Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Daniel Greneaa Hansen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Tirsdag 5. juli 2022

Internettet flyder med falske nyheder om skyderiet i Field’s. Vi rydder op

Dagens Helikopter handler om sandheden. Hvad var meningen med galskaben? Det er et spørgsmål, som både politi og menigmand søger svar på efter skyderiet i Field's. Og det betyder, at der lige nu bliver spredt store mængder misinformation på de sociale medier. I dagens Helikopter afkræfter vi en række påstande og forsøger at finde ud af, hvorfor de bliver spredt.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Fake news

Der var to gerningsmænd. En af dem var rødhåret, den anden havde langt skæg. Og har skrevet et manifest. Nej, man skal ikke tro på alt, hvad man læser på de sociale medier. Det er søndagens skyderi i Field’s allerede et godt bevis på. For dårligt havde politiet meldt noget ud, før Facebook og Twitter flød over med konspirationer og misinformation. I dagens Helikopter dræber vi nogle af de falske påstande om gerningsmanden. Og så prøver vi at forstå, hvorfor det er så svært at lade være med at spekulere og vente på fakta. Jeg taler med Zetland-skribent Selin Türker. Hun holder nemlig et vågent øje med konspirationsteorier og misinformation på nettet og har et godt bud, hvorfor det stikker af herhjemme lige nu. Jeg håber, du vil lytte med.

Det skal du også vide

SAS søger om konkursbeskyttelse i USA. Selskabet er i forvejen lammet af en stor strejke blandt piloterne, og nu oplyser SAS så, at der er søgt om såkaldt konkursbeskyttelse. Det betyder, at kreditorer – altså folk og virksomheder, som har penge til gode i SAS – ikke kan begære selskabet konkurs, mens SAS selv forsøger at lave en redningsplan. De prøver altså at vinde noget tid til at få vendt skuden. Flyselskabet, som jo er delvist ejet af den danske stat, er i gevaldige problemer. Selskabet skylder milliarder væk, blandt andet på grund af coronapandemien. Og nu hvor rejselysten for alvor er tilbage, koster de strejkende piloter selskabet millioner hver eneste dag (TV 2).

Novo Nordisk vil hjælpe amerikanske ansatte med abort. Medicinalselskabet vil simpelthen betale for rejse og logi for ansatte, som ønsker at få foretaget en abort, men som bor i en delstat, der ikke tillader det. Udmeldingen kommer, efter at den amerikanske højesteret for nylig omstødte en afgørelse, der gav amerikanske kvinder ret til abort. Det betyder, at det nu er op til delstaterne selv at bestemme abortlovgivningen. Og abort er allerede blevet forbudt i en række stater (DR).

Frankrig henter 51 borgere hjem fra Syrien. 35 børn og 16 mødre er nu tilbage i Frankrig efter at have siddet fanget i flygtningelejre i det nordøstlige Syrien. I lejrene sidder familiemedlemmer til Islamisk Stat-medlemmer. Spørgsmålet om børn i de syriske fangelejre har også været til stor debat herhjemme. Efter lang tids pres hentede den danske stat i oktober måned sidste år 14 danske børn og deres mødre hjem. Der sidder stadig fem danske børn tilbage sammen med deres mødre i al-Roj-lejren. Der har været et stort pres på den danske regering for at hente børnene hjem, da forholdene i lejrene bliver betegnet som umenneskelige, ligesom lægerapporter viser, at børnene tager skade af at være der (France24).

Dagens Zetland-historier

Lovpakken, som kan ændre internettet. Digital Services Act er resultatet af EU’s årelange kamp for at stille Facebook, Google og kompagni til ansvar for det indhold, der ligger på deres velbesøgte platforme. Både ved at binde dem til at fjerne ulovligt indhold og til at gøre rede for, om deres algoritmer er skadelige for demokratiet og sundheden. Jakob Skaaning fortæller, hvordan lovpakken kan forandre internettet, verden og demokratiet.

I sport er fairness afgørende. Derfor har sporten så svært ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere transkønnede. På den ene side vil man gerne være inkluderende og omfavne alle uanset køn. På den anden side tyder det på, at transkønnede kvinder i nogle sportsgrene har en urimelig konkurrencefordel i forhold til atleter, der er født som kvinder. Derfor tumler sportsverdenen med en række modeller for, hvad man skal stille op med transkønnede atleter. Fælles for dem er, at ingen er særlig gode.


Merian Garde Gräs

Her på falderebet er der lige tikket en god nyhed ind på min telefon. De fire personer, der blev såret af skud i Field's, er nu i stabil tilstand. Det oplyser Region Hovedstaden til TV 2. Det var da et lille lys i mørket. God tirsdag.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært