Vores medlemmer foretrækker at lytte
“”
—
Derfor skal du læse denne artikel
Hver tredje iværksætter i Silicon Valley har ADHD-symptomer. Derfor burde vi anerkende de symptomer som styrker og indrette skolerne, så børn og unge, der har ekstra meget energi, kan trives, mener både psykiater og investor. “Noget af det, der karakteriserer ADHD, er handlekraft og idérigdom,” siger psykiater Per Hove Thomsen, og begge dele er med til at drive samfundet videre.
I den flade dal mellem bjergene og San Francisco-bugten ligger Silicon Valleys magtfulde virksomheder tæt. Siden 1890’erne, da Stanford University åbnede dørene, har dalen været arnested for teknologiske opfindelser i flere generationer og for små iværksættervirksomheder, der vokser sig gigantiske. Google, Apple og Hewlett-Packard, listen er lang.
De sidste 100 år har dalen været fortættet af gode idéer, uigendrivelig drivkraft og myter om de gigantiske virksomheders spæde begyndelse, der typisk er noget med et par unge fyre i en garage, en god idé og en hulens masse stædighed.
Men der er også noget andet, der er overrepræsenteret i Silicon Valley.
Psykiater og professor Michael Freeman på San Francisco University har spurgt 242 iværksættere om deres egen og deres families psykiske sundhed. Han gav desuden de samme spørgsmål til en kontrolgruppe. Konklusionen var ikke til at tage fejl af: Iværksætterne svarede i langt højere grad, at både de selv og deres familier har symptomer på psykisk sårbarhed. For eksempel svarer hver tredje iværksætter i undersøgelsen, at de har ADHD.
Det tal overrasker ikke professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet Per Hove Thomsen, der er en af Danmarks fremmeste eksperter inden for ADHD-forskning. Han mener dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, at de adspurgte ikke nødvendigvis har diagnosen ADHD, men oplever symptomer forbundet med ADHD. Men det undrer ham ikke, at der er en forbindelse mellem iværksætteri og ADHD.
“Noget af det, der karakteriserer ADHD, er handlekraft og idérigdom,” siger han.
“Det er mennesker, der tør handle og kan tænke ud af boksen. De tænker ikke så meget over konsekvenserne i det, de gør, men kaster sig ud i det, og mange af dem er meget udadvendte og dermed også netværksdannende,” fortæller han.
Dermed spiller de træk, vi forbinder med diagnosen ADHD, også en vigtig rolle for samfundet, siger Per Hove Thomsen.
“Det at have ADHD-træk er også med til at drive menneskeheden videre.”
Da Zeth Edwardsen gik i 7. klasse, sagde hans lærer til ham, at han ville ende i Vestre Fængsel. Han fik bundkarakterer, stavede dårligt og sad i sine egne tanker. Han er ikke diagnosticeret med ADHD, men mener selv, at han har nogle af de træk, der er knyttet til diagnosen.
I dag står han op en halv time inden sit første møde, går i bad og løber ud ad døren, spiser ikke morgenmad, drikker ikke kaffe, fortsætter til næste møde, griber måske en mad i løbet af dagen, hvis han husker det, drikker stadig ikke kaffe, lufter hunden, fortsætter til næste møde. Mellem klokken fem og otte begynder kroppen at føles lidt tung og langsom.
Så spiser han.
Og sætter sig i sofaen og arbejder videre på sin computer, hvor han har 48 faneblade åbne. De fungerer som hans huskeliste.
Psykiateren bag undersøgelsen Michael Freemann mener, at vi bør tale om ADHD på en anden måde, end vi gør. Han foretrækker at tale om psykiske forskelle i stedet for psykiske forstyrrelser, fordi det både kan være styrker og svagheder.
“Vi burde anerkende betydningen af mennesker med psykiske forskelle og adressere deres behov, og vi burde anerkende, at der er en vigtig forbindelse mellem psykisk sundhed, jobskabelse og innovation,” fortæller han fra sin klinik uden for San Francisco.
Lige nu arbejder Freeman på et større studie, der sammenligner 1.000 amerikanske iværksættere med en gruppe superiværksættere, der har startet ekstremt succesfulde virksomheder, for at finde ud af, hvordan psykisk helbred påvirker, hvordan det går iværksætternes virksomheder.
En af dem, der anerkender ADHD-træk som styrker, er Hummel-ejer Christian Stadil. Han er selv serie-iværksætter, mentor for iværksættere og har investeret i en række iværksættervirksomheder. Han mener, at iværksættere med ADHD-træk har en klar fordel, især i den første fase i opstarten af en virksomhed. Den fase kan nemlig være en intens kreativ proces, hvor det kan være en fordel ikke at koncentrere sig.
“Hvis man arbejder enstrenget med en opgave, så kan det være svært at finde på kreative løsninger,” fortæller han, “så et greb, der fremmer kreativiteten, er at stoppe med den opgave, du er i gang med, og gå i gang med noget andet. Så får opgaven lov til at vokse underbevidst, og der kan dukke en løsning op.”
Så i den kreative fase er det en fordel at have det træk, vi ellers forbinder med ikke at kunne koncentrere sig, mener Stadil. Men ADHD-træk er også fordelagtige på andre måder, når man skal starte virksomhed.
“Man skal multitaske, man skal bære mange forskellige hatte, man skal prøve en masse, også en masse, der ikke virker. Man skal have en vis mængde idéer på bordet, og det er folk med ADHD faktisk gode til,” fortæller han.
“Der skal arbejdes hårdt, og de skal have krudt bagi, for ellers går man kold. Det kræver passion og energi, og den måde at arbejde på passer folk med ADHD-træk rigtig godt.”
Samtidig mener Stadil også, at der er en anden grund til, at vi finder en overvægt af ADHD-træk blandt iværksættere. For det kan også vendes om: Mennesker med ADHD-træk søger mod iværksætteri, fordi de finder den fleksibilitet, frihed og åbenhed, de ikke har kunnet finde andre steder, mener han.
“Mange af de iværksættere, jeg arbejder med, har lavet en masse ting, men de færreste af dem har haft et job før. For når du har et normalt job med en opgave, du skal løse, så er det ikke supergodt at tænke en masse vilde tanker, hvis du ikke leverer til tiden og fuldfører opgaven. Mange finder ud af, at de ikke passer ind i de almindelige kasser, og derfor starter de selv en virksomhed op,” siger han.
Der er naturligvis også udfordringer ved at have de træk, vi forbinder med ADHD-diagnosen. Det er både Stadil, Per Hove og Michael Freeman enige om.
“De kan have svært ved at holde fast i det, de sætter i gang, og de kan have problemer med det lange seje træk, som der også skal til,” fortæller Per Hove Thomsen.
“De kommer ofte til at kede sig, og når det bliver lidt rutinepræget og bogholderagtigt, så har de svært ved at fastholde koncentrationen.”
Hvis man har ADHD i en grad, hvor det er behandlingskrævende, så er det, fordi man mistrives og fungerer dårligt i sin dagligdag, i skolen og socialt, fortæller Hove Thomsen. Derfor har de et stort behov for ydre struktur, at få styr på deres tilværelse og få hjælp til at klare de vanskeligheder, de har i for eksempel skolen.
Men måske burde skolen også give mere plads til de børn.
“Man skal også påskønne, at det, de er gode til, også har en værdi. Så det ikke kun handler om at sidde stille, men at man også har plads til de her kreative, lidt skæve indspark,” mener han, “så de har en oplevelse af, at skolen også kan være et udviklende og sjovt sted at være.”
Netop fordi iværksætteren, der kan have mange bolde i luften, ikke nødvendigvis er lige så god til at samle boldene op og løbe med dem, så mener Stadil, at det er afgørende at sammensætte et team af mennesker, der kan supplere hinanden, i en iværksættervirksomhed.
“Selv om der er mange af de træk, der ligger til ADHD-diagnosen, der er gode at have, når man starter en virksomhed op, så skal man også have nogle med, der er mere strukturerede,” siger Stadil. Og den rigtige kombination af mennesker er også vigtig, når Stadil overvejer at investere i en virksomhed.
“Når jeg tænker over det, så ser jeg i virkeligheden efter teams, der har en god blanding af både faggrupper, aldre, køn og mennesketyper.”
Det var først, da Zeth Edwardsen kom i militæret, at han begyndte at lære.
“De tog den her uendelige energi ud af mig og gjorde mig fysisk træt,” fortæller han. “Jeg blev ultimativt udfordret, og der blev sat forventninger til mig, som skolen aldrig havde gjort.”
Da han var 29 år, grundlagde han virksomheden Woomio, der fortæller såkaldte social influencers, altså bloggere, youtubere og andre meningsdannere på de sociale medier, hvem og hvor mange mennesker de når ud til med deres videoer og indlæg på sociale medier.
For to år siden var Zeth Edwardsen nomineret til IVÆKSTprisen 2015 som Årets Vovehals. Samme år investerede Christian Stadil og Klaus Nyengaard, der etablerede Just Eat globalt, i Woomio. Edwardsens businesspartner, Torsten Bjørn Petersen, er Zeth Edwardsens diametrale modsætning. Han møder klokken ni, går klokken fem og følger sin plan for dagen slavisk.
“Det er genialt, at vi er hinandens modsætninger,” siger Zeth Edwardsen, “og det går ikke, at vi ansætter en mere som mig, for de, vi ansætter, skal kunne eksekvere. Min styrke er, at jeg kan teste tusind ting, men de ting, der virker, dem er der nogle andre, der skal køre videre med.”