Zetland Helikopter


Torsdag 17. januar 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om fiasko og overlevelse.

Landbrugspakken har fået en (forventet) konklusion. Der er intet godt nyt for vandet

I dagens nyhedspodcast ser vi tilbage på landbrugspakken fra 2016, som, viser det sig nu, slog fejl. Det var der mange, der allerede dengang sagde, at den ville. Vært er Andreas Thorsen, og gæst er Zetlands klimaskribent Mads Nyvold.

13 min

Dagens citat

“Det er fuldstændigt skandaløst”

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er vred på fiskeriminister Eva Kjer Hansen, som han mener har nølet med at indføre nye regler, der skulle begrænse storfiskeres adgang til at støvsuge markedet for kvoter (Berlingske).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Landbrugspakken slog fejl

Med den omstridte landbrugspakke ville den daværende Venstre-regering i 2016 skabe vækst for landbruget, samtidig med at mængden af kvælstof i de danske fjorde og søer skulle falde. Den gik ikke.

En rapport fra Aarhus Universitet konkluderer, at mængden af kvælstof i de indre farvande er steget i 2017 (Ingeniøren).

Forløbet om landbrugspakken var et af de mere betændte, vi har haft siden sidste valg, og det endte med navnet ‘Gyllegate’ og med at koste daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen sin post (DR).

Sagens kerne lå i, at forskere, som af regeringen var blevet bedt om at bidrage med et beregningsgrundlag, mente, at ministeren misbrugte deres resultater (Altinget).

Foto: Ritzau Scanpix

I går var det mistillidsvotumsdag

Onsdag skulle ikke blot en, men to af de politikere, som på forskellig vis er med til at definere Europa i disse år, igennem afstemninger om mistillid i deres respektive parlamenter.

Det gik godt. Hvis man da ser på det fra de to politikeres synspunkt.

I Storbritannien fremsatte Labours leder, Jeremy Corbyn, et mistillidsvotum til Theresa May efter premierministerens store nederlag i afstemningen om hendes Brexit-aftale tirsdag aften. Onsdag eftermiddag vandt hun mistillidsafstemningen med stemmerne 325 mod 306 (Vox).

I Grækenland vandt premierminister Alexis Tsipras sent onsdag aften en mistillidsafstemning i det græske parlament. Det var Tsipras selv, der havde bedt om afstemningen, for på den måde at kunne sætte punktum i en strid om nabolandet Makedonien. Sejren var snæver. 151 stemmer mod 148 (The New York Times).

Det skal du også vide

Danmarks største taxafirma er endt i skattely. Da Dantaxi i sidste måned blev solgt til kapitalfonden Triton, endte ejerskabet gennem en række skuffeselskaber i skattelyet Jersey (Radio24syv).

FBI afværger angreb på Det Hvide Hus. Det amerikanske forbundspoliti har anholdt en 21-årig mand, som planlagde at angribe præsidentpalæet med en antitank-raket, skydevåben og håndgranater. Manden var efter sigende blevet radikaliseret hurtigt (CNN).

Ni udlændinge skal give hånd til Inger Støjberg. I dag bliver håndtryksloven, som vi diskuterede så meget i efteråret, konkret. De første ansøgere om dansk statsborgerskab skal i dag give hånd til Inger Støjberg ved en ceremoni i København (Politiken).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Marco Melgrati for Zetland

Disruption 1. Donald Trump har to-års jubilæum som præsident den 20. januar. Vi træder et skridt tilbage fra det daglige drama og stiller skarpt på, hvad han faktisk har gjort ved verden. Det er ret meget.

Disruption 2. I går præsenterede regeringen en ny reform af sundhedsvæsenet, og i den ser vi selvfølgelig nogle helt konkrete og store forskelle fra det, vi kender i dag. Her er fire af dem.

Det var nyhederne. Der er flere i morgen, men så skal vi godt nok også have weekend.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem