Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Oscar Raagevang er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 28. april 2022

Det var en kæmpe politisk vision. Nu hober problemerne sig op ved Lynetteholmen

Da daværende statsminister Lars Løkke (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen i 2018 stillede op til et pressemøde, var det for at fremlægge store politiske visioner. Et af Danmarkshistoriens største byggeprojekter skulle blive til virkelighed ... i 2070. Men allerede få måneder inde i anlægsfasen, er de store visioner løbet ind i virkelighedens problemer.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Dagens Helikopter handler om Lynetteholmen.

Dagens store historie

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Lynetteholmen er i problemer. Igen

Stor mangel på boliger, behovet for klimasikring, når vandstanden stiger, og store visioner har udmøntet sig i et af danmarkshistoriens største anlægsprojekter, Lynetteholmen: en stor, kunstig halvø ud for København.

I januar gik byggeriet af den 2,8 kvadratkilometer store halvø så småt i gang. Men projektet, der skal stå færdigt i 2070, har ikke haft et helt uproblematisk forløb.

Tvivlsom finansiering, vrede havnegæster, transportproblemer og miljøbekymringer hos vores svenske naboer på den anden side af Øresund har fyldt overskrifterne på landets aviser. Og nu også historien om, at beslutningen om at dumpe slam i Køge Bugt hviler på en 40 år gammel artikel om amerikanske flodlejer.

Lynetteholmen er rendt ind i problemer. Igen.

Amerikanske flodlejer og Køge Bugt

I forbindelse med byggeriet skal der fjernes 2,5 millioner tons slam. Det har man besluttet at dumpe i Køge Bugt. Det har skabt utilfredshed hos køgenserne. De er ikke ene om at være bekymrede.

“Også svenskerne er bange for, at der er forurening derfra, og at det siver over på den anden side af Øresund. Så det har der også været en del polemik omkring,” siger Thomas Nørmark Krog, der er journalist på B.T., hvor han har beskæftiget sig med Lynetteholmen.

Ifølge den miljørapport, som myndighederne har fået lavet, er der ingen problemer i at dumpe slam i Køge Bugt. Men DR har fundet frem til, at den vurdering hviler på en artikel om næringsstoffers påvirkning på amerikanske flodlejer fra 1981.

Ifølge Thomas Nørmark Krog skyldes de mange problemer, at udformningen af projektet er gået lidt for stærkt:

“Der var ikke nogen afstemning om, hvorvidt det har været en god idé at lave Lynetteholmen. Det bliver sådan set bare præsenteret og så også tydeligvis på nogle grundlag, som ikke har været gennemgået ordentligt,” siger Thomas Nørmark Krog og fortsætter:

“Man kan bare tage det ene spadestik efter det andet og så finde nye afsløringer frem. Både i forhold til økonomien og så også, hvad det betyder for miljøet.”

Thomas Nørmark Krog erkender dog, at det nok er uundgåeligt at rende ind i nogle problemer, når man går i gang med Københavns største anlægsprojekt, siden Christian IV byggede Christianshavn:

“Man kan ikke lave en omelet uden at knuse nogle æg undervejs. Og dem, der taler imod de her kritikpunkter, de siger, at da man lavede Storebæltsbroen, der var der den samme slags historier.”

Miljøminister Lea Wermelin (S) og transportminister Trine Bramsen (S) er blevet kaldt i samråd om Lynetteholmen. Der er dog stadig bred politisk opbakning til projektet.

Det skal du også vide

Staten taber stor retssag mod advokatfirma. I 2019 erkendte den tyske bank North Channel Bank, at de havde svindlet den danske stat for godt én milliard kroner i den sag, der blev kendt som Udbyttesagen, og som i alt kostede den danske stat 12,7 milliarder kroner. North Channel Bank fik rådgivning af det danske advokatfirma Bech-Bruun, og dem stævnede staten altså for deres medvirken. Men i dag har Østre Landsret slået fast, at advokatfirmaet ikke skal betale erstatning til staten, selv om de har rådgivet North Channel Bank om svindlen (DR).

Ungarn accepterer at betale for gas i rubler. Rusland har længe ønsket, at deres gas bliver betalt med russisk valuta i stedet for euro eller dollars. Det gør de for at holde hånden under den pressede russiske rubel. Det er en del af EU’s sanktionspakke ikke at betale i rubler. I går blev der slukket for gassen til Polen og Bulgarien, netop fordi de ikke ville indfri russernes ønske om at betale i rubler. Nu har Ungarn efter sigende indvilliget i at betale i rubler. Vi holder skarpt øje med, hvilke reaktioner det afføder i EU (Berlingske).

Dagens rubrik

“Havørn fanget med frottélagen”

En hvidhovedet havørn fra et tysk fugleshow har været på afveje i 14 dage, men nu er det lykkedes at indfange den ved hjælp af et grisekadaver og et frottélagen. Det er altså en dejlig overskrift (TV 2).


Illustration: Jørgen Stamp for Zetland

Dagens Zetland-historier

Tillykke, Elon. Den excentriske og visionære milliardær bag Tesla og SpaceX har købt det sociale medie Twitter. Lea Korsgaard har lavet en guide til, hvordan han undgår at gøre os alle sammen endnu mere vanvittige.

Ukrainsk genlyd. For en måned siden udgav vi en historie om et ukrainsk børnekor. Siden vi udgav historien, har den spredt sig og giver nu genlyd i hele verden. Blandt andet med medlemmernes hjælp. Tak! Det kan du læse om her.


Fie Dandanell

Det var alt for i dag.

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært