Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 10. marts 2021

Børnene skal i skole. I dag fandt vi professoren, der ved, hvad nedlukningerne har gjort ved dem.

Konsekvenserne ved at holde skoleeleverne hjemme er store. Det begynder vi at se nu, hvor en række forskere er ved at afslutte den seneste af fire store undersøgelser om netop børn og unges trivsel under skolenedlukningerne. I dagens Helikopter kan du høre en af forskerne bag, professor Karen Wistoft, løfte sløret for konklusionerne. Og det ser ikke for godt ud.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her kommer dagens Helikopter.

Dagens citat

“Når man lægger dem sammen – og ser på deres talent tilsammen – så kan de faktisk mere, end jeg kan”

Sådan siger den nu tidligere ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen (i dagens Ekstra Bladet) om dem, der overtager faklen. Peter Madsen stopper efter 19 år på Ekstra Bladet og vil nu fokusere på at være Friedas far og Helenes mand, forklarer han.


Dagens store historie

Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Genåbning og børnenes trivsel

  • Med tirsdagens genåbningsplan kan elever på efterskoler og højskoler i hele landet nu vende tilbage på mandag. Flere steder kan afgangseleverne komme tilbage lidt af tiden, og butikker over 5.000 kvadratmeter kan begynde at tage imod flere kunder (DR).
  • Elever i 5.-8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i hele landet kan møde i skole fysisk én dag om ugen – men det skal helst være udenfor.
  • Særligt den beslutning møder kritik fra flere sider, blandt andet fra Børns Vilkår, der frygter, at børnene “drukner i koret af genåbninger” (Berlingske).
  • På den anden side står en bekymret virolog, Allan Randrup Thomsen. Han mener ikke, at vi kan se konsekvenserne af den nylige genåbning endnu (DR).
  • Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, mener ikke længere, at vi er på vej mod de 870 indlagte i april, og derfor er det sundhedsfagligt forsvarligt at åbne mere (TV 2).
  • Konsekvenserne ved at holde skoleeleverne hjemme er store. Det begynder vi at se nu, hvor forskere fra DPU og SDU er ved at afslutte den seneste af fire store undersøgelser om netop børn og unges trivsel under skolenedlukningerne. I dagens Helikopter kan du høre en af forskerne bag, professor Karen Wistoft, løfte sløret for konklusionerne. Og det er alvorligt (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

500 kulturinstitutioner har rakt ud til statsministeren. For mens skoler og butikker genåbner, savner de en langsigtet plan for genåbningen af kulturlivet. Og selv om de indtil nu har været i tæt dialog med kulturminister Joy Mogensen (S), har de altså også brug for at høre fra Mette Frederiksen nu (Berlingske).

Ekstra Bladet vil ikke længere have massageannoncer Det har (den altså nu forhenværende) chefredaktør Poul Madsen taget en beslutning om. Han mener, at tiden er løbet fra annoncerne, og kritikken af dem er vokset. Den her beslutning skulle blive hans sidste som ansvarshavende chefredaktør (Ekstra Bladet).

Nu kender vi snart den langsigtede genåbningsplan. Regeringen har siden den 1. marts forhandlet med de andre partier om en langsigtet genåbningsplan. Der er indkaldt til pressemøde senere i dag, klokken 17.30. Her vil de formentlig løfte sløret for, hvad de er kommet frem til (TV 2).

Foto: Malene Anthony, Zetland

Dagens Zetland-historier

KOSTBART. 15,6 millioner kroner. Så meget er en rig samler villig til at betale for et tweet, som ellers er frit tilgængeligt på nettet. Tech-skribent Frederik Kulager forklarer Lea Korsgaard (og dig), hvordan internettet er ved at udvikle sig til et nyt auktionshus, hvor digitale antikviteter handles for svimlende summer.

GRØN. Lille spejl på væggen dér, hvem er det grønneste parti i landet her? Med Momentum er Danmark nu oppe på fire partier med klima som vigtigste mærkesag. Men har det politiske landskab brug for fire nuancer af grøn, eller burde klimafirkløveret gå i parterapi og slå kræfterne sammen? Andrea Dragsdahl har spurgt dem.


Merian Garde Gräs

Vi er så heldige, at professor Karen Wistoft har sagt ja til at kigge forbi bidragssporet i dag for at svare på spørgsmål om børn og unges trivsel under corona – på baggrund af et års forskning. Jeg håber, at du har lyst til at være med!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært