Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Stefan Palsson er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Onsdag 10. august 2022

Chromebook'en er klappet i. Er det nu, vi smider Google ud af folkeskolen?

Google er blevet en grundlæggende del af infrastrukturen i den danske folkeskole. Ikke mindst på grund af de små Google-computere, Chromebooks, som kommunerne i stor stil forærer deres skoleelever. Men selv om den er billig i indkøb, så kan den blive dyr. Kommunerne betaler nemlig med elevernes data.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Nem at betjene, svær at styre

Hvad sker der, når man lukker en stor techvirksomhed ind i folkeskolen? Det ved dagens to kilder på hver deres måde. En bekymret far i Helsingør Kommune, Jesper Graugaard, klagede i 2019 til Datatilsynet over, at eleverne på hans børns skole automatisk fik oprettet konti hos Google-firmaet Youtube i forbindelse med de profiler, skolen oprettede til dem i Google Workspace. Så de kunne bruge deres små Google-computere, Chromebooks, kommunen havde indkøbt.

Sagen er den første ud af 20, som Datatilsynet behandler – og den er nu afsluttet. Helsingør Kommune skal droppe deres Chromebooks, lyder det, og den afgørelse kan ende med at skabe præcedens og smide Google helt ud af den danske folkeskole. Det vurderer dagens anden kilde, ph.d.-stipendiat Lucas Cone, der forsker i netop kommercielle interesser i uddannelsessystemet. Spørgsmålet er nu, hvordan kommunerne, der er presset på økonomien og samtidig underlagt krav om digitalisering, skal vriste sig ud af sin afhængighed af Google. Det her er en historie med mange spændende perspektiver, og derfor er både Jesper Graugaard og Lucas Cone også med i bidragssporet til videre samtale. Tag godt imod dem!

Det skal du også vide

Inflationen i Danmark har nået sit højeste niveau i 40 år. Sammenlignet med sidste år var forbrugerpriserne i juli måned steget med 8,7 procent – normalt sigter centralbankerne efter en inflation på cirka to procent om året. Inflationen skyldes primært prisstigninger på fødevarer, el, brændstof og gas – men altså hovedsageligt fødevarer, som er steget voldsomt det seneste år. Meeen ... det er ikke skidt det hele. Ifølge eksperters forudsigelser og analyser vil priserne på råvarer snart begynde at falde. Og om to år vil priserne være tilbage til det, de var, inden Rusland invaderede Ukraine (TV 2).

Danske soldater skal være med til at uddanne ukrainske soldater. Der er tale om et træningsprojekt, som Storbritannien står i spidsen for, og som Danmark vil bidrage til. Det betyder, at Danmark sender 130 militære instruktører af sted til det britiske træningsprojekt, hvor de skal gennemføre træning af ukrainske soldater med ingen eller begrænset militærerfaring, siger forsvarsminister Morten Bødskov. Uddannelsen kommer til at omfatte våben- og skydeuddannelse, bykamp, militærtaktiske operationer i felten og førstehjælp. Samtidig åbner Forsvarsministeriet for at træne ukrainske soldater her i landet (DR).

Kina neddrosler militærøvelserne omkring Taiwan. “Vi har gennemført forskellige missioner med succes og effektivt testet vores fælles kampevne for vores tropper,” lød det i en erklæring fra Kina i dag. Øvelsen begyndte torsdag i sidste uge, efter at formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosis, officielle besøg i Taiwan, og blev betegnet som den største militærøvelse i landet nogensinde. Men selvom trusselsniveauet nu lader til at falde, understreger Kina, at de fortsat vil patruljere ved Taiwan (Reuters).

Dagens Zetland-historier

Vi mangler sosu'er, frugtavlere og elektrikere og ... nærmest alt andet. Så hvad gør vi? Jakob Skaaning spørger i dagens historie, hvad vi stiller op med et regnestykke, der simpelthen ikke går op. Og her finder han faktisk frem til fem konkrete løsninger.

Hvad skete der egentlig, da danske soldater trak sig ud af Afghanistan efter 20 års krig? Det svarer en dansk rapport på, som udkom tidligere i år. Mathias Mencke tager os i dag gennem en rekonstruktion af, hvad der skete under den kaotiske evakuering sidste år.


Merian Garde Gräs

Inden jeg slipper jer, vil jeg lige invitere til det første Zetland Live i mere end tre år! Zetland Live er en fusion mellem journalistik og sceneshow, og vi har virkelig lagt os i selen for at skabe en overraskende og inspirerende aften fyldt med fest, farver, fordybelse og musik. Det løber af stablen på Folketeatret i København 25. august, og billetten koster 199 kroner. Halvdelen af billetterne på gulvet er allerede blevet revet væk siden i morges, så hvis du vil med, er det bare med at få købt en billet. Læs mere om Zetland Live lige her.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært