DET SKER_
Bestyrelsesformand og udgiver

Hej højskoleelev, her er dit (ret underholdende) pensum

7. april 2020 | 6 min.

Da vi alle sammen blev sendt mere eller mindre til tælling på grund af corona-krisen, blev alle landets højskolelever også sendt hjem fra det, jeg af erfaring ved, er det fedeste, der findes: at gå på højskole. Nu sidder eleverne derhjemme og venter på, at deres højskoler måske, måske ikke åbner igen inden sommer, så de kan fortsætte nogenlunde, hvor de slap, med at suge det hele og hinanden til sig.

Det må være en lang ventetid. Så på Zetland har vi derfor givet gratis adgang til alle landets hjemsendte højskoleelever for at give dem noget fedt, de kan fordrive ventetiden med. Så hvis du er en af dem, så begynd her med ti historier, som – synes vi i hvert fald – lever op til højskolernes mål om at være alment dannende. Og så er de også bare ret underholdende, inspirerende og lærerige.

(Og hvis du ikke er højskoleelev, må du godt læse/lytte med alligevel).

1. Hvert femte unge dansker tror, en rødspætte er en fugl. Så hvad er det, vi mister, når vi mister sproget for vores natur? Det handler den her artikel om. Og nu hvor du er i gang, kan du passende lige teste din egen paratviden med vores naturquiz.

2. Som en del af verdens største ungdomsbevægelse er de danske spejdere i fremgang. Måske fordi spejderen rummer svaret på et af tidens største problemer: sortsyn og kyniske. Og så er det at være spejder altså noget helt andet og langt vildere, end det var engang. Læs mit interview med David Hansen her.

3. Man skal huske at lytte til kloge, ældre mennesker, der har samlet et helt livs viden og erfaringer. Det gør vi i det her interview med teologen Ole Jensen, som allerede i 1970’erne efterlyste et helt nyt natursyn baseret på omsorg og ømhed.

4. Og et interview mere, med en ung stemme, som er værd at lytte til: Niels Brandt fra Minds of 99 er blevet en desperat stemme for en hel generation af unge, som ikke vil vente på nogen, men være nogen. Lige nu. Da vi interviewede ham i 2016, fortalte ham om at blive målt, vejet og truet med ord som fremtid. “Det burde være et lyst ord, men det er blevet det modsatte.” Læs eller lyt her.

5. 141.361 bøger om mindfulness vil gerne hjælpe dig med at tøjle dine tanker. Vi er blevet et samfund, som tænker for meget, og i denne overtænkende meta-tekst skriver Jakob Jessen om sin kamp for at komme ud af sit eget hoved.

6. Nyheder kan gøre dig trist og handlingslammet, fordi de har det med at overeksponere konflikter og tragedier. På Zetland prøver vi at gribe det anderledes an – men sjældent så direkte som her, hvor medstifter Hakon Mosbech forsøger at sætte håbet på formel.

7. Efter næsten 40 år med fingrene nede i folks hjerner har den verdensberømte kirurg Henry Marsh vendt sin kristne opdragelse ryggen. I dag mener han, at svarene på de vigtigste spørgsmål om menneskets eksistens skal findes i naturvidenskaben. Men er mennesket virkelig bare biologi? Og kan Henry Marsh selv holde ud, hvis svaret er ja? Kan du? Det tankevækkende interview finder du her.

8. Tag med på en fascinerende historietime, hvor vi skal møde en russisk prins, som havde en idé, der var farlig for sin tid – og relevant for vores politisk polariserede ditto. Kort fortalt: De fleste mennesker er gode.

9. Fokuser på det, du kan kontrollere, og lad resten fare. Gør det rigtige. Og forstå, at verden ikke handler om dig, men at du er ét menneske blandt alle mennesker. Det er tre af de principper, som har gjort stoicisme til tidens måske hotteste livsfilosofi og – forestiller vi os – en ret god håndbog til at tåle corona-tiden. Min medstifter Hakon har skrevet denne sag om stoicismens renæssance.

10. Til sidste noget topaktuelt: Indtil for nylig troede jeg, at jeg levede i en verden, som havde fundet sin færdige form – åben, tilgængelig, friktionsløs, nem. Så kom corona. Nu er alt lukket, langsomt og besværligt. Men krisen har vist os én ting, som vi kan tage med os videre, når vi skal knække klimakrisen og andre fremtidige udfordringer: Verden kan laves om. Hurtigt. Og radikalt. Så hvad stiller vi op med dén indsigt? Det skriver jeg om her.