Helikopter_

Mandag 23. september 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver med klaphatten på.

De danske pensionskasser vil bruge 350 milliarder kroner på klimaet. Så hvor langt rækker det?

I dagens nyhedspodcast kiggede vi på, hvordan pensionskassernes gigantiske pengetanke kan slutte sig til klimakampen. Vært: Mads Olrik. Gæst: Jacob Fjalland, miljøfaglig chef hos Verdensnaturfonden, WWF.

16 min

Dagens citat

“Tidligere formænd og farmænd skal blande sig udenom”

Sådan lød de bevingede ord fra Uffe Ellemann-Jensen, der både er eksformand i Venstre og farmand til den nye formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen. Se mere længere nede.

Dagens store historier

Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Pensionskasserne og klimaet

 • I disse dage er der klimatopmøde i New York. Og her fortalte de danske pensionskasser, at de var klar til at smide nogle af deres mange penge efter klimavenlige investeringer.

 • Frem mod 2030 vil de gradvist øge dem, så de på det tidspunkt står for ti procent af deres samlede investeringer. Det er lig med 350 milliarder kroner ekstra til den grønne omstilling (Berlingske).

 • Det er først og fremmest forsøget på at gøre en god forretning. Flere steder i verden er det nu billigere og sikrere at investere i for eksempel solceller i stedet for kulkraftværk (Bloomberg).

 • ... Men det er også et forsøg på at vise vejen. Mange af verdens største investorer og stater er stadig nervøse over at kaste deres penge efter grøn energi (Zetland).

 • Alt det kiggede vi på i dagens nyhedspodcast. Og så hævede vi blikket og kiggede på, hvordan nogle af de største tandhjul i det, ja, kapitalistiske system i de her år er begyndt at dreje i en mere klimavenlig retning (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Fremad

 • I weekenden blev der valgt ny ledelse hos partiet Venstre ved et ekstraordinært landsmøde. Bare lige hvis du skulle have glemt det: Formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen gik af for nylig efter store personskærmydsler.

 • Den nye formand er (meget uoverraskende) Jakob Ellemann-Jensen. Han var indtil da politisk ordfører, og han vandt formandsvalget uden modkandidat.

 • ... Og den brede konsensus er stadigvæk, at vi ikke er helt sikre på, hvad Ellemanns eget personlige politiske projekt er. Han har indtil nu været loyal partisoldat, der har fulgt den linje, andre har lagt (Information.dk).

 • Til gengæld var der kampvalg om næstformandsposten. Den ene kandidat, Ellen Trane Nørby, talte ved landsmødet om, at der var brug for flere frihedskrigere i partiet (Jyllands-Posten).

 • ... Men Trane tabte valget til Inger Støjberg, der har stået som Venstres garant for at føre en stram udlændingepolitik (Altinget).

 • På den måde blev landsmødet også et perfekt billede på alle de ting, der er uenighed om i partiet. Der er (stadig) en liberal fløj og en lidt mere nationalkonservativ fløj, som den nye ledelse skal balancere imellem (DR).

Det skal du også vide

Tysk bank erkender at have begået bedrageri mod Danmark. North Channel Bank var en del af skandalen om udbytteskat og indrømmer at have brudt loven. Det koster banken en bøde på 110 millioner kroner (Politiken).

600.000 feriegæster er strandet over hele verden. Rejsegiganten Thomas Cook gik konkurs natten til mandag og kan ikke flyve dem hjem. Thomas Cook ejer blandt andet danske Spies, og der er også 6.000 danskere strandet (TV 2).

Dagens Zetland-historier

Foto: Daniel Hjorth for Zetland

Dannet. Måske skulle vi holde op med at fokusere så meget på børn og unges digitale vaner. De er så stor en del af livet, at det ikke giver mening. Opdragelse er opdragelse, uanset om det er ved frokostbordet eller på Instagram.

Dyrt. Det danske sundhedsvæsen bruger cirka de samme penge på psykiatrien som på kræft. Så hvorfor er (nærmest) alle enige om, at de penge stadig ikke er nok?


Det var en stor mandag med store tal. Jeg håber, tirsdagen også bliver stor. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: