Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

November, corona, ingen julefrokost … Men her er 51 feelgood-film, som gør det hele (lidt) bedre

Illustration: Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte


2020 har ikke været godt for verdens kollektive nervesystem. Global pandemi, politiske stormvejr, konspirationsteorier, krænkelser og klimaforandringer … og nu sænker mørket sig endda over den nordlige halvkugle. Suk. Lige nu gælder alle kneb, hvis humøret skal have et nøk op – og det skal det. Derfor har vi samlet en gigantisk godtepose af film, som giver din mørbankede sjæl et stort, varmt kram. Og vi lover: Der er garanti for en lykkelig slutning.

The Sound of Music

Instruktør: Robert Wise, 1965
Feelgood-klassikeren over dem alle, hvor selveste nazismen overkommes af kærlighed, mod og syngende børn. Og, som chefredaktør Lea Korsgaard siger: Den har jo sangen til 2020: When the dog bites, when the bee stings, when I’m feeling sad, I simply remember my favorite things, and then I don’t feel so bad.’”

Den fabelagtige Amélie fra Montmartre

Instruktør: Jean-Pierre Jeunet, 2002
Værsågod, en enkeltbillet til drømmenes Paris. Audrey Tautou med de enorme sorte øjne fik en hel verdens hjerter til at smelte som Amélie, der bruger al sin tid på at orkestrere kærlighedsmagi – for alle andre end sig selv. Rummer et af filmhistoriens skønneste første kys og udløser akut frankofil udlængsel.

Busters verden

Instruktør Bille August, 1984
Oh, at have barndommens uskyld i behold … men i det mindste har vi Busters verden, hvor vi kan slingre gennem sommerdage og lyse nætter i 1980’ernes Brønshøj med den 11-årige tryllekunstner Buster Oregon Mortensen. Og da bøllen Lars – det møgbeskidte hundehoved” – får sin bekomst efter at have mobbet Busters lillesøster Ingeborg, bliver ens tro på retfærdighed genoprettet.

De urørlige

Instruktører: Eric Toledano og Olivier Nakache, 2011
Det er den mest sete franske film i hele verden – nogensinde – og du skal også få set den, hvis dit humør trænger til et ægte løft. Historien om venskabet mellem en kørestolsbundet millionær og hans nye assistent med småkriminel baggrund taler lige ind i troen på, at mennesker i sidste ende vil hinanden det bedste.

En mand der hedder Ove

Instruktør: Hannes Holm, 2016
Har du givet op? Det har Ove også. Men alt forandrer sig, da hans højgravide nabo bakker ind i hans postkasse. Du kan nok ikke undgå at knibe en tåre eller to i løbet af den her, men man sidder alligevel tilbage med en varm og livsbekræftende følelse af, at kærlighed og omsorg kan overvinde alt – selv livstrætte og mavesure gamle mænd.

Notting Hill

Instruktør: Roger Mitchell, 1999
Du har ikke overskud til at tage nogen chancer med dit filmvalg i aften. Ikke noget med en finurlig, bittersød indie-film. Du har brug for solid, velproduceret, velfortalt, sjov, romantisk underholdning med et par elskelige superstjerner i centrum. Du sætter Notting Hill på. Og du er tilfreds.

Jalla! Jalla!

Instruktør: Josef Fares, 2001
Er du en af dem, som bliver i dårligere humør af Hollywood-klister? Så er det den her rom-com, du skal se: En vildt charmerende, sjov og socialrealistisk (ja, det kan man godt) svensk Romeo og Julie-fortælling tilsat bløde mænd og år 2000-reggae. Fares Fares, som senere blev kendt fra de danske Afdeling Q-film, spiller i øvrigt hovedrollen.

Blondinens hævn

Instruktør: Robert Luketic, 2001
Bedre kendt (og elsket) under originaltitlen Legally Blonde. Reese Witherspoon snor sure jura-typer om sin lakerede lillefinger i den mest lyserøde retssalsfilm i verden. Se den, fordi kampagnechef Anna Ebbesen siger: Nogle gange er pink bare løsningen.”

Blues Brothers

Instruktør: John Landis, 1980
Dette er filmen, som Helikopter-vært Jakob Skaaning sætter på, hver gang han er i dårligt humør. Det er en god idé: Hægt dig på 1980’er-stjernerne John Belushi og Dan Aykroyd, og lån lidt af deres uovervindelige attitude som Jake og Elwood Blues på mission fra Gud”, iført smalle slips og det bedste fra bluesmusikkens lager.

Paterson

Instruktør: Jim Jarmusch, 2016
Hvis du har brug for mere poesi i din coronaramte hverdag, så værsågod: Historien om buschaufføren Paterson, som skriver digte i sine pauser, er en lille hymne til kunsten, kærligheden og den skæbne, som nogle gange lige skal hakke dig i tuden, før den viser vejen frem igen. En af Hollywoods største nye stjerner, Adam Driver, spiller hovedrollen, og vi er mange, som alene af den årsag får det lidt bedre.

Ingen er fuldkommen

Instruktør: Billy Wilder, 1959
Marilyn Monroe på ukulele, balsale og badehoteller, gangstere af den gamle Hollywood-skole, screwball-komediestjernen Jack Lemmon i topform og hjerteknuseren Tony Curtis i drag. Ingen er fuldkommen er simpelthen en fest, og fester mangler vi big time lige nu.

Inderst inde

Instruktør: Pete Docter, 2015
Man kunne have stort set alle Disney Pixar-film med på denne liste. Men Inderst inde er uomgængelig. Filmen handler decideret om at være glad – og om at være okay med, når man ikke er det. Rørende og relevant for alle mennesker i alle aldre, nogensinde.

Babe – den kække gris

Instruktør: Chris Noonan, 1995
Nuttede dyr er godt mod tungsind, og her er der masser af dem, inklusive fårehundehvalpe og syngende mus. Plus hele syv (!) Oscar-nomineringer inklusive Bedste Film’, for ja, den er virkelig skøn. Hvis ikke dyrene gør dig lykkelig, så vent til scenen, hvor den forknytte bondemand danser highland fling for den lille forældreløse gris.

Populærmusik fra Vittula

Instruktør: Reza Bagher, 2004
Finsk feelgood? I dén grad. Helikopter-producer Mads Ellegaard forklarer: Der er noget enormt stærkt i den her fortælling om, hvordan ungdommens kammeratskaber opstår og udvikler sig – og hvor meget de egentlig kan holde til. Pakket ind i en nostalgisk ramme af 1960’er-optimisme, rockmusik og laplandsk charme.”

Forrest Gump

Instruktør: Robert Zemeckis, 1994
Feelgood-filmenes højsang og derfor også lidt større end de andre, både hvad angår følelser og perspektiver. Amerikas nyere historie serveret med de store basuner og de smukkeste øjeblikke og Tom Hanks som sikkert anker. Hvis tanken om USA i dag giver dig angst, er dette medicinen.

How to Lose a Guy in 10 Days

Instruktør: Donald Petrie, 2003
Fuldfed feelgood med skuespillerne Kate Hudson og Matthew McConaughey, det menneskelige svar på golden retrievere. Og ifølge en Zetland-skribent, som måske, måske ikke, er Andrea Dragsdahl, er denne film kilden til alt, hvad hun ved om at score. Det er ikke så dårligt at blive mindet om, at den slags kan blive relevant en dag, når vi igen tør nærme os hinanden.

Baronessen fra benzintanken

Instruktør: Annelise Reenberg, 1960
Dirch Passer, Ove Sprogø, Ghita Nørby … kan du mærke det? Det her er den danske filmskat, når den er mest veloplagt og mest klar til at underholde dig. Solskinskomedie af fineste herregårdsaftapning, som får dig til at klukke dig lykkeligt ind i en fortid, hvor alt var mere enkelt.

Juno

Instruktør: Jason Reitman, 2007
Ja, vi anbefaler dig at se en indiefilm om teenagegraviditet for at løfte humøret. Og nej, det er ikke, fordi vi er psykopater. Juno er sød og opløftende uden at være klichéfyldt, og det er ikke alle feelgood-film, der kan prale af det. Plus den er ren terapi for din indre kiksede teenager.

Den uendelige historie

Instruktør: Wolfgang Petersen, 1984
Filmatiseringen af den tyske forfatter Michael Endes roman er en hyldest til fantasien og den ultimative virkelighedsflugt. Ét langt 1980’er-nostalgitrip med lykkedrage, synthesizer-pop, perlemorsskær og heltemodige børn, som gør kål på Intetheden (vi kunne også kalde det depression). Ren fryd. Men gå ud og lav kaffe, når ponyen dør.

Fire bryllupper og en begravelse

Instruktør: Mike Newell, 1994
Hugh Grant grundlagde sin position som engelsk films mest nuttede førsteelsker i denne film. Skøn og ekstremt britisk med overklassefims og knastør ironi. Som at få serveret high tea med scones, clotted cream og hele baduljen.

De forbudte trin

Instruktør: Baz Luhrmann, 1992
Hvis Vild med dans får dit lykkehormon til at rulle, så vent, til du ser den her. Et moderne Askepot-eventyr i standarddansenes fascinerende univers og totalt eye-candy med pailletter, Cola-reklamer i neon og de hvideste dansesmil. Og glem ej livslektien: A life lived in fear is a life half lived.”

The Big Lebowski

Instruktører: Joel og Ethan Coen, 1998
En film, som også er meget andet end feelgood, men som har en magisk indvirkning på dit humør. Zetlands video-maestro Nicolai Oreskov West forklarer det sådan her: Jeg bliver automatisk mere ligeglad med det hele, når jeg har set den film. Og får lyst til at drikke mig ned i White Russians iført morgenkåbe.”

Mine aftener i paradis

Instruktør: Giuseppe Tornatore, 1988
Det italienske mesterværk med originaltitlen Nuovo Cinema Paradiso har varmet mangen et filmelskende hjerte gennem tiden. Og fortællingen om den sicilianske knægt Totò, der lever for filmlærredets magi, giver stadig garanti for en fortryllet aften.

Syng

Instruktør: Garth Jennings, 2016
Det er umuligt at surmule til den her film. Grise, der synger Lady Gaga, musical-nostalgi, en sød, gammel øgle ved navn frøken Kiki, som hele tiden taber sit glasøje, og verdens mest optimistiske koala som chef for et mildt sagt problemramt teater. Men som elefanten Mina synger: Don’t you worry bout a thing.”

The Straight Story

Instruktør: David Lynch, 1999
Vi ved godt, det lyder langt ude. Men der er simpelthen en David Lynch-film, som er helt utrolig rar og opløftende at se. Og det er historien om gamle Alvin, der beslutter sig for at køre knap 400 kilometer på sin havetraktor, som har en topfart på otte kilometer i timen, for at forsone sig med sin døende bror. Den her film er zen for dine slidte nerver.

Dirty Dancing

Instruktør: Emile Ardolino, 1987
En Patrick Swayze-klassiker, som vist ikke behøver megen introduktion. Det dansegulv oppe i staff-huset er så juicy, og alle vil få minder om deres bedste fest, hvilket vi har brug for,” udtaler L. Korsgaard, chefredaktør.

Before Sunrise

Instruktør: Richard Linklater, 1995
Du bliver nærmest forelsket af at se den første film i Before-trilogien om den store, svære, smukke kærlighed mellem amerikanske Jesse og franske Céline. Toeren, Before Sunset, kan det samme, og ærlig talt, se dem begge. Men ikke treeren. Den er liiige lidt for hardcore ærlig til at føles helt rar.

Forgetting Sarah Marshall

Instruktør: Nicholas Stoller, 2008
Her får du det hele: eksotiske omgivelser, hysterisk sjove scener, en virkelig sød kærlighedshistorie og komediestjernen Jason Segels kong Frederik i fri dressur. Det eneste problem er, at man får alt for meget lyst til at tjekke direkte ind på det lækre resort på Hawaii, hvor det hele foregår.

Olsen-banden ser rødt

Instruktør: Erik Balling, 1976
Der er rigtig mange gode grunde til, at Olsen-banden ser rødt har solgt flere billetter (1,2 millioner, faktisk) end stort set alle andre danske film. For eksempel scenen, hvor banden bryder gennem murene på Det Kongelige Teater, mens kapellet spiller ouverturen til Elverhøj. Eller den, hvor Egon Olsen bliver fanget i drejevæggen på baronens kontor. Og lige nu er tiden kommet til, at du skal unde dig selv at opleve dem alle sammen – formentlig igen.

Men in Black

Instruktør: Barry Sonnenfeld, 1997
Ikke mange science fiction-film kan finde vej ind på en feelgood-liste. Men den første Men in Black-film er drevet frem af et hundrede procent godt humør, fjollede rumvæsner og Will Smith i topform. Hvis du kan komme igennem den og stadig være sur, giver vi en omgang.

Role Models

Instruktør: David Wain, 2008
Du får lov at grine af rollespilsnørder, rapkæftede møgunger, drengerøve og sælgertyper uden sjæl. Og så får du lov at mærke fryden, når disse fire umage typer af mennesker forenes i ægte venskab, episk kamp og Kiss-makeup.

Singin’ in the Rain

Instruktører: Gene Kelly og Stanley Doonan, 1952
Musicals er eminente glædesspredere, og dette er en af de allerbedste fra Hollywoods gyldne dage. Smil med, når Gene Kelly kalder alle optimister til kamp med titelsangens strofer: Let the stormy clouds chase everyone from the place. Come on with the rain. I’ve a smile on my face.”

Little Miss Sunshine

Instruktører: Jonathan Dayton og Valerie Faris, 2006
Det er mærkeligt, at en egentlig ret alvorlig film om ressourcesvage amerikanere og skønhedskonkurrencer for småpiger kan føles så dejlig, som Little Miss Sunshine gør. Men sådan er det, når en feelgood-film er lavet helt rigtigt. Masser af lys og håb for menneskeheden, sådan på hverdagsniveau, at hente her.

Pretty Woman

Garry Marshall, 1990
Det er spøjst, at en hyggefilm om prostitution ikke er blevet skubbet helt over i skammekrogen endnu. Men Pretty Woman lever videre som 1980’ernes ultimative Askepot-fortælling med et hav af uforglemmelige scener. Julia Roberts i skumbadet. De snobbede butiksassistenter. En aften i operaen. Og trappen, åh trappen. Bonusinfo: Pretty Woman er den film, redaktionschef Ida Ebbensgaard har set flest gange.

Fucking Åmål

Instruktør: Lukas Moodysson, 1998
Har du en trist teenager, som har mistet troen på fremtiden, kærligheden og alt det, så er det Fucking Åmål, du skal tvinge det unge menneske til at se – gerne sammen med dig. En genial ungdomsfilm om to unge pigers gryende forelskelse i hinanden med hjerteskærende øjeblikke, men også en boblende lykkelig power-slutning til tonerne af Robyns Show Me Love.

Radio

Instruktør: Michael Tollin, 2003
Sportsfilm og feelgood er et godt match. Og denne her bygger endda på en virkelig historie. En ung mand med mentale udfordringer bliver taget under vingerne af den lokale highschools football-hold, det er lidt op ad bakke, men til slut forstår alle værdien af medfølelse og venskab. Zetlands husfotograf Kasper Løftgaard ligner en hundehvalp, når han taler om den her film.

Love Actually

Instruktører: Richard Curtis og Mat Whitecross, 2003
Er der egentlig nogen fans af feelgood-film, som ikke ved, hvor meget varm, blød lykke, der er at hente i Love Actually? Det her er genrens svar på rygeheroin: voldsomt effektivt og vanedannende – antallet af mennesker, som ser den hver jul (og ikke bare én gang), er større, end du aner. Zetlands økonomiskribent Hakon Mosbech er et af dem.

Dumbo

Instruktør: Walt Disney, 1941
Ja, det er en lykkens stund, da elefantungen Dumbo letter på sine flyveører. Men det er den scene, hvor elefantmor vugger sit hårdt prøvede lille mobbeoffer i søvn i sin snabel, som gør, at du pludselig kan mærke, du har et hjerte. Et stort, blødt et.

Almost Famous

Instruktør: Cameron Crowe, 2000
Du kunne nøjes med at høre det forrygende soundtrack og lade det løfte dig ud af 2020 og ind i 1970’ernes rock and roll-eventyr. Men så ville du gå glip af scenen, hvor en hel bandbus fuld af bitre mennesker finder sammen over Elton Johns Tiny Dancer. Hvis den scene ikke tænder lys i dit sind, er der vist ikke mere, vi kan gøre for dig.

Bridesmaids

Instruktør: Paul Feig, 2011
En lækkerbisken af en romantisk komedie, hvor humoren er grov nok til, at man ikke får kvalme. Der er en brud, som skider på fortovet. Der er Jon Don Draper’ Hamm som kraftidiot. Der er pinlig karaoke til 1990’er-hittet Hold On af kvindegruppen Wilson Phillips. Og scenen, hvor hovedpersonen Annie, den evige brudepige, laver én enkelt cupcake efter alle kunstens regler for så at spise den helt, helt alene, er udsøgt bittersød.

Golfbanens skræk

Instruktør: Dennis Dugan, 1996
Denne golf-komedie med Adam Sandler har som den eneste på listen udløst et større skænderi over udvalget. Kort fortalt er der Zetland-medarbejdere, som mener, den er ultimativt herlig og kan ses igen og igen – og dem, der mener, den er for dårlig til at være med på en liste, ligegyldigt hvilken. Se den på eget ansvar.

High Fidelity

Instruktør: Stephen Frears, 2000
Der er håb for alle, også for midtlivskriseramte mandlige pladebutiksindehavere, som har opgivet alt andet end kynisme og musik på vinyl. Den betryggende lektion tager man med sig fra High Fidelity sammen med et crush på Iben Hjejle og fødder, der tapper til det lækreste lydspor af klassisk pop, rock og blues.

Hannibal og Jerry

Instruktører: Michael Wikke og Steen Rasmussen, 1997
Filmen, når du har lyst til noget virkelig sødt, men mere a la syrlig vingummi end fed chokolade. Et weird eventyrunivers af venskab, pastelfarver og onde legetøjsfabrikanter, som visker din egen grå hverdag væk. Du får sangene på hjernen, men det gør ikke noget, for de er vildt gode.

Blinded by the Light

Instruktør: Gurinder Chadha, 2019
Vi giver (igen) stafetten til Helikopter-vært Jakob Skaaning, for man kan ikke sige det bedre, end han gør: Det er den film, som jeg har fået det bedst af at se nogensinde. Den handler om en pakistansk indvandrersøn i Luton, England, i 1987, der elsker Bruce Springsteen. Jeg så den på en flyvetur, og det øjeblik, jeg var færdig med at se den, satte jeg den på igen, fordi jeg fik det så godt af den.”

Robin Hood

Instruktør: Wolfgang Reitherman, 1973
2020 er led. Men korstogstiden var også ret hård. Godt, man havde folk som den engelske adelsmand Robin af Locksley til at vise samfundssind og tage fra de rige og give til de fattige. Og godt, vi senere fik Walt Disney Studios, som gjorde historien til en tegnefilmsklassiker fuld af muntre dyr og fine sange.

Pigen Holly

Instruktør: Blake Edwards, 1961
Bedre kendt under sin (utrolig meget bedre) originaltitel, Breakfast at Tiffany’s. Det er Audrey Hepburn, flirt, cocktailparties og New York, når byen er allermest magisk. Her er ingen mundbind, kun chikke sovemasker i satin. Selv sugardating så bedre ud i gamle dage.

Min nabo Totoro

Instruktør: Hayao Miyazaki, 1988
Ingen film fortæller historien om naturens helende kraft mere poetisk og rørende end denne japanske tegnefilmsklassiker. Filmens skaber, mesterinstruktøren Hayao Miyazaki, har engang udtalt, at når børn er cirka tre-fire år, skal de se Totoro. Og ikke andre film. Det er bedst sådan.

Hook

Instruktør: Steven Spielberg, 1991
Ekstremt tryghedsskabende eventyrfilm med Robin Williams som Peter Pan – der er blevet voksen og kedelig. Men så snupper Kaptajn Klo hans børn, og så er det af sted til ønskeøen med tryllestøv, madkamp og piratskibe. At se den er som at være fem år og have fødselsdag.

Da Harry mødte Sally

Instruktør: Rob Reiner, 1989
Måske verdens mest veldrejede rom-com, selv om skildringen af kønsroller hænger noget i bremsen set med 2020-øjne. Men vi er ikke i gang med at forandre verden lige nu. Vi er her for at få små lykkelige stjerner i øjnene. Ligesom Sally, altså Meg Ryan, har det.

Harry Potter-filmserien

Otte film udgivet 2001-2011 af instruktørerne David Yates, Alfonso Cuarón, Chris Columbus og Mike Newell
Ja, der er folk, der dør. Men der er så meget magi, så meget ærkebritisk hygge og så mange gode kræfter, som kæmper utrætteligt mod ondskaben, at det hele ender i et kæmpe plus på feelgood-skalaen. Flygt trygt ind i Harry Potter-verdenen, mens vores egen forhåbentlig får lidt mere styr på sig selv.

En vild pjækkedag

John Hughes, 1986
Legendarisk teenage-komedie fra dengang, ungdomsfilm ikke handlede om at tage piller og skære i sig selv. Fuld af livsmod og af hovedpersonen Ferris Buellers særlige slacker-visdom som: Livet går ret hurtigt. Hvis du ikke standser op og kigger dig omkring af og til, kan du gå glip af det.” Altid godt at huske på.