Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om moral.
Dagens citat
“Snydt, grønært!”
Sådan beskriver Dansk Folkepartis Søren Espersen sin følelse i maven, efter at socialdemokraten Henrik Sass Larsen slog bak på sine drømme om et opgør med menneskerettighederne. Se mere herunder (Twitter).
Dagens store historier

Ukonventionelt
En stor del af debatten i denne uge har handlet om Menneskerettighedskonventionen. Og det hele er blevet ekstremt rodet.
Det begyndte med Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen, der i et debatprogram mente, at vi burde “rode os ud” af Menneskerettighedsdomstolen. Han blev hurtigt irettesat af sin chef, Mette Frederiksen (DR).
Sass holdt dog fast i, at vi burde tage et opgør med domstolen. Det er en debat, der har været i gang i årevis (Altinget).
Det store kritikpunkt er, at Menneskerettighedsdomstolen blander sig for meget i for eksempel Danmarks mulighed for at sende kriminelle udlændinge ud af landet (Jyllands-Posten).
... Men: Måske har vi totalt overset, at Menneskerettighedsdomstolen selv har taget et opgør med lige præcis dét problem. Og at problemet måske nærmest er omvendt (Zetlands nyhedspodcast).

Datacenter-blues
Flere danske byer samarbejder med store amerikanske tech-firmaer som Facebook og Google om at bygge datacentre. Men de store drømme er stille og roligt ved at blive lidt ... mindre.
Det handler om datacentre. Flere steder i Danmark bliver der bygget store centre, hvor tusindvis af servere skal håndtere internettrafik og data fra hele verden. Centrene fylder ... virkelig meget, og naboerne til dem er ikke altid lige begejstrede (Zetland).
Kommunerne drømmer om arbejdspladser og klimavenlighed. Borgmesteren i Viborg, for eksempel, drømte om 10.000 arbejdspladser. Og den helt store klimagrund til at lægge datacentrene i Danmark er, at her er billig og grøn strøm, og at den overskudsvarme, som de her overophedede servere producerer, kan sendes ud i radiatorer rundtomkring (Viborg Stifts Folkeblad).
... Men ingen af delene har sådan rigtig materialiseret sig. Endnu, i hvert fald. Antallet af arbejdspladser, som de her centre fører med sig, kan tælles i hundreder. Og det store håb om, at overskudsvarmen fra centrene kunne bruges til fjernvarme, fordufter stille og roligt (Ingeniøren).
Det skal du også vide
Jyske Bank har også problemer med sin hvidvaskkontrol. Finanstilsynet har givet banken seks påbud for ikke at tjekke, om de penge, der glider gennem deres konti, er rene (DR).
Vi har to ret forskellige fertilitetsproblemer. Det ene er, at befolkningen i Afrika er i gang med at eksplodere. Det er et klimaproblem. Det andet problem er, at i halvdelen af verdens lande skrumper befolkningen. Det er et økonomisk problem (TV 2).
Mange af verdens problemer har 100-årsfødselsdag. Første Verdenskrig skabte mange af de ting, der har betydet noget på verdensscenen i det seneste århundrede. Fascisme, stormagtsrelationer, krisen i Mellemøsten. På søndag er det 100 år siden, krigen sluttede (Politiken).
Dagens Zetland-historier

Pisk. Når finansfolk lykkes, får de store bonusser. Når de mislykkes – og det gør de ofte på spektakulære finanskrise-agtige måder – sker der ikke så meget. Det burde der.
Gulerod. Hvad sker der, når vi pakker vores børn ind i vat? Forkert spørgsmål. Det handler om alt det, der ikke sker.
Favorit. Zetlands skribenter anbefaler hver uge god journalistik fra andre medier. I denne uge handler det meget om ophedede debatter.
Vanitas. Zetlands Sidsel Hoe er i gang med at undersøge tøjindustriens klimapåvirkning. Hun har derfor et spørgsmål: Hvor længe holder dine underbukser?