Helikopter_

Tirsdag 6. oktober 2020

Hej


Her er tirsdagens Helikopter. Det handler om, hvordan vi bedst griber klimakampen an.

Regeringen har brug for at løse klimaknuden. Men det kræver, at to ret forskellige tankesæt skal mødes

Mette Frederiksen holdt sin åbningstale i Folketinget med et stort klimapres på skuldrene. Støttepartierne og mange med dem vil nemlig have mere klimahandling nu. Gæst: Thomas Hebsgaard, Zetlands klimaskribent.

22 min

Dagens hashtag

ProudBoys

Den amerikanske højreradikale og ikke ret homobegejstrede gruppe Proud Boys blev berømt efter den første tv-debat mellem Trump og Biden. Men nu har bøsser over hele verden kuppet gruppens hashtag på de sociale medier, og deler nu flotte billeder af mænd, der kysser for fulde gardiner.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Klimapres

 • Tirsdag åbnede Folketinget og statsministeren skulle holde sin traditionsrige åbningstale (Altinget).

 • Det skete under et vist klimapres. Blandt andet har 139 fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, politik, bevægelser og institutioner sendt en klima-appel til regeringen, hvor de siger: Gør noget nu (Information).

 • Det samme budskab kunne Mette Frederiksen høre fra demonstranter på slotspladsen. Og støttepartiet De Radikale har sågar truet med ikke at stemme for finansloven, hvis ikke der kommer mere konkret klimahandling (Politiken).

 • Statsministeren slog fast, at hun vil nå klimalovens mål om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent inden 2030. Og så vil hun lave et grønt råderum på 10 milliarder kroner til de næste fem år (DR).

 • Men også efter dagens åbningstale efterlyser flere de konkrete planer, der skal få målene til at blive til virkelighed. Og det handler grundlæggende om, hvorvidt vi tror på, at teknologien gør det lettere at nå målene i fremtiden, eller om vi skal gøre noget for en sikkerheds skyld nu (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Mere åbningstale

 • Vi fortsætter lige med åbningstalen, for statsministeren havde flere forslag med. Det handlede især om at skabe mere tryghed, som statsministeren sagde, især i de udsatte boligområder.

 • Et af forslagene fra statsminister Mette Frederiksen var, at politiet skal kunne indføre et opholdsforbud på bestemte steder.

 • Det skal også være muligt at sætte folk, der har begået kriminalitet, ud af deres lejligheder, umiddelbart efter at de bliver dømt for at bryde loven.

 • Og så skal politiet have mulighed for at konfiskere biler, hvis førere har kørt “vanvidskørsel”, og også konfiskere ure, jakker og andre statussymboler fra folk, der ikke kan betale deres bøder (DR).

 • Derudover foreslog statsministeren, at syv kommuner skal have “fuldstændig frihed” til at eksperimentere på en række områder.

 • Det er kommunerne Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

 • De får mulighed for at droppe blandt andet krav om dokumentation for enten folkeskole-, dagtilbud- eller ældreområdet (TV 2).

Det skal du også vide

Donald Trump er blevet udskrevet. Mandag var den amerikanske præsident tilbage i Det Hvide Hus efter at være blevet behandlet for COVID-19. Han sagde selv, at han har det godt, og opfordrede på Twitter sine følgere til ikke at være bange for COVID-19 (The New York Times).

Nobelprisen i fysik går til tre forskere for opdagelser af sorte huller. De tre forskere Roger Penrose, Reinhard Genzel og Andrea Ghezder skal dele prisen, som de har fået for at have opdaget, at en usynlig og ekstremt tung genstand styrer stjernebanerne i centrum af vores galakse (Videnskab.dk).

Illustration: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier

Landsbrugsstøtte. Jens Hansen havde en lukrativ støtteordning. Men hvad ville der egentlig ske, hvis vi afskaffede EU’s landbrugsstøtte? spørger Sidsel Hoe.

Trump. “Jeg har lært meget om COVID.” Her er historien om de seneste ti vilde dage med Trump og corona, fortalt af Hakon Mosbech.


Det var alt fra Zetland Helikopter. Vi høres ved i morgen!

Jakob Skaaning

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: