Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 16. november 2021

Undskyld. Du er tilgivet. Med de ord har etioperne løst konflikter i hundrede år. Kan de også stoppe borgerkrigen?

Etiopien er kastet ud i en blodig borgerkrig, der risikerer at skabe dønninger i hele Østafrika og sende nye flygtningestrømme mod Europa. USA's udenrigsminister er på vej for at mægle i konflikten. Men måske ligger løsningen lige foran etioperne selv - i deres kulturelt rodfæstede retsproces, der begynder med et ... undskyld.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Det er tirsdag, og i dag flyver Helikopteren over Etiopien.

Dagens citat

“Der har været afholdt cirka 100 valg rundtom i verden under corona, og ved to tredjedele af dem er stemmeprocenten faldet, mens den ved en tredjedel er steget”

Sådan siger valgforskeren Roger Buch i dag forud for kommunal- og regionsvalget. I dag skal vi nemlig stemme. Og noget af det, der er særligt for det her valg, er den stigende coronasmitte, som frygtes at påvirke valgdeltagelsen (Politiken).


Dagens store historie

Foto: Tiksa Negeri / Reuters / Ritzau Scanpix

Etiopien truet af kollaps

  • I 2019 fik Etiopiens premierminister Abiy Ahmed Nobels fredspris. Og for et år siden startede han en blodig borgerkrig, som lige nu truer med at splitte Afrikas næststørste land og trække resten af Østafrika med sig i faldet (DR).
  • Borgerkrigen i Tigray-provinsen begyndte i efteråret 2020, da den lokale regering gennemførte et valg, som Abiy Ahmed ellers havde udskudt under påskud af coronakrisen. Siden da er tusindvis af mennesker døde, millioner er fordrevet fra deres hjem, og hundredtusindvis sulter i Tigray-provinsen.
  • Undervejs har blandt andre Amnesty International dokumenteret, hvordan de etiopiske styrker har angrebet civilbefolkningen, gennemført massakrer og brugt voldtægter som systematisk undertrykkelsesmiddel i området (BBC).
  • Konflikten er bølget frem og tilbage, og lige nu er det rebellerne i Tigray, der har overhånden. De har formået at tvinge de etiopiske styrker ud af provinsen, kidnappet tusindvis af soldater, og med hjælp fra allierede har de på det seneste erobret by efter by på vej mod Etiopiens hovedstad Addis Ababa. Senest har Abiy Ahmed så opfordret sine indbyggere til at ty til våben for at forsvare hovedstaden (Bloomberg).
  • Tirsdag er USA’s udenrigsminister Antony Blinken på vej til Etiopien for at forsøge at mægle i konflikten, der ellers lige nu føles helt og aldeles uløselig (The New York Times).
  • Men det er den ikke. Uløselig, altså. Tværtimod er principper om forsoning og tilgivelse dybt indlejret i landets dna og samfundsstruktur. Det har advokat, konfliktmægler og ph.d. Rasmus H. Wandall selv set med egne øjne i de år, han boede i Etiopien (Helikopter).

Det skal du også vide

Tyskland sætter godkendelse af Nord Stream 2 på pause. Og det gør de, fordi den operatør, der skulle drive gasledningen, ikke formår at leve op til tysk lovgivning. Gasledningen har skabt stor debat, og Rusland er blandt andet beskyldt for at bruge ledningen som et strategisk politisk våben. Og med suspenderingen kan det se ud til, at Rusland fortsat vil lade en begrænset mængde gas strømme mod Europa (Financial Times).

Joe Biden leger med ilden. Det mener Kinas præsident Xi Jinping. De to præsidenter mødtes i nat dansk tid til et virtuelt møde. Her sagde den amerikanske præsident, at USA er stærkt imod Kinas forsøg på at få Taiwan under kinesisk kontrol. Og det mener Xi Jinping altså, at man kan brænde nallerne på. På mødet blev det dog klart, at USA fortsat anerkender Kina frem for øen Taiwan, hvilket er vigtigt for landenes relation, som ellers er lidt anspændt på grund af Kina magtudspil over for Taiwan (Berlingske).

Adskillige vragrester svæver rundt i rummet. Og det gør de, fordi Rusland har udført en missiltest på en af landets gamle satellitter, der ikke længere var i brug. Det er fjerde gang i historien, at det er lykkedes at ramme en satellit fra jorden. Og selv om det lyder fascinerende, mener USA, at Ruslands missiltest er både uforsvarlig, farlig og med til at bringe den langsigtede bæredygtighed i det ydre rum i fare (Politiken).

Illustration: Nico H. Brausch for Zetland

Dagens Zetland-historier

Lugtesansen. Den betyder mere for os, end vi tror. Og det har coronasmittede, der har mistet den, om nogen fået et blik for. Torben Sangild undersøger som en slags hyldest til den vigtige sans i denne artikel lugtesansens betydning.

Kommunalvalget. Det skal vi stemme til i dag. Og hvor er det fedt! I nogle kommuner er der mere på spil end i andre. Og faktisk kan det måske få betydning for os alle.


Merian Garde Gräs

Glædelig valgdag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært