Helikopter_

Fredag 13. november 2020

Hej


Her er fredagens Helikopter. Vi skal langt østpå.

Det var vist det. I denne uge forsvandt den vigtigste del af demokratiet i Hong Kong.

Stort set alle de politikere i Hongkong, der kæmper for demokrati, er gået deres vej i protest mod, at flere af deres kolleger er blevet smidt ud. Det rejser spørgsmålet: Er demokratiet i Hongkong fortid? Gæst: Camilla Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiet.

17 min

Dagens citat

“Vi lykønsker Joe Biden og Kamala Harris”

Kinas udenrigsministerium ønskede fredag Joe Biden tillykke med sejren i det amerikanske præsidentvalg. Det har Donald Trump stadig ikke gjort.

Dagens store historier

Foto: Tyrone Siu / Reuters / Ritzau Scanpix

Hongkong

 • For et år siden var gaderne i Hongkong fyldt med demonstranter, der krævede mere demokrati.

 • Men nu ligger gaderne øde, graffitien er skrubbet af væggene, og demokratiforkæmperne har stort set mistet alle deres medlemmer i Hongkongs parlament (CNN).

 • Det sidste tog sin begyndelse onsdag, hvor Kina vedtog en resolution, der gør det muligt at smide parlamentsmedlemmer, der støtter Hongkongs selvstændighed, ud.

 • Umiddelbart efter blev fire medlemmer af den lovgivende forsamling smidt ud. Og det fik 15 af de resterende oppositionspolitikere til at gå selv – i protest (BBC).

 • Det her er den foreløbige kulmination på en udvikling, hvor Hongkong i flere år har bevæget sig fra sin egen form for demokrati til at blive en integreret del af det kinesiske system.

 • Og det betyder altså, at Hongkongs syv millioner indbyggere i de her år oplever overgangen fra demokrati til et autoritært styre (Foreign Policy).

 • Umiddelbart er det svært at se, hvordan demokratibevægelsen i Hongkong skal vinde over en kinesisk kurs, der kræver mere kontrol. Men de har ikke givet op (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Mink

 • Regeringen og en række af Folketingets partier sad store dele af natten og forhandlede om, hvilken erstatning minkavlerne skal have, fordi de er blevet bedt om at aflive deres dyr. Men det kom der ingen aftale ud af.

 • Venstre afviser at stemme for den lov, som vil give regeringen den meget omtalte lovhjemmel, der skal til for at beordre minkene slået ned, før der er en aftale om kompensation.

 • De kræver også, at regeringen holder et internationalt pressemøde om baggrunden for at slå minkene ned, for at berolige udlandet (DR).

 • Der er i øvrigt også konstateret coronasmitte blandt mink i Grækenland, hvor de har besluttet at aflive de smittede mink (TV 2).

Det skal du også vide

FN frygter, at der er sket krigsforbrydelser i Etiopien. Ifølge Amnesty blev flere hundrede personer dræbt for fire dage siden på bestialsk vis i det, der ligner en massakre på civile i den etiopiske region Tigray. FN kræver nu en gennemgribende undersøgelse. Samtidig er flere end 14.000 mennesker flygtet ud af Etiopien på grund af konflikten mellem regeringsstyrker og oprørere (Politiken).

Der er rejst tiltale i drabssag på Bornholm. To brødre blev fredag tiltalt for drabet på deres fælles ven, som blev mishandlet og slået ihjel ved et shelter i sommers. Drabet gav voldsom genlyd i Danmark, da motivet af mange blev set som racistisk – noget, som vi på Zetland også undersøgte. Men de to brødre er endt med ikke at blive tiltalt for en hadforbrydelse, og anklagemyndigheden mener altså, at et andet motiv end racisme ligger bag (TV 2).

Rasmus Paludan er anholdt i Paris. Stifteren af partiet Stram Kurs var tilsyneladende rejst til Frankrig for at brænde en koran af foran Triumfbuen i Paris. Men det fik han ikke lov til, tværtimod blev Paludan anholdt og fængslet af fransk politi (Jyllands-Posten).

Hundredvis af vilde fugle fundet døde. Ved Vadehavskysten og Tøndermarsken i Sønderjylland vrimler det med døde vilde fugle. Ifølge Fødevarestyrelsen er det meget sandsynligt, at fuglene kan være smittet med en alvorlig form for fugleinfluenza ved navn H5N8. Fugleinfluenza smitter sjældent mennesker, men danske fjerkræ skal holdes inden døre, for at de ikke bliver smittet (TV 2).

Foto: Morten Stricker / Jysk Fynske Medier / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Mink. Oprøret ulmer i Nordjylland. Jimmy Christensen er klar til civil ulydighed, og han er ikke alene, skriver Rikke Bolander.

USA. Hvad er præsidentvalgets mest oversete historie? At amerikanerne er begyndt at tage klimakrisen alvorligt, skriver Thomas Hebsgaard.

Fredagsfavoritten. Hvad Britney fortæller os om vores begær – og fire andre stykker fremragende journalistik til weekenden, udvalgt af redaktionen.


Det var alt fra fredagens Helikopter. Tilbage er kun at ønske jer alle sammen en fremragende weekend.

Jakob Skaaning

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: