Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Fredag 17. januar 2020

Frygten for fremmedkrigere har fået regeringen til at pille ved retssikkerheden. Igen.

Den socialdemokratiske regering forsøger at slå hårdt ned på fremmedkrigere og stoppe “radikaliseringens fødekæde”, som den kalder det. I dag kigger vi på, hvor lidt vi egentlig ved om den fødekæde. Gæst: Maja Greenwood, forsker i radikalisering.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver lidt frygtsomt.

Dagens citat

“JEG BLIVER STILLET FOR EN RIGSRET FOR AT HAVE LAVET ET PERFEKT TELEFONOPKALD!”

Gæt, hvem der skrev det på Twitter. Nu er rigsretssagen mod, ja, USA’s præsident Trump formelt gået i gang. Der bliver ekstra meget gang i den i amerikansk politik de næste uger.


Dagens store historier

Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Fremmedkrigerne

  • ... er et af de vigtigste ord i dansk politik for tiden. Frygten for, hvilken trussel fremmedkrigerne udgør i Danmark, får i de her måneder regeringen til at foreslå vidtgående ting.

  • Torsdag var det seneste skud på stammen. Mette Frederiksen foreslog et indgreb, hvor terrordømte eller fremmedkrigere skal pålægges overvågning i op til ti år, efter at de har udstået deres straf (Jyllands-Posten).

  • I den tid kan de få forbud mod at opholde sig visse steder og kontakte visse mennesker. Politiet skal have lov til ransagninger uden dommerkendelse – og måske skal myndighederne fjerne deres børn.

  • Indgrebene bliver kraftigt kritiseret for at gå imod helt fundamentale principper i den danske retsstat. Mette Frederiksen forsvarer sig så med, at man med det her kan stoppe radikaliseringens fødekæde. (Berlingske).

  • ... Men når man dykker ned i, hvad vi egentlig ved om radikalisering, så er det tydeligt, at forskningen ikke bakker regeringens idéer op. Og at der under indsatsen mod fremmedkrigere ligger nogle ret fundamentale spørgsmål om vores samfund, som ingen har svarene på (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Oliejagt på pause

  • Danmark står for tiden over for et stort klimaspørgsmål: Hvad skal vi stille op med den danske oliejagt?

  • Der er en del olie tilbage i felterne i Nordsøen, men lige nu er der ingen firmaer, der har fået rettighederne til at forsøge at suge den op. Og nu har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen udskudt beslutningen (DR).

  • ... Men problemet er, at hvis regeringen giver et nyt selskab ret til at hive olie op, så ville de rettigheder gælde frem til mindst 2050 og måske længere. Og Danmark har en ambition om at være klimaneutralt på det tidspunkt.

  • Samtidig er det uklart, om Danmark rent faktisk kunne tjene så mange penge på olien, som vi tror. For er der overhovedet købere til olien, hvis nu det lykkes lande, vi sælger til, at omlægge deres energisystem? (Information)

Det skal du også vide

Verdenssamfundet holder smånervøst øje med en ny virus i Asien. Virussen minder meget om for eksempel lungesygdommen SARS. Den har allerede krævet flere ofre i Kina, og nu er der også tilfælde i nabolandene (Vox).

Kinas demografiproblem er vendt på hovedet. Landet er kendt for den etbarnspolitik, der holdt befolkningsudviklingen lidt i ave gennem årtier. Nu er problemet, at kineserne får for få børn, og regimet er nervøse over, hvad det betyder for landets økonomiske vækst (The Guardian).

Foto: Tor Birk Trads for Zetland

Dagens Zetland-historier

Enkelt. Når folk taler om innovation i de her år, handler det mest om stor kompliceret teknologi. Her er en hyldest til den der lille, simple idé, der kan ændre verden en lille smule.

Stort. Som en serie her på Zetland viste: Der er stor interesse for at bruge investeringer til at redde klimaet i de her år. Men med det følger en stor risiko for at blive taget ved næsen. Vi har forsøgt at finde ud af, hvordan du rent faktisk kan investere bæredygtigt.

Fedt. Her har du ugens favoritliste over fantastiske ting fra andre medier. Det har lidt et dyretema denne gang: alfahanner, cougars og koalaer.

Hyggeligt. Her er listen over de kommende Zetland Samtaler, hvor Zetlands medlemmer kan mødes og tale om de store ting. Det foregår blandt andet i Oslo.


Mads Olrik

Tusind tak for at være med os i denne uge. Vi gør det hele igen på mandag. Vi ses.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært