Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Nørderiet_

Der foregår en hemmelig skattejagt rundt omkring dig, og du ser den ikke

Forestil dig at træde ind i en forladt bygning midt om natten og lade lommelygten pege på en væg, hvor en blodig hånd er tværet hen over murstenene. Det er den slags oplevelser, geocaching tilbyder i en tid, hvor der er få mysterier tilbage.1. Hvad er det der geocaching, og finder man virkelig en skat?

Geocaching (udtales [’geokasjing]) er en global skattejagt’, opfundet i år 2000, hvor man bruger en smartphone eller GPS. Og nej, man finder ikke en rigtig skat fuld af guldmønter på en palmeø. Men jagten er sjov, og tit skal der løses gåder. Det, man finder, er som minimum en fysisk beholder (cache) med en logseddel, man skal skrive sit navn i. Men beholderne er tit kreativt udformede, og der ligger ofte små bytteting til børn.

Der er 3 millioner cacher i verden, heraf 31.000 i Danmark. Der er nogle i nærheden af, hvor du sidder lige nu, hvad enten du er i byen eller på landet eller i skoven eller oppe på en bjergtop. Der er geocacher i alle verdens lande – dog ikke Nordkorea. Der er én cache i Somalia og 12 i Antarktis. Spillet er ikkekommercielt, og alle cacherne er lavet af andre brugere. Jeg har selv konstrueret to alene og to sammen med min bror. Cacherne er enten skjulte eller camoufleret godt, så du går hver dag forbi adskillige af dem uden at vide det. Altså indtil du kommer på og opdager denne hemmelige verden – eller rettere dette ekstra lag til den eksisterende verden. Det anslås, at der er omkring 15.000 aktive danske geocachere, men det er et meget usikkert tal. Der er 30.000 tilmeldte danskere.

Der er tre grundtyper af cacher:

Traditionel, der ligger på det angivne sted (de er grønne på kortet)

Multi, der kræver, at man løser nogle opgaver ude i felten (orange)

Mystery, hvor man løser en opgave hjemmefra for at finde koordinatet (blå).

Golfbolde Her står jeg et hemmeligt sted i Sydjylland og kæmper med at få den lille beholder til at falde ned i bunden, hvilket er sværere end det ser ud til på grund af alle de bolde. Foto: Jacob Sangild

2. Hvordan kommer man i gang?

  • Først skal du oprette dig som bruger på geocaching.com.
  • Så skal du downloade den officielle app fra Groundspeak til din smartphone eller GPS.
  • Den bedste måde at komme i gang er at tage på tur med nogle, der allerede geocacher. Der er nemlig lidt finesser og regler og brug af appen, som lige kræver lidt tilvænning. Men det kan godt lade sig gøre på egen hånd.
  • Læs mere, og slå ord op på Geowiki.
  • Lyt til Dansk Geopodcast. Den kan indimellem være lidt indforstået for de helt nye, så en mulighed er at gå tilbage til afsnit #49-51, fra dengang jeg var gæst og stillede nybegynderspørgsmål.
  • Meld dig ind i Facebookgrupper som Geocaching DK og Geosnak.
  • Kom til nogle af de mange sociale events, og lær andre geocachere at kende.
  • Hvis du er Zetland-medlem, kan du stille mig spørgsmål i kommentarerne herunder. Men tjek lige Geowiki først.
  • Kig efter, hvor mange procent favoritpoint de enkelte cacher har. Det er en god indikator.
Camouflage En geocache kan være en del af et træ, og kun geocachere ser den. Eller overser den og må gå bort med uforrettet sag. Foto: Jacob Sangild

3. Hvad er den seneste geocache, du har fundet?

Den ligger i nærheden af Zetlands kontor i Københavns nordvestlige hjørne i en hemmelig sprække i et rækværk uden for en bygning. En lille, sort metalbeholder (kaldet en bison’) bundet fast til en snor. Jeg lod, som om jeg skulle have noget i min taske, da jeg fiskede den frem.

4. Hvad er den bedste geocache, du har fundet?

Jeg vil ikke røbe detaljer og navne på cacherne, det er hemmeligt. Men mere generelt har mine bedste oplevelser været i nedlagte bygninger og hemmelige rum rundt omkring – nogle, som kun kan findes om natten og bevidst er gjort uhyggelige, idet der er spor, som kun ses med en UV-lygte. Og så dem, hvor man – måske i samarabejde med en anden – skal løse fysiske opgaver på stedet. Der er for eksempel en fantastisk serie i nærheden af Tirstrup Lufthavn, hvor en ingeniør har konstrueret en række forskellige metalapparater, som man skal gennemskue og betjene for at kunne komme ind til selve cachen. Og endelig er de store cacher som regel sjovere end de små. At finde en kæmpe kasse fuld af legoklodser ude i en skov har bare et eller andet over sig. Og jo, så er der faktisk en på Sjælland, der er en kasse fuld af guldmønter. Men de er altså af plastic.

Kortudsnit Det første kort viser geocacher i Københavns Norvestkvarter, hvor Zetland holder til. Det andet viser området omkring Tirstrup Lufthavn på Djursland. Og det tredje viser et udsnit af det nordøstlige Mallorca, hvor jeg fandt et par stykker på cykeltur i bjergene. Dem der er blevet til gule smileys, er dem, jeg har fundet. Geocaching app til iPhone

5. Hvorfor render voksne mennesker rundt og leger skattejagt i 2017?

Måske er der for lidt leg i vores hverdag. Med geocaching bliver den fysiske verden omkring én en lille smule fortryllet – selv når man bare finder en filmbeholder under en bænk, som adskillige mennesker uvidende sidder på hver dag. Den dér fornemmelse af, at man ved noget, som andre ikke ved og kan se noget, som andre ikke kan se, er værdifuld i en tid, hvor man har adgang til de fleste informationer og der er få mysterier tilbage.

Der er elementer ikke kun af skattejagt, men også af spionvirksomhed og detektivarbejde. Og så ser man en masse steder, man ellers ikke ville have opsøgt, og får tit en historie om det sted, hvad enten det er et gavlmaleri i byen eller et slot på et bjerg i Sydtyskland.

Mens Pokémon Go ligner en kortvarig dille, har geocaching eksisteret i 17 år og har sin styrke i, at det er fysisk forankret, ukommercielt og delvist brugerdrevet.