Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Kenneth Nørgaard er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter_

Onsdag 14. august 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver noget af en rejse.

Der er fuldstændig stille i Kashmir. Det er en lille smule urovækkende

I dagens nyhedspodcast vender vi blikket mod Kashmir og Indien. Den seneste uge har den indiske premierminister lavet det ene powermove efter det andet. Og verden kigger nervøst med. Vært: Mads Olrik. Gæst: Kenneth Bo Nielsen, Indien-forsker.

21 min

Dagens citat

“Når nynazister marcherer gennem norske gader, så hører man en hel del svensk”

Det siger Norges statsminister Erna Solberg i det, der er blevet et mærkeligt skænderi mellem norske og svenske ministre om, hvilket af de to lande der har det største problem med højreekstremisme (DR).

Dagens store historier

Foto: Tauseef Mustafa / AFP / Ritzau Scanpix

Kashmir

  • I sidste uge gjorde Indiens premierminister Narendra Modi noget, der fik verden til at skæve nervøst mod regionen: Han ophævede regionen Kashmirs særlige selvstyrestatus.

  • Forfra: Kashmir er en region på grænsen mellem Pakistan og Indien. De to lande er uenige om, hvem af dem der har ret til området. Ud over det har den indiske del af Kashmir et muslimsk flertal, hvor resten af Indien har et hindu-flertal (Al Jazeera).

  • Indiske Kashmir har indtil nu haft ret meget selvstyre – det var det, premierminister Modi droppede med et pennestrøg. Samtidig sendte den indiske regering tusindvis af tropper ind i Kashmir og lukkede for al kommunikation (The New York Times).

  • I disse dage er der endelig sluppet lidt information ud fra området. Og det viser, at de indiske tropper blandt andet har skudt på demonstranter (BBC).

  • Historien er dels et nyt kapitel i det evige fjendskab mellem Pakistan og Indien. De to lande har de seneste 50 år flere gange været i krig.

  • ... Og dels er den et nyt kapitel for Indien, verdens største demokrati. Premierminister Modi har netop fået suverænt flertal i det indiske parlament, og han begynder at vise lidt småbekymrende stærkmandstendenser (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Alberto Pizzoli / AFP / Ritzau Scanpix

Italien

Italiensk politik er for tiden lidt mere kaotisk, end det plejer (og det plejer i forvejen at være slemt). Her er, hvad der er op og ned, og hvad der er ingen af delene.

Et af regeringspartierne vil gerne have et nyt valg. Partiet Lega med vicepremierminister Matteo Salvini i spidsen vil droppe sin alliance med partiet Femstjernebevægelsen. De to partier har været uenige om, hvordan landet skulle tackle immigrationsspørgsmålet, og – senest – uenige om en gigantisk investering i en togtunnel i Alperne (EU Observer).

... Men så ombestemte Salvini sig. På en måde. Han fandt pludselig på et nyt krav om, at før Lega ville trække sig helt fra regeringen, ville de have gennemført en lov, der sænkede antallet af medlemmer af Italiens parlament. Det er ikke sådan lige at lave den slags reformer, så den dysfunktionelle regering kan potentielt blive siddende i månedsvis (Politico).

EU-toppen er smånervøs over et nyvalg. Lige præcis Salvinis parti står til at tage over en tredjedel af stemmerne. Lega og Salvini har været ekstremt EU-kritiske det seneste år og har blandt andet nægtet at følge EU’s budgetregler. Det har gjort EU-toppen nervøs over, om Italiens i forvejen store gæld kan vokse sig endnu større og tynge Europas økonomi (Bloomberg).

Det skal du også vide

Københavns Politi har to mistænkte for bombeangreb. Det drejer sig om to svenske mænd. Den ene er blevet anholdt i Sverige og skal udleveres. Den anden er efterlyst internationalt. Politiet har ikke fortalt noget om, hvad de mulige gerningsmænds motivation skulle være (Jyllands-Posten).

Flyafgifter gør tilsyneladende lige præcis det, man skulle tro. Nemlig får folk til at flyve mindre. Det er i hvert fald den svenske Transportstyrelses konklusion. Sverige indførte flyafgifter fra den 1. januar. Siden da er indenrigstrafikken med fly faldet 11 procent (Berlingske).

Verdensøkonomien holder skarpt øje med Tyskland. Tysklands økonomi skrumpede med 0,1 procent i andet kvartal i år. Det er den slags indikatorer, der får analytikere til at frygte for en ny lavkonjunktur (Quartz).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Simpelt. Næsten en fjerdedel af vestlige landes CO2-aftryk kommer fra vores boliger. En næsten ubehageligt simpel ordning i Holland kan måske være forbillede for, hvordan det kan ændres.

Uendelig komplekst. Hen over sommeren har Zetlands Sara Alfort interviewet unge mænd om at blive voksne i en #MeToo-tid. I det sidste interview med 16-årige Ulv tegner der sig konturerne af en ny generation af mænd.


Således denne onsdag.

I øvrigt: For et par uger siden skrev vi her på Helikopter-holdet til Det Hvide Hus for at bede om et interview med præsident Trump, når han kommer på besøg i Danmark den 2. og 3. september. Og vi har fået et svar! En venlig pressearbejder på den amerikanske ambassade har inviteret os på kaffe for at høre mere. Vi vurderer sandsynligheden for at få et interview til at være 50/50.

Vi er tilbage i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

Vis mig Zetlands principper

I dag læser vores medlemmer: