Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Tirsdag 11. august 2020

Så kom mundbindet endelig til Danmark. Det var måske på tide

Mundbindet er her. Sådan rigtigt. Det har været længe undervejs, men nu, hvor det er her, viser det os ind i nogle ret interessante dele af det menneskelige sind. Gæst: Niels Høiby, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er tirsdagens Helikopter. Det bliver tildækket.

Dagens citat

“Du skal lige gå med ud”

En Secret Service-agent afbrød mandag præsident Trump under et pressemøde. Der var blevet affyret skud uden for Det Hvide Hus, og præsidenten måtte i sikkerhed. Han vendte dog ret hurtigt tilbage (CNN).


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Mundbind

Efter måneders vægelsind blandt myndighederne om, hvorvidt mundbind skulle være en del af den danske corona-strategi, er mundbind nu blevet påbudt i den offentlige trafik i flere østjyske kommuner (Altinget).

Det sker, efter at smittetrykket i de seneste uger er steget. Særligt i Aarhus er mange i de seneste dage blevet smittet (TV 2 Østjylland).

Et metastudie fra 16 forskellige lande viser, at mundbind kan være meget effektive i kampen mod virusset (Sundhedspolitisk Tidsskrift).

Men der er også forskning, der tyder på, at mundbindet kan give bæreren en falsk tryghedsfornemmelse. Man skal stadig holde afstand, spritte af og så videre. Ellers er vi jo lige vidt (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Hjemrejsestyrelsen

I dag, tirsdag, åbner en konkret udmøntning af regeringens ambitioner om at sende flere asylansøgere hjem igen, nemlig Hjemrejsestyrelsen.

Den skal blandt andet vejlede asylansøgerne om hjemrejse, allerede inden deres asylsag er afgjort (DR).

Også kvoteflygtninge skal hjemsendes, hvis det står til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (Politiken).

Ministeren varmede op til åbningen med et forslag om, at asylansøgere, der får afslag på asyl, skal tilbydes 20.000 kroner for at droppe deres ankesag og rejse hjem i stedet (Berlingske).

Som det er nu, går en afvist asylansøgers sag automatisk videre til Flygtningenævnet, men med det nye forslag får man 14 dage til at beslutte sig for, om man hellere vil have de 20.000 kroner (Altinget).

I juni opsagde ministeren en aftale med Dansk Flygtningehjælp om at rådgive afviste asylansøgere. Fra nu af bliver det Hjemrejsestyrelsen, der står for det (Information).

Det skal du også vide

Libanons regering trækker sig. Efter sidste uges eksplosion i Beirut går den libanesiske regering af. “Den katastrofale eksplosion i Beirut var en følge af meget omfattende korruption,” sagde premierminister Hassan Diab i en tale til nationen mandag aften (Financial Times).

Skal Danmark farves rødt i Norge? Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler den norske regering at gøre Sjælland uden for København samt Midtjylland til såkaldt røde områder. Det betyder, at man skal i karantæne, hvis man rejser ind i Norge fra de områder (DR).

Hviderussisk oppositionsleder flygter. Svetlana Tikhanovskaja har forladt Hviderusland efter de seneste dages sammenstød mellem bevæbnet politi og demonstranter. Hun befinder sig nu i Litauens hovedstad, Vilnius (The Guardian).

Illustration: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier


Andreas Thorsen

Det var det. I dag læste jeg, at et canadisk bryggeri har følt sig nødsaget til at undskylde for at have givet en øl navnet Huruhuru. De troede, det betød fjer på maori, men det betyder i virkeligheden pubeshår. You live and you learn.

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært