Helikopter_

Fredag 12. juli 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver dystopisk.

Verdens mest frygtede overvågningsteknologi er kommet til Danmark. Smiiiiil

Nu begynder det første danske firma at bruge ansigtsgenkendelsesteknologi. Teknologien har et stort og småuhyggeligt potentiale, og spørgsmålet er, om vores lovgivning er gearet til udfordringen. Vært: Mads Olrik.

19 min

Dagens citat

“Hvis der er klimatosser, er der også EU-retstosser. Og sådan nogle er vi”

Det siger advokat-ægteparret, der i flere år har udfordret Danmarks udlændingepolitik (Information/$) – og som i denne uge vandt en virkelig stor sejr ved EU-domstolen over den danske stat. Igen.

Dagens store historier

Foto: Jonas Pryner Andersen for Zetland

Jeg kan godt se dig

På søndag vil en dansk virksomhed for første gang bruge en meget kontroversiel overvågningsteknologi.

Det handler om ansigtsgenkendelse. Fodboldklubben Brøndby IF har fået lov til at scanne ansigterne på alle tilskuere til klubbens hjemmekampe. Formålet er at se, om nogle af de cirka 50 personer på klubbens karantæneliste forsøger at komme ind på stadion. Brøndby har fået lov, blandt andet fordi de "uskyldige" ansigter bliver slettet fra systemet efter kampen (DR).

Teknologien har store og småuhyggelige muligheder. Især Kina er kendt for at bruge ansigtsgenkendelse som en central del af sin overvågningsstat. Politiet har fået særlige briller, der kan scanne en gruppe mennesker og finde eftersøgte kriminelle. Men teknologien kan også bruges til at udskamme og forfølge enhver, der på nogen måde træder selv det mindste ved siden af (New York Times).

Danmarks borgere er rimelig godt sikret. Indtil videre. Vi er ikke Kina, og på grund af EUs og Danmarks persondataregler kan man ikke bare sådan lige bruge ansigtsgenkendelsesteknologi til hvad, man har lyst til. Men vi er et samfund, der samler og bruger virkelig meget data om borgerne, på måder kan være meget indgribende. Denne teknologi kan gøre dét værre (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: AFP / Ritzau Scanpix

Skattet

  • I årevis har EUs lande kæmpet med, hvordan skattesystemet skal ændres, så det passer ind i den nye(agtige) globale og højteknologiske økonomi. Nu er der ved at ske lidt.

  • Frankrig, for eksempel, har indført en ny lov, der betyder, at de største (især amerikanske) teknologiselskaber som Google og Apple skal betale tre procent af deres omsætning i skat (BBC).

  • Det er et virkelig stort brud med, hvordan man i århundreder har tænkt skat. Indtil nu har man kun beskattet overskud, men fordi de her store firmaer er gode til at flytte rundt på deres overskud, har man ledt efter andre løsninger (Zetland).

  • Og så vil blandt andet Danmark gerne indføre en finansiel transaktionsskat. Den ville betyde, at man skal betale skat, når man handler med aktier, også når aktierne flyder fra et land til et andet (Finans).

  • EU er (stadig) dybt splittet om, hvordan man beskatter store, internationale virksomheder, blandt andet fordi flere lande i EU nyder godt af at have en lav skat, hvilket gør det attraktivt for de store virksomheder at flytte deres overskud derhen.

Det skal du også vide

DSB får ny konkurrence. Den (nu afgåede) borgerlige regering liberaliserede reglerne for transportmarkedet, og det har åbnet op for, at busselskaber må konkurrere med DSB på flere korte ruter. I dag åbner 38 nye tilbud (Politiken).

Rusland leverer missiler til Tyrkiet. Tyrkiet er i virkeligheden med i Nato-alliancen, men har alligevel indgået et våbensamarbejde med Rusland. Resten af Nato-landene er nervøse over, om det vil give Rusland indsigt i Natos teknologi (Berlingske).

Det går ned af bakke for de bæredygtige investeringer. Kina, for eksempel, har skåret 40 procent af deres budget for at investere i vedvarende energi. Og trenden er den samme globalt (MIT Technology Review).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Louise Rosenkrands for Zetland

Halleluja. På 25 år er det næsten lykkes at udrydde mobning i de danske skoler. Det er helt vildt. Det lykkedes, fordi vi holdt op med at fokusere på onde børn, men mere på onde mønstre.


Og det var det. Nu tager jeg på sommerferie, og Andreas Thorsen vil overtage styrepinden de næste uger. Vi ses på den anden side.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: