Helikopter_

Onsdag 19. september 2018

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler især om vasketøj. I overført betydning i hvert fald.

Danske Bank vil sætte punktum for sin hvidvaskningsskandale. Det bliver svært

I dagens nyhedspodcast tager vært Mads Olrik sagen om Danske Bank forfra. Og taler med en englænder, der synes, sagen er meget ... dansk. Gæster: journalist Simon Bendtsen og professor Tom Kirchmaier.

16 min

Dagens citat

“Kriminel aktivitet i sin reneste form”

Sådan lød det, da Ruslands centralbank allerede i 2007 advarede Danske Bank om, at der var ugler i mosen i deres bankfilial i Estland. Ingen i banken reagerede (Business.dk).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Danske Bank-bank

Onsdag fremlagde Danske Bank deres advokaters undersøgelse af bankens store hvidvaskningsskandale. Her er det, du skal vide.

Sagen er virkelig, virkelig stor. Faktisk så stor, at Danske Bank stadig ikke har overblik over, hvor mange penge det handler om. Siden 2007 har blandt andet østeuropæiske kriminelle brugt bankens filial i Estland til at hvidvaske mindst 53 milliarder beskidte kroner (Berlingske).

Konklusion på undersøgelsen: Det var ikke med vilje. Bankens egne advokater er kommet frem til, at Danske Bank gentagne gange og på ganske kritisabel vis har overhørt advarsler fra nær og fjern om, at der var ugler i mosen. Advokaterne mener ikke, bestyrelsen eller ledelsen har noget juridisk ansvar. Den øverste chef, Thomas Borgen, er gået af (Politiken).

I dagens nyhedspodcast tager vi dig med (næsten) helt ind i Danske Banks filial i Estland. Vi møder dem, der har gravet hele sagen frem, og forsøger at forstå, hvordan det kunne ske. Ét bud er, at det her er, hvad der sker, når den danske tillidskultur støder ind i russiske våbenhandlere. Lyt med.

Foto: Ritzau Scanpix

Korea

  • Et nyt topmøde mellem Syd- og Nordkorea har tilsyneladende givet store resultater.

  • Baggrund: Tidligere på året blev Nordkorea og USA enige om at arbejde på at gøre den koreanske halvø fri for atomvåben. Siden da er der sket nul og niks (The Atlantic).

  • ... Men på et møde mellem Nordkoreas Kim Jong-un og Sydkoreas præsident Moon er Nordkorea gået med til at afmontere landets måske vigtigste missillaboratorium (BBC).

  • Desuden har de lavet aftaler om at forstærke båndet, blandt andet ved at bygge jernbaner over grænsen og, mere spektakulært, at gå efter at holde OL i 2032 sammen (Reuters).

  • Vigtig note: Vi har været her før. Adskillige gange de seneste 30 år har Sydkorea og Vesten været tæt på at lave store fremskridt i forhandlingerne med Nordkorea. Hver gang er forsøget strandet, og forholdet er faldet ned i spændinger igen (Zetland).

Det skal du også vide

Grækenland flytter 2.000 asylansøgere fra Lesbos. Lejrene på øen er stadig overfyldte efter migrantkrisen i 2015, og den humanitære situation er blevet kraftigt kritiseret af humanitære organisationer (The New York Times).

Apple betaler en heftig restskat til Irland. EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager havde truet Apple med en sag om, at firmaet skyldte Irland 100 milliarder kroner i restskat. Apple har nu betalt pengene, inden sagen nåede at gå i gang (The Guardian).

En stor retssag mod Danmarks vandplaner er gået lidt i stå. Foreningen Bæredygtigt Landbrug har stævnet staten for loven om beskyttelse af vandløb og grundvand. Onsdag afviste landsretten at sende sagen videre til EU-Domstolen (Altinget).

Dagens Zetland-historier

Foto: Carlos Barria, Ritzau Scanpix / Reuters

Stort. Kina er altafgørende for, at vi kan vinde kampen mod klimaforandringerne. Landet har (gudskelov) store ambitioner – og man kan være (meget forsigtig) optimist.

Småt. Vi europæere kan godt føle os lidt små nogle gange. Det skal vi holde op med. Vi har enorm magt til at vælge verdens retning. Lad os bruge den, skriver denne franske professor.

Hjælp. Det er snart et år siden, #MeToo-bølgen tog fart. Chefredaktør Lea Korsgaard vil snart kigge tilbage på det hele, og hun forsøger lige nu at finde frem til den store konklusion. Hjælp hende her.


Således nyheder om millioner og milliarder. Lad os håbe, det bliver lidt mere jordnært i morgen. Vi ses!

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: