gang med sin egen datingside. Når en uforsigtig mandlig bruger så betaler for at chatte med en kvinde’ på siden, betaler Jonkman og Wolzak en provision på fem procent til sidens ejer, fremgår det af VPSCashs hjemmeside.

I forsøget på at få Wolzak og Jonkman til at genoptage mailkorrespondancen, så jeg kunne høre dem, om Pondering Geeks var tilknyttet VPSCashs affiliate netværk, skiftede jeg strategi. Jeg spurgte til en anden hollandsk virksomhed, der ligeledes gør sig i datingsider med falske profiler.

Efter fire dages tavshed vendte Wolzak tilbage. Han bekræftede, at VPSCash var tilknyttet den konkrete falske dating-virksomhed. Wolzak og Jonkman tjener en lille margen” på datingsiderne, skrev de. Og hvad med Pondering Geeks, spurgte jeg.

Ikke en del af VPSCash,” skrev Wolzak.

Så der stod sagen nu. Flere interessante spor og forbindelser, men stadig ubesvarede spørgsmål.

Jeg besøgte også MatchClub.dk for at se, om jeg havde overset noget. Jeg søgte på Dianden, den profil, der bruger Diana Andresens billede fra Facebook, men Dianden var væk. Slettet efter jeg havde anmeldt billedet og skrevet min første historie om sagen. Jeg skrev den glædelige nyhed til Diana.

Det lyder rigtig godt,” svarede hun. Så langt, så godt.”

Ja, så langt, så godt.


Hjælp os

Hvis du kender nogen, hvis billeder bliver misbrugt på MatchClub.dk eller andre datingsider, eller kender nogen, der har betalt for at bruge lyssky datingsider, så skriv til mig. Også andre spor, stort og småt, har interesse. Min mail er [email protected]

Tak til Adservice, journalist på Radio24syv Lasse Loch Davidsen og Keld Norman for stor hjælp.