Helikopter_

Mandag 2. december 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver småuhyggeligt.

I dag begynder COP25 i Madrid. Så vi prøvede at finde ud, hvordan vores klimafremtid ser ud lige nu

... Og fandt lidt forskellige svar. Fordi der er to måder at kigge ind i fremtiden på. Enten står vi til at beholde kontrollen de næste mange år – eller også rammer vi lige om lidt en klima-landmine, der gør det hele meget sværere. Gæst: Peter Ditlevsen, klimaforsker ved Niels Bohr Institutet.

22 min

Dagens citat

“Forholdet mellem S og R er blevet forpestet i slutspillet om finansloven”

Det skriver Altingets kommentator Erik Holstein i en analyse af finanslovsforhandlingerne. Regeringen og dens støttepartier har gang i forhandlingerne igen i dag.

Dagens store historier

Foto: Gabriel Bouys / AFP / Ritzau Scanpix

COP25

  • I dag mandag begyndte årets klimatopmøde COP25 i Madrid. Delegationer fra alle verdens lande plus forskere og aktivister skal de næste to uger debattere løsninger på klimakrisen.

  • ... Og i dagens lydudgave af Helikopteren kiggede vi på bagtæppet for diskussionerne, nemlig hvordan fremtidens klima tegner sig lige nu. Herunder er den korte udgave:

  • I sidste uge udgav UNEP, FN’s miljøorgan, en rapport, der fremskrev udviklingen i vores CO2-udledning. Og hvis ellers staterne gør det, de har lovet (hvis!), så skyder vi mod en temperaturstigning på lige over 3 grader i 2100(Information/$).

  • Rapporten viste også, at hvis vi skal nå målet om kun at få en stigning på 1,5 grader, så skal vi halvere verdens CO2-udslip over de næste ti år (Berlingske).

  • Men så er der forskere, der synes, selv det er for optimistisk. For allerede med den nuværende temperaturstigning er der risiko for, at vi rammer flere tipping points, for eksempel at Grønlands indlandsis ikke står til at redde.

  • ... Og de tipping points risikerer at skubbe til andre, sådan at vi kan miste kontrollen over klimaforandringerne (Nature).

Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

NemID

  • Det er åbenbart umanerligt nemt at skaffe sig adgang til andre menneskers NemID. Og når den først er faldet i de forkerte hænder, kan man udrette stor skade.

  • For eksempel oplevede en ung kvinde, at hendes bank blev snydt til at udlevere hendes NemID-nøglekort. Og med det i hånden kunne svindlere lænse hendes konti og gøre alverdens skade. For når man har NemID’en, kan man nærmest overtage hele den digitale identitet (Version2).

  • Fremgangsmåden var ret simpel: Svindlerne ringede til banken og fik den til at sende et nyt nøglekort. Det kunne de så fiske op af postkassen, inden kvinden opdagede det. Da Fagbladet ringede rundt til en række danske banker, lykkedes det over en bred kam at gentage tricket (Ingeniøren).

Det skal du også vide

Trump åbner en ny flanke i handelskrigen. Den amerikanske præsident er utilfreds med, at Brasilien og Argentina flere gange har devalueret deres valuta. Derfor indfører han sanktioner mod landene (Financial Times).

Der er stilladskrig i København. I weekenden ville et par fagforeningsfolk tjekke en byggeplads for, om arbejderne var organiserede. De fik tilsyneladende tæsk. Som svar dukkede der mandag morgen hundredvis af demonstranter op og væltede et stillads (Berlingske).

Peberspray bliver nærmest kun brugt af skurkene. Siden januar har almindelige danskere kunnet købe peberspray. Idéen var, at de kunne forsvare sig i hjemmet, men i stedet oplever flere, at indbrudstyven har en peberspray med og bruger den som våben (DR).

Foto: Cathrine Ertmann for Zetland

Dagens Zetland-historier

Diagnose Når vi taler om, hvordan vi bedst kan hjælpe autister, handler det nærmest altid om børn. Vi har glemt den virkelig store gruppe voksne autister, der selv må kæmpe med at passe ind.

På papiret. En af de svære klimadiskussioner på Christiansborg lige nu er spørgsmålet om CO2-kvoter. Er de klimaets redning eller en papirtiger? Politikerne skal svare på det spørgsmål inden nytår – vi har lavet en guide til dem.

Tal om det. Her er kalenderen for denne uges udgaver af Zetland Samtaler rundtomkring i landet. En af dem foregår inde i en affaldsforbrænding!


Og så vil jeg lige gentage, hvad jeg sagde i lydudgaven. Vi her på Helikopteren tænker at lave flere COP25-historier de kommende uger. Derfor: hvis du har nogen som helst spørgsmål om mødet, som du har brug for, at vi besvarer for dig, så må du virkelig gerne skrive til mig. Og jeg mener spørgsmål om alt. Hvordan ser mødelokalerne ud, hvad får de at spise, hvordan forhandler de, hvem står sammen med hvem i skolegården og ryger, alt det der. Hvis du har spørgsmål om stort eller småt, så skriv dem til mig på mads@zetland.dk. Så samler vi til bunke.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: