Helikopter_

Torsdag 18. juli 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om USA, men det er altså også, som om de ikke holder sommerferie derovre. Det gør vi virkelig her.

I går stod Donald Trump tættere på en rigsretssag end nogensinde før

I går stod Donald Trump tættere på en rigsretssag end nogensinde, men alligevel handler historien egentlig mest om Demokraterne. De er fanget i en kamp om partiets sjæl. Vært: Andreas Thorsen.

19 min

Dagens citat

"Bankkunder er generelt ret dovne"

Niels Lunde, chefredaktør på Børsen, til DR om årsagen til, at kundeflugten fra Danske Bank er ved at aftage. Til det har denne Danske Bank-kunde blot at sige: Preach.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Kampen om Demokraternes sjæl

I aftes stod den amerikanske præsident, Donald Trump, tættere på kanten af en rigsretssag, end han nogensinde har gjort.

Repræsentanternes Hus stemte om at stille ham for en rigsret, men forslaget blev nedstemt af husets Republikanere og et flertal af dets Demokrater (The Washington Post).

Forslaget blev stillet som reaktion på en serie tweets, som præsidenten sendte ud søndag, og hvori han skrev, at fire kvindelige, demokratiske kongresmedlemmer med udenlandske aner skulle rejse tilbage, hvor de kom fra (Vox).

Disse tweets blev bredt fordømt som racistiske, og i forgårs stemte Repræsentanternes Hus for officielt at fordømme Trumps ord (BBC).

De fire kongresmedlemmer går under navnet The Squad, og de har siden midtvejsvalget i november sidste år sat ild til en kamp om Det Demokratiske Partis sjæl. Skal det til venstre eller blive på midten? Vi opruller historien i dagens nyhedspodcast.

Foto: Ritzau Scanpix

Grus i Nato-maskineriet

I går bekræftede den amerikanske regering, hvad man havde gået og regnet med i noget tid, nemlig at den smider Tyrkiet ud af samarbejdet om kampflyet F-35.

Årsagen til balladen er, at Tyrkiet i sidste uge begyndte at modtage nogle russiske missilsystemer, som amerikanerne og resten af Nato allerede protesterede over, da tyrkerne købte dem for flere måneder siden (Reuters).

USA frygter, at russerne vil kunne aflure F-35-flyet dets hemmeligheder, hvis det skal til at fungere i det samme forsvar som de russiske missiler (BBC).

Tyrkiet er en strategisk vigtig del af Nato-samarbejdet, så landets brud med alliancens indkøbspolitik kan få ret tunge konsekvenser. Der er efter sigende stor bekymring i Nato (Politiken).

Det skal du også vide

Grøn vækst skydes ned. Mange går gerne og taler om, at udviklede lande godt kan fortsætte med at have økonomisk vækst uden at belaste klimaet yderligere. Men nej. Det kan udviklede lande ikke (Information).

Regeringen i tilbagetog. Sidste år var Socialdemokratiet ude efter den daværende regering for ikke at ville forbyde tre pesticider, som formodes at være skyld i leukæmi hos børn. Nu er den nye miljøminister, Lea Wermelin, selv tilbageholden med et forbud (Politiken).

Endnu en EU-bøde for konkurrenceforvridning. Kan du huske, da Margrethe Vestager i gårsdagens Helikopter begyndte at kigge Amazon efter i sømmene? I dag har hun udstedt en bøde på 1,8 milliarder kroner til telekommunikationsgiganten Qualcomm (DR).

Dagens Zetland-historier

Foto: Martin Lehmann, Politiken / Ritzau Scanpix

Flygtningekrisen genfortalt. I sensommeren 2015 blev flygtninge på de danske motorveje et billede på noget større, nemlig at det europæiske samarbejde vaklede. Her er den sælsomme historie om, hvad der egentlig skete i de dage.

Zetland om Zetland. Hvordan det er at arbejde på Zetland, når fremtiden er usikker? Min chef ser en muppet for sig, "der står med hævede arme foran et ildhav". Så det...


Det var det. I dag læste jeg, at NASA mener, at en mission til Mars for gruppedynamikkens skyld vil få brug for et klassens klovn-agtigt medlem. De mener at vide dette, fordi den britiske opdagelsesrejsende Robert Falcon Scotts ekspedition til Antarktis ikke havde en og derfor endte i kliker og ulykke (og til sidst død), mens rivalen Roald Amundsens ekspedition havde en og derfor ikke gjorde.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: