Helikopter_

Tirsdag 3. september 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver blæsende.

Regeringen kaster sig over den gigantiske klimaudfordring. Det bliver ikke umuligt, men ...

I dagens nyhedspodcast kigger vi på regeringens ambition om, at Danmark skal reducere sine udledninger med 70 procent i år 2030. De politiske forhandlinger går i gang i dag. Det bliver ideologisk og lavpraktisk svært. Vært: Mads Olrik. Gæst: klimaskribent Mads Nyvold.

19 min

Dagens citat

“Jeg lover jer, at inden i morgen ved den her tid, der skal jeg nok have taget mig sammen, og så stopper krukkeriet i den her omgang”

Det var Jakob Ellemann-Jensens svar til spørgsmålet om, hvorvidt han stiller op som formand for Venstre. Tik tak (DR).

Dagens store historier

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Regeringen versus CO2

  • I dag tirsdag begynder regeringen på sin største, sværeste og potentielt mest samfundsomvæltende opgave, nemlig at samle flertal for en gigantisk grøn omstilling. Det bliver ... svært.

  • Den socialdemokratiske regering har et mål om, at Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 procent i år 2030 i forhold til 1990. Danmark er nået et godt stykke, men mangler stadig at droppe 17 millioner tons CO2 om året (Ingeniøren).

  • Og der er især to sektorer, der bliver svære: transport og landbrug. Transport er nærmest den eneste sektor, hvor udledningen er stigende, og bilerne står til at blive det største danske klimaproblem inden for ti år (Energistyrelsen/pdf).

  • Der er ret bred politisk enighed om, at vi for eksempel skal have flere vindmølleparker. Men når det kommer til transport og landbrug, handler det også ret meget om borgernes – vores – handlingsmønstre. Og dér er partierne meget splittede over, hvor meget danskerne skal presses (Zetlands nyhedspodcast).

  • I øvrigt: Regeringen har ikke selv lagt en strategi for eller lavet et udspil til, hvordan det her skal løses. Det første punkt i forhandlingerne bliver at indsamle idéer. Så det her bliver en lang proces (Altinget).

Foto: Ho / AFP /Ritzau Scanpix

USA versus orkaner

  • Orkanen Dorian er på vej op gennem det Caribiske Hav, og hele USA’s østkyst forbereder sig. Den tegner til at blive den næstkraftigste atlanterhavsstorm, der nogensinde har ramt landet.

  • I flere dage har stormen raseret Bahamas, hvor konsekvenserne er “katastrofale”. Det er stadig usikkert, om den når i land i USA (The Guardian).

  • Nogen talte vistnok om, hvorvidt man kunne smide en atombombe efter orkanen. Det ville være en dårlig idé (Videnskab.dk).

  • Orkanen har igen fået snakken hen på klimaforandringernes betydning for ekstremt vejr. Meget tyder på, at vi ikke får flere orkaner på grund af klimaforandringerne – men de kan gøre orkanerne kraftigere (CarbonBrief).

  • Til gengæld er vi – altså verden og især USA – blevet bedre til at håndtere skaderne (The Economist).

Det skal du også vide

Regeringen og støttepartierne har afsat en kvart milliard kroner til fattige familier. Pengene skal gå til de familier, der lever under kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse. Oppositionen mener, det mest gavner dem med indvandrerbaggrund, og at det derfor er et løftebrud (DR).

Der sker ... virkelig mange ting i Storbritannien lige nu. Regeringen og Parlamentet er i åbent opgør, et valg truer, og det politiske system er strakt til det yderste. Ingen aner, hvad der vil ske, men hvis du i mellemtiden kunne tænke dig at blive klogere på den (ret vigtige og vildt mærkelige) forfatningsjura, og hvordan det britiske system fungerer, kan jeg anbefale denne podcast: Talking Politics.

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Lykkelig. Har man overhovedet brug for kunst, når man lever i et af de mest velnærede, tilfredse samfund i verden? Vi er nået til sidste kapitel i den årelange serie om Kasper Holtens første år som chef for landets måske vigtigste kulturinstitution, Det Kongelige Teater. Det blev dybt.


Det var det. Lad mig bare lige igen minde om, at vi i dag ikke skriver nyheder om, at Trump er på besøg. Det går så stærkt for tiden, at man glemmer, at Danmark for få uger siden stod med det, der kunne have udviklet sig til den største diplomatiske krise på hænderne siden Muhammedkrisen. Så det.

Nu må vi se, om der også er nogle nyheder at skrive om i morgen. Vi venter i spænding.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: