Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Tusindvis af danskere bliver skuffet lige om lidt. Nu inviterer mystiske bagmænd til falske events på Facebook

Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

I fredags tweetede en ansat på Det Kongelige Bibliotek i Den Sorte Diamant. Vi har en ret vild oplevelse med Facebook i Den Sorte Diamant i disse dage: Nogen har lavet en kopi af vores livestream-event med Thomas Piketty, og det falske event har flere tusinde tilmeldte. Facebook vil IKKE tage kopi-eventen ned, selvom vi er de retmæssige arrangører. (Mand, der trækker på skuldrene-emoji).”

Da jeg læste det, vidste jeg ikke, hvad der præcis foregik. Men en ting stod klar: Biblioteket anede ikke, hvad de skulle stille op med den falske Facebook-begivenhed, og Facebook kunne ikke hjælpe. Hvilket er præcis den slags intriger, jeg elsker at grave i. Så jeg ringede til Uffe Paulsen, der skrev tweetet, for at udfritte ham. Uffe er arrangør- og kommunikationsansat i Den Sorte Diamant, og han udlagde den mystiske sag således:

Det Kongelige Bibliotek holder den 11. november et arrangement i Den Sorte Diamant, hvor journalist og chefredaktør på Information Rune Lykkeberg interviewer den verdenskendte franske økonom og forfatter Thomas Piketty. Siddepladser til samtalen mellem de to kloge hoveder blev hurtigt udsolgt, og biblioteket besluttede – som så mange andre kulturinstitutioner ramt af corona-restriktioner på siddepladser – at livestreame samtalen i et Facebook-event, så alle kan se med. Og det er så her, at ukendte gerningsmænd med ukendte motiver gør deres entré i historien.

Hvis man vil høre mig forklare Lea Korsgaard, Zetlands chefredaktør, hvordan corona har skabt et boom i livestreamede kulturarrangementer med den indtil nu ubeskrevne konsekvens, at tusindvis af danskere tilmelder sig falske livestream-begivenheder, skal man høre vores podcast Frederik forklarer internettet. Dette er femte afsnit i denne sæson af programmet, hvor jeg forklarer internetfænomener, man er nødt til at forstå for – til fulde i hvert fald – at forstå den verden, vi lever i. Tryk play øverst i artiklen for at lytte.

Nogen havde nemlig set sit snit til at oprette en fuldstændig nøjagtig, men falsk kopi af Det Kongelige Biblioteks Thomas Piketty-livestream-begivenhed på Facebook, som, da jeg talte med Uffe Paulsen, havde 441 deltagere, og knap 4.000 var interesseret’, som det hedder derinde. Det Kongelige Biblioteks begivenhed, altså det ægte Thomas Piketty-livestream-arrangement, havde 373 deltagere, altså en god sjat færre end det falske event, dog med knap 5.000 interesserede. Det vil sige, at Det Kongelig Bibliotek havde færre tilmeldte’ end det falske arrangement, som var blevet planket – titel, tekst, billede og det hele.

Nå, nu, hvor vi har styr på formaliteterne for svindlen, bliver det for alvor spændende. For jeg vil nu forklare, hvem der har interesse i at kopiere et livestream-arrangement i Den Sorte Diamant på Facebook, og hvad deres motiver er – de her livestreaminger koster ingenting at se, da de er biblioteksarrangementer. Jeg spurgte Uffe Paulsen, og han fortalte, at deres mistanke var rettet mod udlandet.

Siden corona ramte Danmark, og tætsiddende tilskuerrækker blev no bueno, har Det Kongelige Bibliotek afholdt arrangementer i den fysiske verden med livestreaming af arrangementerne på Facebook, og det var i den forbindelse, at bibliotekets personale iagttog et mystisk fænomen: Mandlige Facebook-brugere med billeder, der lignede, de var fra Indien eller Bangladesh, det var lidt uklart, ville i minutterne op til, at livestreamen begyndte, spamme livestreamens kommentarspor med noget a la watch here og et link til en hjemmeside. Uffe Paulsens gæt er, at bagmændene bruger forvirringen omkring, hvordan sådan noget livestream på Facebook fungerer, som en usikkerhed, de kan udnytte til at stikke forvirrede danskere et livestream-link til en hjemmeside. Formentligt, sagde Uffe Paulsen, i et forsøg på at lokke kreditkortoplysninger ud af dem, der tror, man skal overføre et beløb for at se med. Det samme tror Uffe Paulsen er det, som personen bag det falske Piketty-arrangement har i sinde at gøre den 11. november, hvor arrangementet i Den Sorte Diamant er sat til – og de knap 4.000 danskere, der er tilmeldt den falske begivenhed, opdager, at der ingen livestream er. Men kun et link til en hjemmeside.

Og det viser sig, at falske livestream-begivenheder på Facebook, som tusindvis af Piketty-glade danskere er tilmeldt – uvidende om, at deres tilmelding har gjort dem sårbare for at blive scammet af nogle mænd fra Asien – er et mere omfattende fænomen.

Egentlig begyndte det med lutter gode intentioner. I april gjorde Facebook det muligt for musikere, bands og festivaler at afholde livestreamede koncerter bag betalingsmur i et forsøg på at hjælpe nødlidende musikere ramt af ikke at kunne komme ud og spille på grund af the rona, og det virkede: Fans betalte for at se deres yndlingsmusikere give hjemmekoncerter, livestreamet på Facebook. Men betalings-livestreaminger tiltrak hurtigt internettets gribbe, scammerne.

Ifølge mine Google-søgeresultater, så har amerikanske og britiske bands, musikere og festivalarrangører, der har været tvunget til at spille live på Facebook på grund af corona, berettet om livestream-begivenheder, der kapres af Facebook-brugere fra Indien og Mellemøsten, som spammer links til scam-hjemmesider. Det er sket for både betalings-livestreaminger og gratis livestreaminger. Intetanende fans er faldet i og har overført penge til scammerne i den tro, at det gik til tiltrængte musikere. Problemet skulle være så stort, at jeg har læst om et band, der måtte hyre en virtuel dørmand, hvis job det var at smide scammere ud på røv og albuer fra virtuelle koncerter. Endnu vildere er det, at der også er beretninger om, at livestream-scammere slet og ret opretter Facebook-sider fuldstændigt identiske med et bands side, en musikers side eller store festivalarrangørers, hvor scammerne stjæler billeder og andet artwork, og når så siden ligner den ægte vare, opretter scammerne falske kopi-livestream-begivenheder. Altså nøjagtig som Det Kongelige Bibliotek er udsat for med dets klonede Piketty-begivenhed, der er lavet så udførligt, at tusindvis af danskere har tilmeldt sig scammet.

Da jeg talte med Uffe Paulsen fra nationalbiblioteket i Den Sorte Diamant, spurgte jeg, hvad Facebook sagde til den falske begivenhed, der, noget akavet for bibliotekets ansatte, havde udkonkurreret dem på deltagere til deres eget livestream-arrangement. Uffe Paulsen fortalte, at Facebook i et noget opgivende suk havde sagt, at man var lagt ned på grund af corona, og at biblioteket nok var bedst stillet ved at få dets ansatte til at masseanmelde svindelbegivenheden fra deres private profiler. Det gjorde man så, og dagen efter blev arrangementet slettet – og straks erstattet af en ny svindelside, der annoncerer for en livestream med verdensstjernen Thomas Piketty. Jeg har skrevet på Messenger til svindlerne bag, men de har ikke svaret mig – jeg modtog i stedet et automatsvar, hvor der på engelsk står, at de vender tilbage. Som om de gør det. Facebook er ikke vendt tilbage på min henvendelse.

Desværre er der stadig en række ubesvarede spørgsmål, som det ikke er lykkedes mig at finde svar på. Svindlen er stadig ubeskrevet i internationale medier. Det mest centrale spørgsmål, der står tilbage, er: Hvor automatiseret er svindlen – sidder der nogen i Indien og holder øje med, hvad danskere tilmelder sig af kulturarrangementer? Jeg aner det ikke. Men noget siger mig, at svindlen er mere udbredt, end vi tænker over, når vi tilmelder os livestream-begivenheder i det uigennemsigtige kaos, der kan være Facebook. Midt i min research skrev en kilde nemlig til mig, at en falsk Roskilde Festival 2021-begivenhed lige nu gik sin sejrsgang på Facebook. Kilden skrev: Den falske Roskilde-begivenhed blev oprettet i forgårs. Nu er der 5.000+ deltagere/interesserede. Det går altså pænt stærkt.” Den falske Roskilde Festival-begivenhed, der nu er slettet, forsøgte ifølge kilden at lokke folk til at betale for endagsbilletter, selv om de for længst har været totalt udsolgt.

Det var forklaringen på, hvordan coronakrisen har tvunget kulturinstitutioner som Det Kongelige Bibliotek, men også musikere, bands og festivaler over på Facebook, hvor kulturoplevelser er noget, som tilskuerne livestreamer. Men forvirringen omkring livestreaminger – skal man betale, og hvor kan man se streaming? – har skabt en sårbarhed, som udenlandske svindlere udnytter for at snyde sig til en skilling i den virtuelle entré.